Kaasvlinders; hartige koekjes gemaakt met bladerdeeg – Houd je ook zo van koekjes bakken? Bak dan eens kaasvlinders. Heerlijke, hartige koekjes, lekker voor bij een glaasje wijn. Met wat bladerdeeg en zelfgeraspte kaas, maak je een heerlijk koekje wat er ook nog eens spectaculair uitziet. Maak er dan gelijk wat meer kaasvlinders en verpak ze in een leuk blik als cadeau. Dat is weer eens wat anders dan een bosje bloemen. Zeker weten dat de ontvanger er blij mee is.
Kaasvlinders van zelfgemaakt bladerdeeg
Het lekkerste zijn die kaasvlinders natuurlijk als je ze maakt met zelfgemaakt bladerdeeg. Het is even een werkje, maar het resultaat is er dan ook naar. Het is zoveel lekkerder en je hebt echt voldoening van je werk. Je kunt als je voor de makkelijke weg kiest natuurlijk ook plakjes bladerdeeg nemen, maar neem maar aan, als je eenmaal je zelfgemaakte bladerdeeg hebt geproefd, zul je het echt vaker zelf gaan maken. Maak dan wat meer in een keer dan alleen voor de kaasvlinders en doe dan porties van ongeveer 400 gram in een plastic zak in de vriezer. Als je dan bladerdeeg nodig denkt te hebben, neem je het een dag vooraf uit de vriezer en leg je het in de koelkast om rustig te laten ontdooien.
Goudse kaas, vers van het mes
Steeds vaker zie je in de koelingen voorgesneden kaas liggen. Handig voor op je boterham, maar waarom niet gewoon een groot stuk kaas? Voor 10 tot 15 euro per kilo koop je Goudse kaas aan een stuk. Zorg voor een goede kaasschaaf (dat is soms best een dingetje) en een goede rasp. Schaaf de kaas voor op de boterham en het laatste stukje dat je niet meer kunt schaven, rasp je voor de kaasvlinders bijvoorbeeld. Je maakt het dus op voor een lekker hapje bij de borrel. Die zelf geraspte kaas kan natuurlijk ook op ovenschotels en is ideaal in een heerlijke zelfgemaakte kaassaus.
Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!
Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!
Kaasvlinders
Print receptIngrediënten voor dit recept
- bladerdeeg
- zelf geraspte jong belegen kaas
- 1 ei
- een snufje zout
Bereidingswijze van dit recept
Kaasvlinders bakken doe je zo:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop het ei los met een klein beetje water en het zout en zet apart.
Rol het bladerdeeg uit tot een langwerpige plak van 3-4 mm dik.
Snijd de plak bij op ongeveer 12 cm. De lengte is niet belangrijk, hoe langer de plak hoe meer koekjes.
Smeer de plak licht in met het ei en strooi er royaal kaas overheen. Druk iets vast en vouw aan beide zijden een cm naar binnen en besmeer dit lichtjes met ei. Vouw nu nog 1 maal om tot ze in het midden elkaar bijna raken, maar houd een klein stukje tussenruimte zodat je ze tegen elkaar kunt leggen. Duw een beetje aan en snijd er plakjes van 1 cm dik van.
Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Houd voldoende afstand, ze worden groter tijdens het bakken.
Bak de koekjes 12- 15 minuten, in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi goudbruin gekleurd zijn.
Laat ze volledig afkoelen. Verpakt in een blik of koektrommel zijn de kaasvlinders zeker 2 weken houdbaar, maar vers zijn ze natuurlijk het allerlekkerst.
Tafel lekker !!