Oesters met kappertjes en een citroenmayonaise – Samen genieten van oesters, dat heeft iets magisch! Zodra de schelp open gaat, neemt de zilte geur van oesters je mee naar de kust. Hoewel oesters puur en zonder toevoegingen al heerlijk smaken, til je met dit recept voor oesters met kappertjes en een citroenmayonaise het moment naar een hoger niveau.
Oesters serveren met kappertjes en een zelfgemaakte citroenmayonaise, dat start met het openen van de schelpen
Uiteraard kun je aan de visboer vragen om de oesters al voor jou te openen, maar oesters openen is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Met het juiste gereedschap, de juiste techniek en een beetje geduld en liefde kom je al heel ver. Wat heb je nodig? Een scherp oestermes en een dikke theedoek.
Zeg nu zelf, als je oesters met kappertjes en een zelfgemaakte citroenmayonaise wil gaan serveren, waarom zou je dan niet proberen om de oesters ook zelf te openen? Oefening baart kunst!
Vouw een dikke theedoek dubbel en houd de schelp stevig vast, met de bolle kant op een stabiel oppervlak. Plaats de punt van het oestermes bij het scharnier aan de achterkant van de oester. Duw het mes voorzichtig in het scharnier en wrik lichtjes heen en weer tot je een klik hoort, de oester opent zich. Glijd met het mes langs de bovenkant van de schelp naar binnen om de sluitspier van de oester door te snijden. Verwijder de bovenste schelp. Laat het oestervocht in de oesters zitten. Zorg wel dat je stukjes schelp uit de geopende oesters verwijdert.
Je bent nu helemaal klaar om de oesters met kappertjes en een citroenmayonaise te gaan dresseren.
Dit oesterrecept is een smaakbom die je bijblijft!
Het toevoegen van kappertjes in het recept versterkt de zilte oestersmaak. De romige en friszure citroenmayonaise verzacht op haar beurt de zoutige smaken en zorgt voor een totaalervaring. Zeeuwse creuses oftewel holle oesters met kappertjes en een citroenmayonaise zijn een traktatie voor elke fijnproever!
Oesters; een feestelijk hapje!
De liefhebbers vinden ze een feestje, anderen gruwelen er van en durven ze niet eens te eten, oesters. De koningin onder de schelpdieren!
Oesters met kappertjes en een citroenmayonaise
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 12 Zeeuwse creuses (holle oesters)
- 1 ei
- 1 eetlepel mosterd
- 1 citroen
- kappertjes
- 75 ml zonnebloemolie
- zout en witte peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo serveer jij oesters met kappertjes en een citroenmayonaise:
Breek het ei. Het eiwit heb je in dit recept niet nodig.
Klop de eidooier met de mosterd in een kom.
Voeg druppelsgewijs de zonnebloemolie toe terwijl je blijft kloppen tot er een romige mayonaise ontstaat.
Was de citroen en rasp de schil. Hou de citroenrasp apart.
Snijd de citroen doormidden en pers het sap van de citroen uit.
Voeg vijf eetlepels citroensap toe aan de mayonaise. Breng op smaak met zout en witte peper. Proef de citroenmayonaise en voeg, als je het zuurder wilt, nog wat extra citroensap toe.
Hak de citroenrasp fijn en voeg twee derde toe aan de citroenmayonaise. De rest van de citroenrasp houd je apart voor de garnering van de oesters met kappertjes en een citroenmayonaise.
Leg drie kappertjes in elke oester en verdeel per oester ongeveer een theelepeltje citroenmayonaise in de schelp. Strooi op het laatst nog wat citroenrasp over de oesters.
Serveer de oesters met kappertjes en citroenmayonaise direct.
Tafel lekker !!