Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hapjes

Loempia maken? Zo doe je dat!

Het recept voor de lekkerste zelf gemaakte loempia's

Connie Derks door Connie Derks
in Hapjes
0
Loempia maken

Loempia maken – Zelf loempia maken is een leuke bezigheid, met een erg lekker hapje als resultaat.

Zelf maken is eigenlijk heel eenvoudig

Het lijkt best moeilijk en veel werk, maar met een goed recept en een beetje handigheid en geduld kan iedereen loempia maken. Je maakt een lekkere vulling en je bakt pannenkoekjes, dit zijn de loempiavellen. De vulling vouw je in de pannenkoekjes en die bak je in hete olie.

Grote of kleine loempia’s

Ze zijn er in heel veel soorten en maten, van de kleine Vietnamese loempia’s van de markt, tot de grote loempia’s van de Chinees op de hoek en van alles ertussen. De variant uit het recept hieronder is een combinatie van beide. Hoe groot ze worden, ligt aan de grootte van de pan waarin je het beslag bakt. De loempia’s op de foto zijn gebakken in een koekenpan van 30 cm en de loempia’s zijn 16 cm groot. Uit een recept maak je er met die maat ongeveer 14. Hoe kleiner je pan is, hoe meer loempia’s je kunt bakken. Bij een pan van 24 cm zullen dit er 18-20 van 12 cm zijn.

Welke vulling kies jij?

Bij het maken van de vulling kun je perfect je eigen smaak volgen. Wij geven je hier een basis vulling die handig is om mee te starten. Je kunt bijvoorbeeld de kip door gehakt of rul gebakken ei vervangen en ook met de groenten kun je spelen. Zorg er wel voor dat de verhoudingen bij het maken van loempia ongeveer hetzelfde blijven. Je kunt natuurlijk ook een vegetarische variant maken en alleen groente en ei gebruiken, net wat je voorkeur heeft. Belangrijk is dat je zo veel mogelijk vocht uit de vulling drukt voor je gaat vullen, dit voorkomt openscheuren en spetteren.

Bak mooie dunne loempia vellen, deze scheuren minder snel

Zo bak je mooie loempia vellen

Begin als eerste met het maken van het beslag. Want als je dat beslag even laat rusten kun je er makkelijker loempia vellen mee bakken. Het beslag is erg vloeibaar, dit hoort zo en kan hierdoor makkelijk over de pan verdeeld worden. Gebruik minimaal olie bij het bakken. Doe een paar druppels in de warme pan en wrijf dit uit met een stuk keukenpapier. Schep er beslag in en beweeg de pan zo dat er overal een dun laagje beslag zit. Bak het beslag rustig tot de bovenkant helemaal dof/gaar is. Haal het voorzichtig los en draai met een grote spatel om. Bak even kort de andere kant en leg het loempiavel op een bord. Het bakken vergt even wat handigheid, maar oefening baart kunst.

Geen lekkende loempia’s

Bij bakken van loempia’s wil het wel eens gebeuren dat ze niet goed dicht zijn of scheuren tijdens het bakken. Als je mooie dunne loempiavellen hebt, is de kans op scheuren kleiner dan bij dikkere exemplaren omdat je die minder makkelijk kunt rollen. Het plakken van de loempia’s tijdens het rollen doe je heel eenvoudig met een restje beslag of een papje van bloem met water.

Loempia vullen
loempia vullen
verse groenten

Groenten

Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!

Loempia maken

Porties: 14-20 stuks
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram witte kool
  • 1 prei
  • 150 gram taugé
  • 1 winterwortel
  • 150 gram kipfilet
  • 100 gram gekookte ham
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel sushiazijn
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 maggiblokjes
  • sambal, naar smaak
  • 450 gram bloem
  • 50 gram maïzena
  • 10 gram bakpoeder
  • +/- 750 ml water
  • 2 eiwitten
  • 1 theelepel kerrie
  • zout en peper
  • zonnebloemolie, om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zelf een loempia maken doe je zo:

Maak het beslag door de bloem, maïzena en bakpoeder met een beetje zout, peper en de kerrie te zeven. Voeg er de helft van het water aan toe en roer tot een klont vrije pap. Gebruik hiervoor eventueel een staafmixer. Voeg er de eiwitten aan toe, roer door en voeg dan de rest van het water toe tot een vloeibaar beslag. Het is van de bloem afhankelijk of je alle water nodig hebt, het moet een vrij slap beslag zijn. Zet opzij zodat het beslag kan rusten.

Maak de vulling, snijd de prei en de kool in fijne reepjes en was ze goed. Rasp de wortel grof. Was de taugé, maar hou die apart.

Snijd de kipfilet in plakken.

Breng in een ruime pan water aan de kook en zet een grote kom koud water klaar. Blancheer de wortel, prei en kool 2 minuutjes en schep ze over in het koude water. Schep de taugé in het hete water en haal die er na ongeveer 30 seconden weer uit. Doe ook de taugé in het koude water. Giet het water af en doe er opnieuw koud water in zodat het garingsproces stopt.

Blancheer nu de plakken kipfilet in het hete water van de groente tot ze gaar is, dit zal 5 tot 10 minuten zijn. Controleer door er een dik stuk uit te halen en door te snijden. Haal de gare kip uit de bouillon. (Die is niet meer nodig maar prima om een soep of saus van te maken.)

Maak een dressing van de ketjap, azijn, suiker, verkruimelde maggiblokjes en de sesamolie.

Trek de kip in niet te kleine stukken en snijd de ham in stukjes. Meng het vlees, de groente en de dressing en zet opzij.

Neem een 1/2 soeplepel beslag en doe dit in een kommetje, dit is de lijm.

Bak de loempia vellen in een hete pan die je steeds insmeert met een beetje zonnebloemolie. Schep er zo veel beslag in dat er net een dun laagje in de pan zit. Laat de loempia vellen niet te lang bakken, als ze te droog zijn, kun je ze niet meer fijn rollen. Bak alle beslag op.

Doe de vulling in een vergiet en druk er zo veel mogelijk vocht uit. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout / peper en/of sambal.

Leg een loempia vel voor je neer op een snijplank, dit is handig om dezelfde maat aan te kunnen houden. Leg vulling net onder het midden en rol de onderkant eroverheen. Smeer beslag op de zijkant en vouw dit over de vulling. Besmeer nu de lange zijdes en de bovenkant dun met beslag en rol tot een mooie strakke loempia. Zie de foto’s. Maak zo alle loempia’s en leg ze op een bord.

Verhit zonnebloemolie tot 190 graden en bak de loempia’s per 2 of 3 stuks in 5 -10 minuten afhankelijk van grootte goudbruin en gaar.

Serveer de loempia’s met ketjap en chilisaus.

Tafel lekker !!

Tags: Groentesnack
DeelPin1TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Zelfgemaakte graskaassalade
Hapjes

Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast

Nacho’s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven met verse kaassaus

chips maken van aardappels
Hapjes

Chips maken van aardappels

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!