• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hapjes

Mozzarella sticks maken; gepaneerde mozzarella

Het recept voor de lekkerste mozzarella sticks in vele smaken

0
mozzarella sticks

Mozzarella sticks zijn onweerstaanbare snacks die geliefd zijn bij jong en oud. Het begint allemaal met het snijden van romige mozzarella in stevige repen. Vervolgens worden deze zorgvuldig gepaneerd in een jasje van bloem, ei en paneermeel of panko. Dit levert een krokante buitenkant op die prachtig contrasteert met de zachte, draderige kaas binnenin. Mozzarella sticks zijn ideaal voor feestjes, borrels of gewoon als lekkere traktatie voor jezelf. Ze zijn verrassend makkelijk om zelf te maken, en je kunt ze helemaal naar smaak aanpassen door kruiden aan het paneerlaagje toe te voegen.

Mozzarella sticks maken is een leuke activiteit in de keuken waarbij je creativiteit kunt inzetten. Of je ze nu naturel houdt of kiest voor extra pit met kerrie of gerookt paprikapoeder, het resultaat is altijd heerlijk. Na het invriezen worden de sticks gefrituurd tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer ze met een dipsausje en wat snackgroenten en je hebt een kleurrijk en smakelijk voorgerecht of borrelhapje. Mozzarella sticks zelf maken is een aanrader voor elke thuiskok die indruk wil maken zonder uren in de keuken te staan.

Mozzarella sticks

Porties: 12 stuks
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 15 minuten
Wachttijd: 75 minuten
Totale tijd: 120 minuten

Ingrediënten:

  • blok van 200 gram mozzarella
  • 3 eieren
  • 150 gram bloem
  • 150 gram paneermeel/panko
  • 1/2 theelepel zout
  • kruiden en specerijen naar smaak
  • zonnebloemolie om in te frituren

Zo maak je mozzarella sticks:

Snijd de mozzarella in de lengte in vier gelijke plakken. De plakken moeten in drie stukken worden gesneden tot je ongeveer gelijke staafjes hebt. Zet drie diepe borden klaar, een met bloem, een met losgeklopt ei met zout en een met een panko en/of paneermeel mengsel. Wil je extra kruiden toevoegen dan kun je bij de bloem 2 theelepels kerriepoeder of andere specerijen naar smaak toevoegen en bij het paneermengsel 2 theelepels gedroogde kruiden zoals Italiaanse kruiden, oregano of tijm.

Haal de sticks een voor een door de bloem, dan door het losgeklopt ei en dan door het paneermengsel, doe dit ook met de andere sticks. Herhaal dit zodat alle sticks twee maal gepaneerd zijn. Zet de schaal met mozzarella minimaal 15 minuten in de diepvries, zodat de kaas goed koud wordt. Dit doe je om te voorkomen dat de kaas uitbakt.

De mozzarella sticks moeten in een hete olie van 170 graden gebakken worden tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Als ze beginnen te spetteren, moeten ze uit de olie. Dit komt door de kaas die dan uit de kroket loopt.

Leg ze op een stukje keukenpapier. Je kunt de mozzarella sticks vooraf bakken, bewaar ze dan in de diepvries en warm ze op in de oven 15 minuten op 180 graden of in de airfryer 170 graden 8 minuten.

Serveer de mozzarella sticks met een dipsausje en snackgroenten.
Tafel lekker !!

Niveau

Makkelijk

Dieet

Vegetarisch

Kooktechniek

FriturenAirfryer

Kooktijd

Langer dan 60 minuten

Verse ingrediënten

Mozzarella

Mozzarella sticks – Draderige gesmolten kaas in een knapperig jasje.

Mozzarella sticks, zalig zacht en krokant in één hap

Gepaneerde mozzarella sticks zijn in repen gesneden zachte, romige mozzarella in een knapperig laagje van paneermeel of panko. De krokante buitenlaag, met de zalige zachte binnenkant, is een geweldig lekkere combinatie van smaak, maar vooral ook van textuur. Dit is een fantastisch hapje bij de borrel of bij een High Wine.

