Goudse kaasballetjes – Een voltreffer op je feestje? Goudse kaasballetjes! Wij als Nederlandse kaaskoppen staan bekend om een blokje kaas bij de borrel. Ook onze bitterballen scoren goed op feestjes. Het is altijd leuk om eens met iets anders aan te komen en je gasten met een lekker borrelhapje te verrassen. Vandaar de Goudse kaasballetjes, niet te verwarren met de kaaskroketjes van onze Belgische buren. Die Goudse kaasballetjes zijn zo simpel en zo lekker dat ze zeker vaker op tafel komen. Kijk maar eens naar het recept.
Een heel makkelijk recept
De balletjes zijn erg makkelijk te maken, je raspt de kaas, weegt wat ingrediënten af, mengt alles door elkaar en vormt er balletjes van die je frituurt als je ze nodig hebt. Het maken van de balletjes gaat het makkelijkste met een beetje vochtige handen. Niet al te nat, want dan gaat de olie spetteren bij het bakken. Maak de balletjes niet te groot, ongeveer zo groot als een walnoot. Ze zullen tijdens het bakken nog iets uitzetten en dan ongeveer zo groot worden als een doorsnee bitterbal.
Ze zullen tijdens het bakken nog iets uitzetten en dan ongeveer zo groot worden als een doorsnee bitterbal
Goudse kaas
Voor het recept voor de lekkerste kaasballetjes neem je de lekkerste kaas, Goudse kaas en het liefst belegen. Je mag ook oude of jonge Goudse kaas nemen, dan wordt de smaak sterker of zachter, maar eigenlijk is de belegen kaas precies goed. De kaas rasp je natuurlijk zelf om er zeker van te zijn dat het ook echt lekkere kaas is. Want er gaat nogal wat kaas in en als die dan maar matigjes van smaak is zijn je balletjes dat natuurlijk ook.
Smaakjes toevoegen aan de Goudse kaasballetjes
Je kunt de Goudse kaasballetjes naturel laten, maar het is ook goed mogelijk om diverse smaakjes aan het recept toe te voegen. Denk bij de smaakjes aan (grove) mosterd, stukjes gedroogde tomaat of olijf, bieslook, tijm, rozemarijn, of gemengde kruiden, bijvoorbeeld Italiaanse kruiden. Dit recept geeft ongeveer 30 balletjes. Maak er eerst 15 naturel en voeg aan de rest van het beslag iets extra’s toe. Zo heb je met weinig moeite twee soorten kaasballetjes.
Tip 1: maak van een recept twee soorten balletjes.
Tip 2: de balletjes zijn ongebakken in te vriezen
Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!
Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!
Goudse kaasballetjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram Goudse kaas
- 100 gram bloem
- 2 eieren
- 20 gram water
- 12 gram bakpoeder
- zwarte peper
- 1 eetlepel grove mosterd (optioneel)
- 1 eetlepel gedroogde tomaatjes in stukjes (optioneel)
- 2 eetlepels olijven in stukjes (optioneel)
- 2 theelepels gedroogde kruiden (optioneel)
- 1 eetlepel verse kruiden (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de Goudse kaasballetjes:
Zeef de bloem met de bakpoeder, voeg er de kaas aan toe en strooi er wat peper over.
Klop de eieren los met het water en giet dit bij de droge ingrediënten. Kneed hiervan kort een samenhangend deeg.
Rol balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze opzij op bord met een stukje plasticfolie. Dek de Goudse kaasballetjes af met plasticfolie zet in koeling of vriezer tot je ze wil gaan frituren.
Verhit zonnebloemolie of de frituurpan tot 175 graden. Frituur de kaasballetjes hierin tot ze mooi goudbruin zijn. Houd er rekening mee dat ze iets opzwellen dus doe er niet te veel ineens in de pan.
De Goudse kaasballetjes zijn koud ook erg lekker. Warm ze echter niet opnieuw in de olie op want dan zuigen ze erg veel vet op. Wil je ze verwarmen neem dan de oven. Echter, vers gebakken zijn de Goudse kaasballetjes het lekkerst.
Tafel lekker !!