Haringschuitjes – Er is niets lekkerder dan een haring happen bij de plaatselijke viskraam. Uitje erbij en in het zonnetje die haring verorberen. Niemand die zeurt dat je uit je mond stinkt, want als je thuis komt, is dat allang weer over. Hollandser wordt het niet! Maar heb je al eens bedacht om ook een haring mee naar huis te nemen? O, jee, dan gaan ze toch nog zeuren. Maar misschien heb je dat er deze keer wel voor over.
Haring met een biertje
Als je bij de visboer staat mist er een schuimend biertje bij die haring. Dat is dus al reden genoeg om haring mee naar huis te nemen. Zet een stoel in de achtertuin, schenk jezelf een pilsje in en hap een echte Hollandse haring. Dat zorgt natuurlijk al snel voor een romantisch plaatje en daar komen vrienden op af. Ga je nu haring uitdelen? Dan komt die Hollandse zuinigheid weer om de hoek, want dat wordt wel een beetje kostbaar.
De oplossing voor haring bij de borrel: Haringschuitjes
Natuurlijk is er ook een oplossing. Want … een haring kun je delen! En zo komen wij bij de haringschuitjes. Ze zijn genoemd naar de haringschuiten (zeilschepen) waar in de 17e en 18e eeuw de haring mee gevangen werd. Als je nu de blaadjes van een struikje witlof loshaalt, heb je schuitjes. Doe er haring in en je hebt haringschuitjes. En daar kun je mee aankomen bij de borrel. Laat je gasten maar binnenvaren, de party kan beginnen.
Je zult aan je gasten merken dat ze dit waarderen. Uiteraard zijn er mensen die helemaal niet van haring houden, maar op de website vind je voldoende borrelhapjes om ook hen te verrassen. De haringliefhebber zal sowieso genieten van de haringschuitjes. De licht bittere smaak van het rauwe witlof is bovendien heerlijk in combinatie met de romige, zilte haring. Zorg er uiteraard voor dat je kraakverse witlof gebruikt.
O, en je hoeft je gasten natuurlijk niet te vertellen dat je dit van Lekker Tafelen hebt. Met een biertje in de hand geloven ze ongetwijfeld dat je dat helemaal zelf verzonnen hebt. 😉
Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!
Haring, Maatjes, Hollandse Nieuwe. Veel mensen happen graag in een Hollandse haring. Hier vind je info, tips en lekkere recepten met haring.
Haringschuitjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 struikjes witlof
- 2 haringen
- 1/2 ui
- peper uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de haringschuitjes:
Haal de buitenste blaadjes van het witlof, die zijn vaak wat gekneusd en minder geschikt om voor dit hapje te gebruiken. Snij de kontjes van het witlof en maak de grootste buitenste blaadjes los. Let hierbij op dat je de blaadjes niet beschadigt. Je kunt ongeveer 6 mooie en grote blaadjes van 1 stronkje witlof halen. Als de witlofblaadjes je wat te klein lijken, snij je het tweede stronkje aan. Leg twaalf blaadjes witlof op een bord en zet even aan de kant.
Snij de staart van de haring. Snij elke haringfilet in zes gelijke stukken. Leg de gesneden haring in de witlofblaadjes.
Pel en snipper een ui. Besprenkel de haringschuitjes met wat gesnipperde ui. Nog een flinke draai van de pepermolen erover en de haringschuitjes zijn klaar. Schip Ahoy!
Tafel lekker !!