Mozzarella sticks zelf maken

Het maken van zelfgemaakte mozzarella sticks is niet moeilijk, maar het paneren moet zorgvuldig gebeuren. Begin met het snijden van mozzarella in de vorm van lange staven. Neem hiervoor het liefst de grote stukken mozzarella om de eenvoudige reden dat je daar de mooiste repen van snijdt. Vervolgens worden de staven gepaneerd door ze twee maal door een mengsel van bloem met kruiden, losgeklopt ei en daarna door de panko of paneermeel te halen. De sticks worden eerst ingevroren om te voorkomen dat de kaas er na het zorgvuldige paneren tijdens het frituren alsnog uitloopt. Het bakken is iets lastiger en komt vrij nauw, dus erbij blijven is een must, maar het is alle moeite meer dan waard.

Mozzarella sticks in heel veel smaken

Hoewel de traditionele mozzarella sticks al erg lekker zijn, kun je er met een beetje creativiteit ook verschillende variaties van maken. Voeg bijvoorbeeld wat gedroogde kruiden zoals Italiaanse kruiden, oregano of tijm aan de bloem en/of het paneermengsel toe voor extra smaak. Of voeg een beetje spicy kruiden zoals cajun, kerrie of gerookt paprikapoeder toe voor extra pit. Je kunt ook experimenteren met verschillende soorten kaas, zoals cheddar, brie of geitenkaas, maar dan moet je wel even de naam aanpassen.

Serveer ze met een lekkere dip

Mozzarella sticks zijn al erg lekker, maar met een extra dip maak je er echt een feestje van. Hierbij kun je denken aan een simpele sweet chilisaus, maar een kerriesaus, cocktailsaus of een andere frisse of pittige saus is ook erg lekker. Serveer ze met cherrytomaatjes, komkommer en minipaprika’s. Dit is niet alleen lekker, maar ziet er ook nog eens erg kleurrijk uit.

Bewaren en invriezen van mozzarella sticks

Wil je mozzarella sticks voorbereiden voor een feestje of ze gewoon bij de hand hebben voor een snelle snack? Geen probleem! Je kunt de gepaneerde, maar nog ongefrituurde mozzarella sticks prima invriezen. Leg ze los op een bord of bakplaat en vries ze zo’n 30 minuten in. Daarna kun je ze in een diepvrieszakje of bakje doen zonder dat ze aan elkaar plakken. Zo blijven ze tot wel twee maanden goed. Bak je ze bevroren, dan hoef je ze niet eerst te ontdooien. Frituur ze wel iets langer op lagere temperatuur (160-165 graden) zodat de kaas goed warm wordt zonder dat de buitenkant verbrandt. Heb je ze al gebakken? Dan kun je ze in de oven of airfryer weer krokant opwarmen. Handig én lekker!

Wat eet je bij mozzarella sticks?

Mozzarella sticks zijn een feestje op zich, maar met wat extra’s maak je het compleet. Serveer ze als onderdeel van een borrelplank met olijven, cherrytomaatjes, minipaprika’s en wat stukjes focaccia of ciabatta. Een frisse salade met rucola, komkommer en citroendressing zorgt voor balans naast de gefrituurde sticks. Of combineer ze met nacho’s, mini-taco’s en guacamole voor een Mexicaans tintje. De mogelijkheden zijn eindeloos, en ze passen perfect in zowel casual als feestelijke settings.

Dieetopties: glutenvrij, lactosevrij en vegan

Heb je dieetwensen of gasten met allergieën? Dan kun je mozzarella sticks toch serveren. Gebruik glutenvrij paneermeel of verkruimelde glutenvrije crackers om de buitenkant krokant te maken. Voor een lactosevrije variant bestaan er tegenwoordig goede harde mozzarella-alternatieven op basis van plantaardige melk. En wie vegan eet, kan kiezen voor plantaardige smeltkaas – wel even testen of de kaas goed smelt en niet uitloopt. Ook het ei kun je vervangen door een beslagje van bloem en water of aquafaba (kikkererwtenvocht) om het paneerlaagje te laten plakken.

