Glaasjes met maatjes – Wat is er nu leuker dan lekker borrelen met onze vrienden, onze “maatjes” zoals ze vaak worden genoemd? En met die kwinkslag maak je er ineens het perfecte borrelhapje bij, voor een geslaagde bijeenkomst met vrienden: een glaasje met maatjes.
Niet alleen met Hollandse Nieuwe
Midden juni arriveren elk jaar opnieuw de Hollandse Nieuwe. Wanneer dat precies is, hangt soms even af van de watertemperatuur in het voorjaar. Traditioneel vindt de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe plaats in Scheveningen, één dag vóór de verkoop van de nieuwe haring in het hele land van start gaat. Wil je dit recept evenaren buiten het haringseizoen? Uiteraard kan dat! Met alle andere haring – behalve ingelegde – kun je dit recept ook maken.
Graten
Voor dit recept snijd je de haring in hele kleine blokjes. Dat maakt ineens de graatjes – die in de haringmaatjes kunnen zitten – minder duidelijk aanwezig. Niet iedereen houdt namelijk van die graatjes, ook al zijn ze miniem en vrij zacht…
Door de haring goed fijn te snijden en er al af en toe een duidelijk aanwezige graat tussenuit te vissen voor je je borrelglaasjes samenstelt, maak je haring toegankelijker voor iedereen. Wedden dat je de “haringhater” met dit recept kan overtuigen om wat vaker een maatje te eten? En zo niet, wij zien er alvast geen graten in om een glaasje met maatjes meer te eten 😉.
Haring, een verantwoorde, voordelige en lokale keuze
Onze eigen Noordzee is een van de belangrijkste vangstgebieden van de haring. Dat maakt dat haring een van de meest lokale vissoorten voor ons land is. Omdat haring makkelijk verkrijgbaar is in heel Nederland is deze vis ook erg betaalbaar. Nederlandse visserijen hanteren bovendien duurzame vangstmethodes. Kiezen voor haring is dus kiezen voor verantwoorde en duurzame vis, die ook nog eens goed is voor je portemonnee.
Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!
Haring, Maatjes, Hollandse Nieuwe. Veel mensen happen graag in een Hollandse haring. Hier vind je info, tips en lekkere recepten met haring.
Glaasjes met maatjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 maatjes
- 1 appel
- 1 stengel bleekselderij
- 1 halve rode ui
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel citroensap
- peper van de molen
- bieslook; voor de afwerking
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je glaasjes met maatjes:
Snijd de haring in kleine blokjes, haal “erg aanwezige” graten er tussenuit. Meng met 1 eetlepel mayonaise. Houd de gesneden haring apart.
Snijd de bleekselderij en de appel in kleine blokjes, besprenkel met de eetlepel citroensap en zet apart.
Snipper de ui.
Neem er leuke borrelglaasjes (inhoud 50 ml) bij en begin met het vullen van de glaasjes. Je begint met een bodempje van het bleekselderij-appelmengsel. Daarbovenop doe je (van de overige mayonaise) een theelepel mayonaise. Dan een laagje van de haring met erbovenop gesnipperde ui. Werk af met bieslook en peper uit de molen. Doe dat ook met de andere glaasjes tot alle glaasjes gevuld zijn. Serveer goed koud.
Tafel lekker !!
Reacties