Emmentaler kaasrolletjes met rauwe ham en roomkaas – Een kaasplank op tafel is altijd een goed idee, of het nu ’s middags bij een afscheidsborrel is of ’s avonds tijdens een spelletjesavond met vrienden. Een beetje variatie doet het altijd goed. Kies daarom eens voor rolletjes kaas in plaats van de standaard blokjes Goudse kaas. En als je dan ook nog een minder bekende kaassoort op de borrelplank legt, weet je zeker dat je gasten nieuwsgierig worden. Het smaakt anders dan ze gewend zijn, en dat maakt het juist zo leuk!
Een samenspel van smaken
Emmentaler is een Zwitserse kaas met een nootachtige, lichtzoete smaak. Deze kaas wordt vaak gebruikt in warme gerechten, zoals kaasfondue, en staat bekend om zijn grote gaten en unieke smaak. Door Emmentaler op te rollen met roomkaas en een zoutige rauwe ham ontstaat een prachtig samenspel van smaken: zoet, nootachtig, romig en zout. De Emmentaler kaasrolletjes zijn helemaal in balans als je ook een stukje augurk toevoegt, voor een vleugje zuur.
Een borrelhapje dat met liefde gemaakt is. Emmentaler kaasrolletjes zijn verrassend lekker
Verras met Emmentaler kaasrolletjes op de borrelplank
Soms wil je bij dat ene speciale moment iets anders op tafel zetten. Iets wat toegankelijk van smaak is, er mooi uitziet en niet te ingewikkeld is om te maken. Emmentaler kaasrolletjes voldoen aan al die wensen, hiermee zet je een lekker kaashapje met uitstraling op tafel.
Als je de Emmentaler bij de kaashandel laat snijden vraag dan om dunne plakken. Dikke plakken zijn erg moeilijk te rollen zonder dat ze breken. De grootte van de plakken is ideaal om ze te vullen. Uit een plak haal je maar liefst 6 Emmentaler kaasrolletjes. Dat schiet wat werk betreft lekker op.
Belangrijk is om de kaas op kamertemperatuur te laten komen. Koude kaas is stug en stevig. Als de kaas een beetje op temperatuur is, rolt hij stukken prettiger. Je wil tenslotte mooie strakke rolletjes. Om ze heel mooi strak te kunnen snijden, kun je ze het beste weer in de koelkast leggen. Het is geen noodzaak, maar het werkt net iets makkelijker, zeker als je een goed scherp en warm mes gebruikt.
Serveer kaas op kamertemperatuur
Kaas wordt vaak zo uit de koelkast op tafel gezet, maar wist je dat kaas veel meer smaak heeft als hij op kamertemperatuur is? Haal de Emmentaler kaasrolletjes dan ook een half uur voor je ze wil serveren uit de koelkast. Je kunt ze eventueel al eerder op een plank leggen en in een iets koelere ruimte zetten. Zo houdt je ruimte in de koelkast en is de kaas niet ijskoud. De kaashapjes moeten koel bewaard worden, maar kunnen prima een tijdje uit de koeling om op temperatuur te komen.
Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas
Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!
Emmentaler kaasrolletjes met rauwe ham en roomkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 grote dun gesneden plakken Emmentaler
- 8 plakjes rauwe ham
- 150 gram roomkaas
- +/- 6 zure augurkjes
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Emmentaler kaasrolletjes met rauwe ham en roomkaas:
Haal de kaasplakken een half uur voor je ze wil gaan rollen uit de koelkast. Laat ze wel nog in het kaaspapier zitten om uitdrogen te voorkomen.
Meng de roomkaas met een beetje zout en peper.
Leg de kaasplakken naast elkaar met de korst kant naar je toe op een werkvlak.
Snijd eventuele droge korstjes weg.
Besmeer de plakken kaas met de roomkaas.
Verdeel de rauwe ham gelijkmatig over de roomkaas.
Rol de kaas (met vulling van je af) op. Begin dus bij de korst. Rol zo strak mogelijk op.
Leg de Emmentaler kaasrollen eventueel koel weg.
Snijd de Emmentaler kaasrollen ieder in ongeveer 6 plakjes. Snijd voor strak gesneden rolletjes de zijkantjes weg.
Dep de augurkjes droog en snijd ze in schuine plakjes, prik ze met een prikker op de Emmentaler kaasrolletjes.
Serveer de rolletjes op kamertemperatuur voor de beste smaakervaring.
Tafel lekker !!