Paddenstoelen tempura – Tempura is een populair Japans gerecht dat wereldwijd bekend is. Het bestaat uit vaak gefrituurde zeevruchten of groenten, bedekt met een beslag dat bekendstaat om zijn luchtige en knapperige textuur. Het beslag wordt gemaakt van een mengsel van bloem, maïszetmeel en ijskoud water, wat de tempura zijn unieke knapperige textuur geeft. In plaats van zeevruchten of groente is er voor het recept hieronder een paddenstoelen tempura gemaakt.
Wat is tempura?
De oorsprong van tempura kan worden teruggevoerd tot de 16e eeuw, toen Portugese missionarissen het concept van het frituren in Japan introduceerden. Maar al snel pasten de Japanners het recept aan naar hun eigen smaak en werd het een traditioneel Japans gerecht. Tempura wordt vaak geserveerd als een bijgerecht of als onderdeel van een rijstgerecht. Er zijn talloze variaties op de traditionele tempura, waaronder ‘ebi'(garnalen), ‘kakiage’ (een mengsel van groenten), zelfs fruit tempura en natuurlijk de paddenstoelen tempura. Een van de dingen die belangrijk zijn bij het maken van tempura, is het gebruik van verse ingrediënten. Het is ook belangrijk om de olie op de juiste temperatuur te houden om ervoor te zorgen dat de tempura luchtig, knapperig en niet te vet wordt. Het lijkt allemaal wat ingewikkeld, maar dat valt erg mee. Probeer het gewoon eens.
Tips bij het maken van paddenstoelen tempura
Je kunt de paddenstoelen tempura niet van tevoren klaarmaken. Je serveert dit borrelhapje direct uit de frituur, zodat het lekker knapperig blijft.
Het is lekker om een dipsausje bij de tempura te serveren. Je krijgt er een receptje bij, voor een op sojasaus gebaseerd sausje voor je, dat er prima bij past. Meng daarvoor in een sauspan 2 eetlepels zoute sojasaus, 3 eetlepels rijstazijn, 3 eetlepels mirin of zoete witte wijn, 4 eetlepels sesamolie, de agavesiroop, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel knoflookpoeder, 2 eetlepels bruine basterdsuiker en 1,5 theelepel sambal oelek. Breng dit mengsel aan de kook en laat op een laag vuurtje 10 minuten zachtjes koken. Draai het vuur uit en laat iets afkoelen. Serveer warm bij de paddenstoelen tempura.
Let op! Voor de paddenstoelen tempura heb je ook een tempura beslag nodig!
Tempura beslag voor een luchtig en knapperig deeg
Tempura, dat zijn heerlijke gefrituurde stukjes vis, of groente, in een knapperig jasje. En dat tempura beslag daarvoor? Dat maak je zelf!
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Paddenstoelen tempura
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 50 gram maïzena
- 200 gram gemengde paddenstoelen
- 1 recept tempura beslag
- olie om in te frituren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je paddenstoelen tempura:
Verhit de frituurpan tot 190 graden.
Spoel de paddenstoelen af en halveer grote exemplaren. Haal ze door de maïzena, dan blijft het beslag beter aan de paddenstoelen plakken.
Maak een tempurabeslag volgens het recept op Lekker Tafelen (zie begeleidende tekst).
Haal de paddenstoelen door het beslag en frituur ze in gedeeltes. Laat de paddenstoelen tempura uitlekken op een bord met keukenpapier.
Serveer de tempura direct. Lekker met een dipsaus gemaakt van sojasaus.
Tafel lekker !!