Chips maken van aardappels – Krakend verse chips in de smaken naturel, paprika of net welke smaak jij lekker vindt. Maak ze eens zelf!
Zelf chips maken
Wie lust er nu geen chips? Je ziet in de winkels heel veel merken en soorten chips en nog meer smaak variaties. Maar wist je dat je zelf chips kan maken van aardappels? De chips is superlekker en echt de moeite waard om eens te maken. Moeilijk is het niet, maar je moet wel een paar regels volgen als je als resultaat echt lekkere chips bij de borrel wil hebben.
Chips gemaakt van gewoon aardappel
Welke aardappel gebruik je het beste om zelf chips te maken? Gebruik voor chips altijd een vastkokende aardappel. De aardappel die je voor friet te bakken gebruikt is ook geschikt om zelf chips te maken. Met de oer-Hollandse Bintjes zit je altijd goed, maar de Santé is ook een prima aardappel om chips van te bakken.
Zout de chips het liefst als deze nog warm is
Zelf paprikachips en anders smaken maken
Als je op verpakkingen van chips kijkt, zie je dat de naturel chips de minste toevoegingen heeft, het blijft meestal bij aardappel, olie en zout en bij sommige merken een beetje suiker. Maar de paprikachips of andere smaken bevatten een hele riedel aan smaak, kleur- en geurstoffen, meestal op natuurlijke basis maar toch.
Ingrediënten van chips: aardappel, zonnebloemolie en zout toch?
Je trekt allemaal wel eens een zak chips open voor een ultiem verwenmomentje voor jezelf. Maar maak voor de lol eens zelf aardappelchips. Naturel is het eenvoudigst, maar paprikachips of een andere smaak is maar een klein stapje verder. Kies je kruiden, meng ze met zout en gebruik dit om je chips op smaak te brengen. Heb je al een paar smaken in gedachten? Leef je uit, maar werk met kleine hoeveelheden, je kunt altijd extra kruiden toevoegen, maar als het erop zit kun je niet meer terug.
Een paar lekkere smaakcombinaties voor chips zijn:
- Paprika: chips; zout, zoete paprikapoeder
- Bolognese: zout, Italiaanse kruiden, tomaten of paprikapoeder
- Cheese onion: kaaspoeder, uienpoeder
- Curry: zout, kerriepoeder
- Sweet chili: zout, paprikapoeder, chilipoeder, poedersuiker
Tip: om de kruiden goed over de aardappelchips te kunnen verdelen vouw je 2 vellen keukenpapier om je hand en dan schep je daarmee losjes door de chips terwijl je kruiden toevoegt. Proef tussendoor om te voorkomen dat de smaak te sterk wordt. Door het gebruik van keukenpapier worden je handen niet vuil en je wrijft als het ware de kruiden gelijkmatig over de chips.
Aardappels frituren; hoe doe je dat?
Aardappels kun je bereiden op verschillende manieren. Koken, bakken, stomen, poffen en frituren. Weet jij alles al over aardappels frituren?
Chips maken van aardappel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg grote vastkokende aardappels
- 3 liter zonnebloemolie
- zout
- kruiden naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zelf chips maken van aardappel zo doe je dat:
Zet een grote bak met koud water klaar.
Schil de aardappels en snijd ze met een schaaf in dunne plakjes en leg ze direct in het water.
Zet de bak met aardappelschijfjes onder de stromende kraan en spoel tot het water helder is.
Laat de aardappels nog 10 minuten in het water staan en spoel dan nog eens. Giet ze in een vergiet en veeg de schijfjes goed droog met een theedoek.
Verwarm de zonnebloemolie tot 145 graden.
Verdeel de aardappelschijfjes in 4 porties.
Neem een portie en doe de chips schijfje voor schijfje in de warme olie. Bak nu tot de chips niet meer bubbelt, dit is afhankelijk van de dikte van de chips ongeveer 15 minuten.
Schep tussendoor de aardappelchips even door.
Schep de krokant gebakken chips in een vergiet en bak de rest van de chips op dezelfde manier.
Doe de gebakken chips in een grote kom en kruid naar wens.
Tafel lekker !!