Chips maken van aardappels – Chips zelf maken is verrassend eenvoudig, als je maar een paar dingen goed doet. Begin met de juiste aardappels: vastkokend werkt het best. Denk aan rassen als Bintje of Santé – die geven de mooiste dunne, krokante plakjes. Snijd de aardappels zo dun mogelijk en spoel ze goed uit. Dat haalt het zetmeel weg en voorkomt dat ze aan elkaar gaan plakken.
Na het drogen bak je ze rustig op 145 graden. Niet te heet, want dan worden ze donker voor ze echt krokant zijn. Zodra het bubbelen stopt, zijn ze goed. En dan komt het leukste: kruiden. Zout doe je meteen als ze nog warm zijn, dan blijft het beter zitten. Naturel is al lekker, maar je kunt ook losgaan met je eigen mix. Denk aan paprikapoeder, kaas- en uienpoeder, of juist wat chili en suiker voor sweet chili chips.
Een handige tip: gebruik twee stukken keukenpapier om de chips voorzichtig om te scheppen met de kruiden. Zo verdeel je de smaak mooi zonder vieze handen.
Zet een grote schaal op tafel en deel ze tijdens een filmavond of borrel. Of bewaar ze gewoon voor jezelf.
Aardappels frituren; hoe doe je dat?
Aardappels kun je bereiden op verschillende manieren. Koken, bakken, stomen, poffen en frituren. Weet jij alles al over aardappels frituren?
Chips maken van aardappel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo grote vastkokende aardappels
- 3 liter zonnebloemolie
- zout
- kruiden naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zelf chips maken van aardappel zo doe je dat:
Zet een grote bak met koud water klaar.
Schil de aardappels en snijd ze met een schaaf in dunne plakjes en leg ze direct in het water.
Zet de bak met aardappelschijfjes onder de stromende kraan en spoel tot het water helder is.
Laat de aardappels nog 10 minuten in het water staan en spoel dan nog eens. Giet ze in een vergiet en veeg de schijfjes goed droog met een theedoek.
Verwarm de zonnebloemolie tot 145 graden.
Verdeel de aardappelschijfjes in 4 porties.
Neem een portie en doe de chips schijfje voor schijfje in de warme olie. Bak nu tot de chips niet meer bubbelt, dit is afhankelijk van de dikte van de chips ongeveer 15 minuten.
Schep tussendoor de aardappelchips even door.
Schep de krokant gebakken chips in een vergiet en bak de rest van de chips op dezelfde manier.
Doe de gebakken chips in een grote kom en kruid naar wens.
Tafel lekker !!