Falafel met spinazie – Een snack boordevol smaak!
Heerlijk en eerlijk snacken
Ben je een liefhebber van fastfood, maar wil je toch een beetje gezond eten? Maak dan eens zelf falafel. Falafel zijn heerlijke balletjes gemaakt van kikkererwten en het is een geweldig lekkere snack, waarop je ook nog eens heel veel variaties kunt maken. Falafel met spinazie is er daar een van. Door er verse spinazie aan toe te voegen, krijgen de balletjes een prachtig groene kleur, zodat het gelijk duidelijk is dat je falafel met spinazie eet.
Falafel met spinazie
Dit recept maak je vanuit het basisrecept. Daar voeg je dan verse spinazie, en vadouvan als specerij, aan toe. Vadouvan is een kruidenmix met een heerlijk diepe kerriesmaak. Heb je geen vadouvan? Dan zou je ook kerrie kunnen gebruiken als alternatief.
Maak je eigen broodje falafel met spinazie
Het is even een klus, maar het resultaat is dan ook veel lekkerder dan de falafel varianten uit de winkel. Je kunt natuurlijk een broodje falafel laten thuisbezorgen, maar voor een fractie van de prijs maak je thuis zelf een lekkere variant. Een recept is voor 6 porties van 4 stuks, die frituur je allemaal. Als er onverhoopt iets overblijft, dan kun je ze makkelijk invriezen en weer opwarmen in oven, pan of airfryer. Zo heb je een andere keer een snelle maaltijd die je alleen maar hoeft op te warmen.
Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Falafel met spinazie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram kikkererwten
- 1 kleine ui
- 100 gram verse spinazie
- 3 teentjes knoflook
- 2 theelepels vadouvan
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote eetlepel bloem
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels sesamzaadjes + 1 eetlepel voor serveren
- 6 pitabroodjes
- 200 gram hummus
- 1/4 krop ijsbergsla, in reepjes
- 1 wortel, geraspt
- 1 avocado, in plakken
- 3 eetlepels tahin
- zonnebloemolie, om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je falafel met spinazie:
Begin 24 uur van tevoren met het weken van de kikkererwten. Doe hiervoor de kikkererwten in een kommetje met royaal water en laat dat 24 uur afgedekt op kamertemperatuur weken.
Was de spinazie en doe de groente daarna in een grote pan. Doe er een deksel op en laat de spinazie slinken. Giet in een zeef en laat afkoelen.
Giet de kikkererwten af en doe ze in een foodprocessor samen met de in stukken gesneden ui, de fijn gesneden knoflook, de grof gesneden kruiden, de spinazie, de specerijen, bloem en de olijfolie. Maal tot een licht korrelige substantie (zie foto). Veeg de zijkanten tussendoor een keer schoon zodat alles meegenomen wordt. Doe de massa in een kom en roer er de sesam goed door.
Neem een maatschepje of lepel en verdeel de massa in 24 porties. Duw iedere portie in een ringetje van 4 cm doorsnede of draai er balletjes van die je iets plat drukt. Leg de balletjes, op een stukje keukenpapier, op een bord en zet dit een half uurtje in de vriezer zodat de zijkanten mooi stevig worden. Lukt dit niet, dan kan 2 uur in de koelkast ook.
Verwarm olie tot 180 graden en bak de falafel met spinazie in ongeveer 4-5 minuten goudbruin en gaar.
Verwarm de pitabroodjes en snijd ze doormidden. Doe in iedere helft een lepel hummus, een beetje geraspte wortel en ijsbergsla. Duw in iedere helft 2 falafels en steekt er een paar stukjes avocado tussen. Laat er in een straaltje een beetje tahin over lopen en bestrooi met sesam. Eet de broodjes falafel met spinazie lekker warm.
Tafel lekker !!