Perfect voor feestelijke gelegenheden

Of het nu een verjaardag of een zomerse borrel is – mozzarella sticks doen het altijd goed. Ze zijn makkelijk van tevoren te maken en op elk moment op te warmen. Je kunt ze klein en elegant presenteren met een prikker erbij, of juist in een groter formaat met een dip. Ook voor High Wine of tapasavond zijn ze ideaal. Serveer ze met een bijpassend wijntje of een licht bier en je hebt gegarandeerd succes.

Herkomst van mozzarella sticks

Hoewel mozzarella oorspronkelijk uit Italië komt, zijn mozzarella sticks typisch Amerikaans comfortfood. Ze werden in de jaren ’70 populair in diners en sportsbars, vaak geserveerd met een tomatensaus of ranchdressing. Inmiddels zijn ze wereldwijd geliefd en in allerlei variaties te vinden. In Nederland zie je ze vooral bij borrelplanken, op festivals of in streetfood-stijl. Zelf maken is echter stukken lekkerder én gezonder dan de kant-en-klare versie – en je kunt ze precies zo kruiden als jij wilt.

mozzarella sticks paneren

 

Mozzarella sticks

Porties: 12 stuks
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • blok van 200 gram mozzarella
  • 3 eieren
  • 150 gram bloem
  • 150 gram paneermeel/panko
  • 1/2 theelepel zout
  • kruiden en specerijen naar smaak
  • zonnebloemolie om in te frituren

Bereidingswijze van dit recept

Snijd de mozzarella in de lengte in vier gelijke plakken. De plakken moeten in drie stukken worden gesneden tot je ongeveer gelijke staafjes hebt.

Zet drie diepe borden klaar, een met bloem, een met losgeklopt ei met zout en een met een panko en/of paneermeel mengsel. Wil je extra kruiden toevoegen dan kun je bij de bloem 2 theelepels kerriepoeder of andere specerijen naar smaak toevoegen en bij het paneermengsel 2 theelepels gedroogde kruiden zoals Italiaanse kruiden, oregano of tijm.

Haal de sticks een voor een door de bloem, dan door het losgeklopt ei en dan door het paneermengsel, doe dit ook met de andere sticks. Herhaal dit zodat alle sticks twee maal gepaneerd zijn. Zet de schaal met mozzarella minimaal 15 minuten in de diepvries, zodat de kaas goed koud wordt. Dit doe je om te voorkomen dat de kaas uitbakt.

De mozzarella sticks moeten in een hete olie van 170 graden gebakken worden tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Als ze beginnen te spetteren, moeten ze uit de olie. Dit komt door de kaas die dan uit de kroket loopt.

Leg ze op een stukje keukenpapier. Je kunt de mozzarella sticks vooraf bakken, bewaar ze dan in de diepvries en warm ze op in de oven 15 minuten op 180 graden of in de airfryer 170 graden 8 minuten.

Serveer de mozzarella sticks met een dipsausje en snackgroenten.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • prikkertje met meloen, ham en mozzarella

    Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella

  • salade met verse abrikozen

    Lichte zomerse salade met verse abrikozen, mozzarella en gedroogde ham

  • Pinsa met buffelmozzarella

    Pinsa met buffelmozzarella en pesto uit de oven

  • Italiaanse wokschotel met broccoli

    Italiaanse wokschotel met broccoli

  • Kropsla met sperziebonen

    Kropsla met sperziebonen, perziken en mozzarella

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • macaroni ham en kaas

    Macaroni met ham en kaas; met krokant korstje uit de oven

  • Remeker kaas

    Remeker kaas: een bijzondere Nederlandse kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.