Gefrituurde aubergine – Als je wel eens in Spanje bent geweest heb je dit tapasgerechtje, dat ook wel ‘berenjenas fritas con miel de caña’ of kortweg ‘berenjenas’ wordt genoemd, misschien wel eens geproefd. Het betreft hier een doodsimpel hapje van gefrituurde aubergine met een lekker korstje, geserveerd met een soort stroop gemaakt van suikerriet. Makkelijk te maken en je hebt er weinig ingrediënten bij nodig. Lekker bij een glas wijn of een biertje!
Waarom zou je aubergines eens zou moeten frituren
Niet iedereen houdt van aubergines. En dat gaat dan vaak niet om de smaak van de paarse vruchtgroente, maar om de structuur. Die structuur wordt vaak wat sponsachtig en soms zelfs wat zompig genoemd. Wil je de niet liefhebbers van de groente toch aan de aubergines krijgen, dan zul je dus anders te werk moeten gaan. Als de aubergines in dunne schijfjes snijdt, ze even door een beslagje of wat bloem haalt, en vervolgens frituurt, dan maak je een knapperig hapje. Dat maakt aubergines eten een heel andere beleving. Tijd om gefrituurde aubergines te maken dus. En dan bestaat de kans dat je ineens veel meer aubergineliefhebbers aan tafel hebt!
Dat beslagje heb je zo gemaakt en de ingrediënten die je daarbij nodig hebt, heb je waarschijnlijk gewoon in de kast staan. De ‘miel de caña’, de stroop, is een Andalusische specialiteit. Nu kun je die in Nederland misschien niet zo makkelijk vinden. Maar hij laat zich prima vervangen door gewone keukenstroop, honing of schenkstroop.
Gefrituurde aubergines op verschillende manieren
Je kunt de gefrituurde aubergines op verschillende manieren klaarmaken. Als je de schijfjes bestrooit met zout, een uurtje laat zweten en vervolgens het overtollig zout verwijdert, kun je ze even door de bloem halen en dan frituren. Hieronder vind je een recept voor berenjenas die eerst door een beslagje worden gehaald. Die methode is wat bewerkelijker, maar wel superlekker door het krokante korstje dat je krijgt door het beslag. Aan jou de keuze!
De aangegeven bereidingstijd is exclusief de wachttijd na het zouten van de aubergine.
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Gefrituurde aubergines
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 grote aubergine
- 75 gram bloem
- 0,5 theelepel baking soda
- zout
- 100 ml koud koolzuurhoudend water
- 1 ei
- optioneel: partjes citroen
- olijfolie om in te frituren
- stroop of honing
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gefrituurde aubergines:
Snijd de aubergine in dunne plakjes. Bestrooi ze met zout, dek af en zet een uurtje weg.
Meng in een kom de bloem, het zout en de baking soda door elkaar. Voeg het koolzuurhoudend water erbij, er roer dat er goed doorheen. Voeg het ei toe en klop dat er met een garde doorheen.
Verwijder het overtollig zout van de aubergineschijfjes.
Verhit een laagje olijfolie in een wok of een diepe koekenpan.
Haal de schijfjes aubergine door het beslag en frituur ze, in kleine porties, in de olijfolie. Laat de berenjenas uitlekken op keukenpapier.
Schik de gefrituurde aubergine op een bord. Schenk er wat stroop overheen en serveer direct. Het is lekker om er wat schijfjes citroen bij te serveren om er boven uit te knijpen.
Tafel lekker !!
Lijkt me een goed recept!
Maar hoelang en op welke temperatuur frituur je de aubergine?
Je frituurt de aubergine in een laagje olie in een koekenpan of een hapjespan. Frituur een paar minuten tot de aubergines goudbruin zijn. Een exacte tijd is lastig te geven. Dat is ook afhankelijk van hoe heet de olie is. Zou je een frituurpan met een thermostaat gebruiken, dan zou ik die verwarmen op 180 graden.