Crostini met abrikozen en roomkaas –Â Een heerlijke krokante versnapering met verse Hollandse abrikozen, roomkaas en krokante serranoham.
Crostini oud brood in een nieuw jasje
Crostini is een ideale manier om oudbakken stokbrood te verwerken. Weggooien, dat kan echt niet, je kunt stokbrood van een dag of twee oud nog best gebruiken. Natuurlijk moet je er dan wel even een beetje aandacht aan geven, maar het is echt de moeite waard. Je maakt er de heerlijkste crostini met abrikozen van door de schijfjes stokbrood even in de oven op te bakken. Zo worden ze heerlijk knapperig en een mooie basis voor de lekkerste toppings van groente, fruit, vlees of kaas.
Ga voor de optimale smaak
Een crostini is pas een echte crostini als er een lekkere topping op zit. Er zijn veel keuzes voor toppings, die zijn meestal hartig, maar vaak worden er ook zoete toppings of combinaties van zoet en hartig gebruikt.
Kies niet al te veel verschillende smaken en zorg ervoor dat de smaken die je kiest bij elkaar passen
Wij kozen voor crostini met abrikozen omdat die zo lekker fris zuur kunnen zijn. Het is echt jammer dat het seizoen voor steenfruit zo kort is, dus als er verse abrikozen zijn moet je daar gretig gebruik van maken. Bak de abrikozen even op in een pan op hoog vuur. Zo worden ze niet iets warm en daardoor komt de smaak beter tot zijn recht. Het lekkerste is dan ook om de crostini te serveren met de nog iets warme abrikozen.
Crostini met abrikozen en zacht kruidige roomkaas
Op de crostini, onder de abrikozen doe je een heerlijke laag kruidige roomkaas.
De roomkaas breng je eenvoudig op smaak met verse peterselie, lente-ui en peper
De crostini met abrikozen is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een heerlijk hapje dat voor een smaakexplosie in je mond zorgt. Zout, zoet, zuur, romig en krokant en dat allemaal met een klein sneetje oud stokbrood.
Het zoute accent komt van wat krokant gebakken serranoham die je op het laatste moment over de abrikozen verkruimelt.
Verse abrikozen: fluweelzacht en prachtig van kleur
Het seizoen voor verse abrikozen duurt maar twee maanden. Snel naar de markt dus om ze te kopen en om er deze heerlijke recepten mee te maken.
Crostini met abrikozen en roomkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 12 schijfjes stokbrood
- 4 verse abrikozen
- 200 gram roomkaas
- 2 plakken serranoham
- een takje peterselie
- 1/2 lente-ui
- peper
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je crostini met abrikozen en roomkaas:
Besprenkel 12 sneetjes stokbrood met een beetje olijfolie en bak ze 10 minuten in een oven van 180 graden, tot de sneetjes stokbrood lekker krokant zijn.
Hak de peterselie fijn en snijd de lente-ui in ringetjes. Zet van beide iets apart voor decoratie.
Roer de roomkaas los met een beetje peper naar smaak, zout hoeft niet want de serranoham is al vrij zout. Roer er de kruiden door en zet apart.
Bak de serranoham in de koekenpan krokant. Heb je een magnetron, dan kan dit ook tussen 2 vellen keukenpapier met steeds 10 seconden tot de serranoham krokant is.
Snijd de abrikoos doormidden en haal de pit eruit, snijd iedere helft in 3 partjes. Bak de partjes abrikoos in een hete koekenpan kort tot op hoog vuur tot ze net beginnen te verkleuren. Ze moeten warm zijn, maar niet gaar.
Verdeel de roomkaas over de crostini en leg er 2 partjes lauwwarme abrikoos op. Verkruimel er de serranoham over en bestrooi met de achtergehouden kruiden. Serveer de crostini met abrikozen en roomkaas direct.
Tafel lekker !!