• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hapjes

Prikkertjes met Nederlandse kaas; trots op Nederland

Vergeet de buitenlandse kazen en kies voor alleen Nederlandse kaas op de kaasplank

Connie Derks door Connie Derks
in Hapjes
0
Prikkertjes met Nederlandse kaas

Prikkertjes met Nederlandse kaas –  Kaas kun je op heel veel manieren presenteren. Meestal is het een plank met drie of vier soorten kaas. Er wordt dan al snel gegrepen naar de lekkerste buitenlandse kazen, maar hoe leuk is het om een kaasplank te presenteren met alleen maar Nederlandse kaas? En om het ook echt op een Nederlandse manier te presenteren steek je er natuurlijk prikkertjes in. Prikkertjes zijn gewoon de voorgangers van de pincho’s en de tapas.

Kies voor prikkertjes met Nederlandse kaas

Nederland is een echt kaasland en daar mogen we trots op zijn. Het is heel leuk, die buitenlandse kaasjes, maar zet ook de Nederlandse kaas eens in het zonnetje. Voor de keuze hoef je het niet te laten. Vraag ernaar bij de kaasboer op de markt of in een goede kaaswinkel, ze zullen je vol trots vertellen welke mogelijkheden je hebt met Nederlandse kaas. Want Nederlandse kaas is echt niet alleen voor op de boterham, hoe lekker dat ook is.

Heel veel soorten en smaken

Oma zette het al op tafel en ze zijn nooit weg geweest, die blokjes kaas. Soms waren het prikkertjes met een augurkje, een stukje ananas of mandarijn uit blik. Met een beetje geluk stond er een schaaltje mosterd bij, waar je de blokjes kaas in kon dippen.

De blokjes kaas zijn nog steeds even populair, om daar prikkertjes met Nederlandse kaas van te maken wordt gelijk als oubollig gezien. Toch kun je op die manier een geweldige kaasplank samenstellen. Jij weet welke kazen je hebt en welke smaken daar het beste bij passen. Zo zorg je voor de juiste smaakcombinaties en, ook niet onbelangrijk, de juiste volgorde in smaak.

Nederlandse kaas is echt niet alleen voor op de boterham

De prikkertjes met Nederlandse kaas op de plank

De kazen zijn met zorg gekozen en ook in een volgorde gelegd waarop je ze het beste kunt eten. Ze wisselen behoorlijk in smaak en in de volgorde waarop ze op de plank liggen komen ze het beste tot hun recht.

Van zacht en mild naar kruidig, pittig en zout. De extra’s op de prikkers maken de smaakbeleving compleet.

Van links naar rechts:

  1. Remeker pril met ananas en druiven
  2. Klaverkaas: geitenkaas met fenegriek met peperkoek en een stukje peer
  3. Boer’n Trots herfstkruiden kaas met een zwarte olijf en gedroogde tomaat
  4. Belegen Goudse kaas met gedroogde livarham
  5. Delfts Blauw met gedroogde vijg
  6. Oude brokkelkaas op dadelbrood met een walnoot

Zo maak je de lekkerste prikkertjes

De kaasplank op de foto is maar één. Er zijn veel meer mogelijkheden. Kies minimaal 4 soorten Nederlandse kaas voor de prikkertjes en kies voor smaken die ook echt verschillen. Ga van zacht, romig en jong naar brokkelig met zoutkristallen of een blauwe kaas als je daarvan houdt. Er zijn heerlijke geitenkaasjes, Nederlandse brie en vergeet vooral de harde kazen niet. Ze zijn er in heel veel soorten: van romig en neutraal met verse kruiden tot lavendel en kruidige knoflook of truffelkaas.

Al die kazen zijn op zichzelf al erg lekker. Kies je er een begeleider bij, dan kan die kaas ineens een heel andere smaakbeleving krijgen door het contrast. Het is voor een deel persoonlijke voorkeur, maar ga vooral op je gevoel af. Bedenk ook less is more. Maak er geen circus van, maar voeg maximaal twee smaken toe.

Variatiemogelijkheden voor prikkertjes met Nederlandse kaas:

  • Fruit: druif, peer, appel, meloen, mango, ananas, dadel, vijg, abrikozen.
  • Groente: tomaat, komkommer, augurk, zilveruitje, Amsterdams uitje, olijf.
  • Vlees: droge worst, gekookte ham, rauwe ham, chorizo.
  • Chutneys: stoofpeerjes met port, appelchutney, cranberry-appel chutney, perenchutney, pruimenchutney, mangochutney.
  • Voor extra textuur en smaak: noten en pitten, roggebrood, dadelbrood, vijgenbrood, peperkoek, speculaas.
  • Smaakmakers: balsamicoazijn, honing, mosterd, appelstroop, perenstroop, sambal.
Nederlandse kaas

Nederlandse kaas

Ontdek heerlijke Nederlandse kaas. Niet alleen de Goudse. Natuurlijk vind je hier ook de lekkerste recepten met kaas uit Nederland.

DeelPin3VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

crostini met abrikozen en roomkaas
Hapjes

Crostini met abrikozen en roomkaas

prikkertje met meloen, ham en mozzarella
Hapjes

Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella

crispy bloemkool nuggets
Hapjes

Crispy bloemkool nuggets

Hapjes met brie
Hapjes

Hapjes met brie: vijf verrassend eenvoudige ideeën voor de borreltafel

Gebakken camembert met rode bessengelei
Hapjes

Gebakken camembert met rode bessengelei: Krokant voorgerecht voor elk seizoen

Komkommer zalm rolletjes; je gasten echt verwennen
Hapjes

Komkommer zalm rolletjes; je gasten echt verwennen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!