Platbrood met pruimen en gedroogde ham – Lekker voor een zomerse lunch, of in parten bij de borrel. Ook jij kunt dit brood heel makkelijk zelf maken en indruk maken op je gasten. Hieronder vind je het recept!
Een recept voor platbrood, flatbread of pizza
Drie benamingen met dezelfde basis. Met het recept van pizzadeeg maak je een heerlijke krokante bodem die je voorbakt in de oven of op de barbecue. Niets moeilijks aan en echt zo lekker! Heb je geen zin of tijd om zelf deeg te maken dan zou je een rol pizzadeeg of flammkuchendeeg kunnen nemen.
De bodem voor het platbrood met pruimen kun je in de oven of in een grillpan bakken, maar nog lekkerder is het om ze op de barbecue te bakken. Je krijgt dan een licht rokerige smaak en een superkrokante bodem. De bodems kun je trouwens heel goed voorbereiden en er zelfs een voorraadje van aanleggen, want je bakt de bodems eerst gaar, daarna besprenkel je ze met olie en allerlei andere heerlijkheden.
Het lekkerste is om de bodems op het laatste moment te beleggen en dan nog even in de oven of op de barbecue goed door te warmen. Zo is de bodem altijd gaar, en door de bodem twee keer te bakken wordt die lekker krokant.
En heel makkelijk te maken recept en echt zo lekker!
Pizzadeeg; zo maak je dat eenvoudig zelf
Echte pizza maak je met zelfgemaakt pizzadeeg. En zo moeilijk is dat echt niet. We beloven dat je nooit meer kant-en-klaar pizzadeeg koopt!
Check het recept of lees de infoPlatbrood met pruimen en gedroogde ham
Pruimen zijn vrij kort verkrijgbaar, maar als ze er zijn dan zijn ze er volop. Je kunt ze lekker uit het vuistje eten, in een salade verwerken en bij desserts zoals ijs of yoghurt serveren of verwerken in een beslag. Dit zijn allemaal zoete gerechten waar het zure van de pruimen perfect bij past. Hartige recepten met verse pruimen zijn iets lastiger, maar als kaas en ham bij ananas en meloen past, waarom dan niet bij pruimen. Platbrood met pruimen geeft een heerlijk gerecht wat je met trots op tafel kunt zetten bij de lunch, maar wat je zeker ook kunt maken voor bij een gezellige borrel met vrienden.
Dit recept klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar oordeel niet voor je geproefd hebt, want de smaak is echt super. De zure pruimen, de zoute licht gerookte ham en de romige kaas met het kruidige van de rucola, het kon wel voor elkaar gemaakt zijn. Dit platbrood is ook erg lekker met mozzarella als extra toevoeging, omdat die zo heerlijk romig is.
Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland
Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.
Platbrood met pruimen en gedroogde ham
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem
- 7 gram droge gist
- 12 gram zout
- 10 gram suiker
- 10 ml + 3 eetlepels olijfolie
- 300 ml water
- 450 gram geraspte kaas
- 12 plakjes gedroogde ham
- 6 verse rode pruimen
- 2 takjes dragon
- 85 gram rucola
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je platbrood met pruimen en gedroogde ham:
De bodem:
Maak het pizzadeeg volgens de beschrijving op de site. Verdeel het deeg in 6 porties en maak hier mooie bolletjes van. Leg ze weg onder een handdoek en laat 1 uur rijzen.
Verwarm de oven of barbecue voor op 225 liefst met een pizzasteen, een bakplaat kan ook. Je kunt ook een gietijzeren grill of koekenpan goed heet laten worden.
Rol het deeg uit tot een langwerpige vrij dunne plak die wel nog in de pan past.
Bak de plak deeg aan beide zijden tot het gaar is. Bak zo alle plakken deeg.
Het beleggen:
Besprenkel de bodems met olijfolie en bestrooi ze met 2/3 van de kaas. Verdeel er de gedroogde ham en de in partjes gesneden pruimen over en bestrooi met de rest van de kaas en een paar blaadjes dragon.
Bak de platbroden nu in 5-10 minuten krokant en warm zodat de kaas smelt en de pruimen warm worden.
Leg het platbrood met pruimen op een bord of plank en bestrooi het met rucola. Druppel er een beetje olijfolie over en serveer direct.
Tafel lekker !!