• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hapjes

Prikkertjes met Nederlandse kaas; trots op Nederland

Vergeet de buitenlandse kazen en kies voor alleen Nederlandse kaas op de kaasplank

0
Prikkertjes met Nederlandse kaas

Prikkertjes met Nederlandse kaas –  Kaas kun je op heel veel manieren presenteren. Meestal is het een plank met drie of vier soorten kaas. Er wordt dan al snel gegrepen naar de lekkerste buitenlandse kazen, maar hoe leuk is het om een kaasplank te presenteren met alleen maar Nederlandse kaas? En om het ook echt op een Nederlandse manier te presenteren steek je er natuurlijk prikkertjes in. Prikkertjes zijn gewoon de voorgangers van de pincho’s en de tapas.

Kies voor prikkertjes met Nederlandse kaas

Nederland is een echt kaasland en daar mogen we trots op zijn. Het is heel leuk, die buitenlandse kaasjes, maar zet ook de Nederlandse kaas eens in het zonnetje. Voor de keuze hoef je het niet te laten. Vraag ernaar bij de kaasboer op de markt of in een goede kaaswinkel, ze zullen je vol trots vertellen welke mogelijkheden je hebt met Nederlandse kaas. Want Nederlandse kaas is echt niet alleen voor op de boterham, hoe lekker dat ook is.

Heel veel soorten en smaken

Oma zette het al op tafel en ze zijn nooit weg geweest, die blokjes kaas. Soms waren het prikkertjes met een augurkje, een stukje ananas of mandarijn uit blik. Met een beetje geluk stond er een schaaltje mosterd bij, waar je de blokjes kaas in kon dippen.

De blokjes kaas zijn nog steeds even populair, om daar prikkertjes met Nederlandse kaas van te maken wordt gelijk als oubollig gezien. Toch kun je op die manier een geweldige kaasplank samenstellen. Jij weet welke kazen je hebt en welke smaken daar het beste bij passen. Zo zorg je voor de juiste smaakcombinaties en, ook niet onbelangrijk, de juiste volgorde in smaak.

Nederlandse kaas is echt niet alleen voor op de boterham

De prikkertjes met Nederlandse kaas op de plank

De kazen zijn met zorg gekozen en ook in een volgorde gelegd waarop je ze het beste kunt eten. Ze wisselen behoorlijk in smaak en in de volgorde waarop ze op de plank liggen komen ze het beste tot hun recht.

Van zacht en mild naar kruidig, pittig en zout. De extra’s op de prikkers maken de smaakbeleving compleet.

Van links naar rechts:

  1. Remeker pril met ananas en druiven
  2. Klaverkaas: geitenkaas met fenegriek met peperkoek en een stukje peer
  3. Boer’n Trots herfstkruiden kaas met een zwarte olijf en gedroogde tomaat
  4. Belegen Goudse kaas met gedroogde livarham
  5. Delfts Blauw met gedroogde vijg
  6. Oude brokkelkaas op dadelbrood met een walnoot

Zo maak je de lekkerste prikkertjes

De kaasplank op de foto is maar één. Er zijn veel meer mogelijkheden. Kies minimaal 4 soorten Nederlandse kaas voor de prikkertjes en kies voor smaken die ook echt verschillen. Ga van zacht, romig en jong naar brokkelig met zoutkristallen of een blauwe kaas als je daarvan houdt. Er zijn heerlijke geitenkaasjes, Nederlandse brie en vergeet vooral de harde kazen niet. Ze zijn er in heel veel soorten: van romig en neutraal met verse kruiden tot lavendel en kruidige knoflook of truffelkaas.

Al die kazen zijn op zichzelf al erg lekker. Kies je er een begeleider bij, dan kan die kaas ineens een heel andere smaakbeleving krijgen door het contrast. Het is voor een deel persoonlijke voorkeur, maar ga vooral op je gevoel af. Bedenk ook less is more. Maak er geen circus van, maar voeg maximaal twee smaken toe.

Variatiemogelijkheden voor prikkertjes met Nederlandse kaas:

  • Fruit: druif, peer, appel, meloen, mango, ananas, dadel, vijg, abrikozen.
  • Groente: tomaat, komkommer, augurk, zilveruitje, Amsterdams uitje, olijf.
  • Vlees: droge worst, gekookte ham, rauwe ham, chorizo.
  • Chutneys: stoofpeerjes met port, appelchutney, cranberry-appel chutney, perenchutney, pruimenchutney, mangochutney.
  • Voor extra textuur en smaak: noten en pitten, roggebrood, dadelbrood, vijgenbrood, peperkoek, speculaas.
  • Smaakmakers: balsamicoazijn, honing, mosterd, appelstroop, perenstroop, sambal.
Nederlandse kaas

Nederlandse kaas

Ontdek heerlijke Nederlandse kaas. Niet alleen de Goudse. Natuurlijk vind je hier ook de lekkerste recepten met kaas uit Nederland.

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Kaassaus voor bij nacho's

    Kaassaus voor bij nacho’s; maar dan wel die lekkere zelfgemaakte

  • Hollandse borrelplank

    Hollandse borrelplank; een feestje!

  • Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

    Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

  • Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

    Hartig en gezond: Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

  • Hapjes met brie

    Hapjes met brie: vijf verrassend eenvoudige ideeën voor de borreltafel

  • Cottage cheese pannenkoekjes

    Cottage cheese pannenkoekjes

  • Pannenkoek met groenten en kaas

    Pannenkoek met groenten en kaas; groot, mini of als lunchwrap

  • Romige pastasaus van mascarpone en verse tomaten

    Romige pastasaus van mascarpone en verse tomaten

  • Biefstuk met roquefortsaus

    Biefstuk met roquefortsaus; dat is smaak!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.