Prikkertjes met Nederlandse kaas –Ā Kaas kun je op heel veel manieren presenteren. Meestal is het een plank met drie of vier soorten kaas. Er wordt dan al snel gegrepen naar de lekkerste buitenlandse kazen, maar hoe leuk is het om een kaasplank te presenteren met alleen maar Nederlandse kaas? En om het ook echt op een Nederlandse manier te presenteren steek je er natuurlijk prikkertjes in. Prikkertjes zijn gewoon de voorgangers van de pincho’s en de tapas.
Kies voor prikkertjes met Nederlandse kaas
Nederland is een echt kaasland en daar mogen we trots op zijn. Het is heel leuk, die buitenlandse kaasjes, maar zet ook de Nederlandse kaas eens in het zonnetje. Voor de keuze hoef je het niet te laten. Vraag ernaar bij de kaasboer op de markt of in een goede kaaswinkel, ze zullen je vol trots vertellen welke mogelijkheden je hebt met Nederlandse kaas. Want Nederlandse kaas is echt niet alleen voor op de boterham, hoe lekker dat ook is.
Heel veel soorten en smaken
Oma zette het al op tafel en ze zijn nooit weg geweest, die blokjes kaas. Soms waren het prikkertjes met een augurkje, een stukje ananas of mandarijn uit blik. Met een beetje geluk stond er een schaaltje mosterd bij, waar je de blokjes kaas in kon dippen.
De blokjes kaas zijn nog steeds even populair, om daar prikkertjes met Nederlandse kaas van te maken wordt gelijk als oubollig gezien. Toch kun je op die manier een geweldige kaasplank samenstellen. Jij weet welke kazen je hebt en welke smaken daar het beste bij passen. Zo zorg je voor de juiste smaakcombinaties en, ook niet onbelangrijk, de juiste volgorde in smaak.
Nederlandse kaas is echt niet alleen voor op de boterham
De prikkertjes met Nederlandse kaas op de plank
De kazen zijn met zorg gekozen en ook in een volgorde gelegd waarop je ze het beste kunt eten. Ze wisselen behoorlijk in smaak en in de volgorde waarop ze op de plank liggen komen ze het beste tot hun recht.
Van zacht en mild naar kruidig, pittig en zout. De extra’s op de prikkers maken de smaakbeleving compleet.
Van links naar rechts:
- Remeker pril met ananas en druiven
- Klaverkaas: geitenkaas met fenegriek met peperkoek en een stukje peer
- Boer’n Trots herfstkruiden kaas met een zwarte olijf en gedroogde tomaat
- Belegen Goudse kaas met gedroogde livarham
- Delfts Blauw met gedroogde vijg
- Oude brokkelkaas op dadelbrood met een walnoot
Zo maak je de lekkerste prikkertjes
De kaasplank op de foto is maar Ć©Ć©n. Er zijn veel meer mogelijkheden. Kies minimaal 4 soorten Nederlandse kaas voor de prikkertjes en kies voor smaken die ook echt verschillen. Ga van zacht, romig en jong naar brokkelig met zoutkristallen of een blauwe kaas als je daarvan houdt. Er zijn heerlijke geitenkaasjes, Nederlandse brie en vergeet vooral de harde kazen niet. Ze zijn er in heel veel soorten: van romig en neutraal met verse kruiden tot lavendel en kruidige knoflook of truffelkaas.
Al die kazen zijn op zichzelf al erg lekker. Kies je er een begeleider bij, dan kan die kaas ineens een heel andere smaakbeleving krijgen door het contrast. Het is voor een deel persoonlijke voorkeur, maar ga vooral op je gevoel af. Bedenk ook less is more. Maak er geen circus van, maar voeg maximaal twee smaken toe.
Variatiemogelijkheden voor prikkertjes met Nederlandse kaas:
- Fruit: druif, peer, appel, meloen, mango, ananas, dadel, vijg, abrikozen.
- Groente: tomaat, komkommer, augurk, zilveruitje, Amsterdams uitje, olijf.
- Vlees: droge worst, gekookte ham, rauwe ham, chorizo.
- Chutneys: stoofpeerjes met port, appelchutney, cranberry-appel chutney, perenchutney, pruimenchutney, mangochutney.
- Voor extra textuur en smaak: noten en pitten, roggebrood, dadelbrood, vijgenbrood, peperkoek, speculaas.
- Smaakmakers: balsamicoazijn, honing, mosterd, appelstroop, perenstroop, sambal.
Nederlandse kaas
Ontdek heerlijke Nederlandse kaas. Niet alleen de Goudse. Natuurlijk vind je hier ook de lekkerste recepten met kaas uit Nederland.