Grote garnalen aan een spiesje – Bij sommige gelegenheden mogen de borrelhapjes best een beetje luxer. Wil je eens op een andere manier voor de dag komen dan met de gebruikelijke hapjes? Maak dan eens grote garnalen aan een spiesje. Dan zet je een heerlijk hapje met een luxere uitstraling neer. Maar wel een hapje dat heel makkelijk en snel te maken is. Een lekker sausje erbij en het feestje is compleet. Het recept voor dit borrelhapje heeft een lekker pittig, oosters tintje.
Garnalen in soorten en maten
Garnalen kun je kopen in talloze variëteiten. Welke soort je voor dit recept voor garnalen aan een spiesje kiest, is niet zo belangrijk. Wat wel handig is, is om in dit geval te kiezen voor rauwe, gepelde garnalen. En dat ze een flink formaat hebben. Je kunt natuurlijk ongepelde garnalen gebruiken als dat je voorkeur heeft, maar dat maakt het klaarmaken van dit recept een stuk omslachtiger en tijdrovender. Soms dient gemak de mens. De garnalen aan het spiesje, die zijn gebruikt bij het fotograferen van het recept, zijn grote vannamei garnalen, ook wel witpootgarnalen genoemd. Maar ook grote, gepelde black tiger garnalen voldoen heel goed bij het maken van dit recept. Maak je eigen keuze, maar gebruik geen gekookte garnalen. Je gaat ze tenslotte nog een keer verhitten en van twee keer koken wordt vrijwel niets lekkerder.
Wat tips bij het maken van grote garnalen aan een spiesje
Als je houten of bamboe spiesjes gebruikt, leg die dan een uurtje in een bakje met koud water. Ze zuigen zich dan vol water en zullen dan niet verbranden tijdens het grillen.
Je kunt de grote garnalen aan een spiesje klaarmaken in de oven op de grillstand, of op de barbecue. Nu is dat laatste misschien wat minder handig als je alleen maar een borrelhapje maakt en je daarvoor speciaal de barbecue moet gaan aansteken. Je kunt de spiesjes overigens ook prima garen in een grillpan of op een grillplaat. Heb je die ook niet? In de koekenpan lukt het ook.
Je kunt de spiesjes natuurlijk op een mooi schaaltje serveren, maar je kunt de grote garnalen aan een spiesje ook ergens insteken waardoor ze mooi blijven staan. Denk aan een halve kool die je inpakt in aluminiumfolie of iets dergelijks. Dat staat vooral mooi als je een heel veel spiesjes tegelijk wilt serveren.
Wil je een makkelijk sausje bij de garnalen serveren? Meng 4 eetlepels tomatenketchup, 1 theelepel zoute sojasaus, 1 theelepel honing en 1 theelepel srirachasaus in een kommetje en serveer dat bij de spiesjes.
Recepten met garnalen; een feestje op je bord!
Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!
Grote garnalen aan een spiesje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram vannamei of witpootgarnalen, rauw en gepeld
- 150 ml zoute sojasaus
- 2 theelepels geraspte gember
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels mirin
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 4 eetlepels tomatenketchup
- 2 theelepels srirachasaus
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je grote garnalen aan een spiesje:
Als je diepvries garnalen hebt, ontdooi ze dan in een vergiet onder de koude kraan en laat ze goed uitlekken.
Meng de sojasaus, de gember, de rijstazijn, de mirin, de basterdsuiker, de tomatenketchup en de srirachasaus in een schaal tot een marinade. Pers de knoflook er boven uit en meng alles goed.
Schep de garnalen door de marinade en laat ze een half uurtje marineren. Zet de schaal in de koelkast.
Rijg 3 garnalen aan een spiesje.
Grill of bak de spiesjes, op de door jou gewenste manier, tot ze gaar zijn. Dat duurt maar een paar minuten. Als ze oranje zijn, zijn ze gaar.
Tafel lekker !!
Schep de garnalen door de garnalen……? Neem aan dat het door de marinade moet?
Natuurlijk moet dat marinade zijn Huib