Gandaham met witlof en Beemsterkaas – Hoe gelukkig word jij als je op de markt een hele kist prachtig Belgisch witlof van de volle grond kunt bemachtigen? De volle vijf – ja, vijf! – kilo witlof. Daar kun je heel wat witlofrolletjes met ham van maken, of niet? Ham, kaas en witlof, daar word je zielsblij van, toch?
Dit zou Lekker Tafelen niet zijn als er al geen mooi recept voor witlof rolletjes met ham te vinden was… Maar gooi het eens over een andere boeg met ham, witlof en kaas. Met dit recept ga je zelf cups van Gandaham met witlof en Beemsterkaas maken. Dat de smaken van ham, kaas en witlof zo mooi bij elkaar passen, dat wist je immers al. In dit recept voor cups van Gandaham met witlof en Beemsterkaas zijn lokale smaken verwerkt, maar die liggen wel wat uit elkaar. De beroemde Gandaham uit het Belgische Gent en de Noord-Hollandse Beemsterkaas. Het witlof (of het witloof voor de Belgen) kun je uit België, maar ook uit Nederland halen.
Ouderwets witlof van de volle grond versus witlof van moderne teelt
Vooral in België kennen ze witlof van de volle grond. Tenminste, daar is het een begrip. In Nederland veel minder. Als je de kans krijgt, moet je echt eens kiezen voor die echte witlof van de volle grond, de authentieke smaak liegt niet!
Vaak wordt witlof op hydrocultuur geteeld. Op water dus. De traditionele teelt van witlof gebeurt eigenlijk op een laag grond. Daarom wordt het ook “grondwitlof” genoemd. Grondwitlof is ietsjes sterker van smaak en van structuur dan “modern geteeld” witlof. Witlof is jaarrond verkrijgbaar, maar wist je dat grondwitlof een seizoensproduct is? Grondwitlof is er van september tot mei.
Wil je eens iets anders dan anders serveren bij de borrel, of als voorgerecht? Dan is dit je kans! Je werkt met mooie, lokale en verse producten en het resultaat is verbluffend lekker. De cups van Gandaham met witlof en Beemsterkaas zijn makkelijk te maken en staan in krap 20 minuten ze op tafel. Serveer er een lekker biertje bij en je borrelavond is compleet, of serveer ze met een mooi glas wijn als voorgerecht.
Let op! Voor dit recept heb je een bakblik voor cupcakes nodig.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Gandaham met witlof en Beemsterkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 plakken Gandaham
- 2 plakken Beemsterkaas
- 30 gram roomboter
- 4 stronkjes witlof
- peper uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak jij cups van Gandaham met witlof en Beemsterkaas, voor op de warme borrelplank:
Verwarm de oven voor op 150 °C.
Vouw de plakken Gandaham twee keer dubbel, zodat ze ongeveer net de grootte van de holtes van je bakblik overlappen. Druk de ham stevig aan in de holtes. Vul zo het bakblik met zes holtes.
Schuif het bakblik in de voorverwarmde oven en bak de cups een kwartier.
Snijd intussen de stronken witlof in fijne reepjes. Stoof het witlof aan in roomboter tot het beetgaar is. Breng op smaak met peper uit de molen.
Snijd de plakken Beemsterkaas in fijne reepjes en roer door het gestoofde witlof tot de kaas gesmolten is.
Haal de gebakken cups van Gandaham uit de oven en vul met het witlof-kaasmengsel.
Serveer de cups van Gandaham met witlof en Beemsterkaas direct.
Tafel lekker !!