• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
woensdag 12 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hapjes

Risotto bitterballen (Arancini) voor de borreltafel

Maak de risotto een dag eerder

0
Risotto bitterballen arancini

Risotto bitterballen (Arancini) – Als je uiteten gaat en je eet Italiaans, dan bestel je als starter misschien wel eens een bord antipasti. Daar liggen dan vaak ook arancini op. Arancini zijn een soort “bitterballen” van risotto. Die balletjes zouden hun oorsprong vinden op Sicilië, waar ze traditioneel gegeten worden tijdens het feest van Sint-Lucia, op 13 december. Ze worden in veel verschillende smaken gemaakt. Echt een lekkernij! Vind je ze ook zo lekker en wil je ze graag eens zelf maken? Dat kan met het recept uit dit artikel, en het zal je verbazen hoe makkelijk het is. Als je risotto kunt koken kun je ook arancini maken.

Arancini, dat zijn eigenlijk bitterballen van risotto

De arancini of risotto bitterballen kun je ook zelf maken van een risotto. Eigenlijk kun je daar iedere risotto voor gebruiken die je lekker vindt. In onderstaand recept ga je aan de slag met een risotto met gemengde paddenstoelen. Je kunt ook gewoon een ‘basis’ risotto gebruiken met wat Parmezaanse kaas, of er compleet iets anders door heen doen. Wees creatief in de keuken en ga vooral voor de smaak die jij lekker vindt.

Vaak wordt arancini geserveerd als antipasti. Maar serveer de arancini ook eens als hapje bij de borrel. De schaal is gegarandeerd snel leeg! Waarschijnlijk kook je de eerstvolgende keer dat je risotto maakt, stiekem een beetje extra om die heerlijke snack te kunnen maken!

Risotto bitterballen
Risotto bitterballen of Arancini maken

Maak de risotto een dag van tevoren en laat koud worden in de koelkast. Je vormt er dan makkelijker balletjes van

De bouillon geeft smaak aan de risotto

De bouillon is een belangrijke smaakmaker bij de bereiding van een risotto. Je proeft dit uiteraard terug in de risotto bitterballen. Voor de arancini uit dit recept gebruik je gemengde paddenstoelen en kun je dus het beste een paddenstoelenbouillon gebruiken. Een zelfgemaakte groentebouillon of runderbouillon mag natuurlijk ook altijd. Dat maakt de arancini misschien nog wel lekkerder.

Paddenstoelen

Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!

In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?

Risotto bitterballen (Arancini)

Porties: ca. 20 stuks
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram risotto rijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 liter paddenstoelenbouillon
  • 60 gram roomboter
  • 100 gram geraspte Pecorino of Parmezaan
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 400 gram paddenstoelen, gemengd of alleen champignons, redelijk klein gesneden.
  • boter om in te bakken
  • kruiden naar smaak, tijm, peterselie etc.
  • zout en peper
  • 2 eieren, opgeklopt
  • panko** of paneermeel
  • een frituurpan of eventueel een wok of braadpan met zonnebloem of frituurolie.

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je risotto bitterballen (Arancini):

Smelt 60 gram roomboter in een pan, op een middelhoog vuur.

Bak de ui glazig. Voeg dan de risotto rijst toe en roer goed. Bak de rijst even mee en voeg dan de witte wijn toe. Als die is opgenomen door de rijst, doe je er een scheutje bouillon bij. Als dat is opgenomen, doe je er weer een scheutje bij. Dit herhaal je onder voortdurend goed roeren. Na ongeveer 20 minuten is alle bouillon opgenomen door de rijst en is de rijst gaar. Controleer dit door even iets te proeven.

Voeg vervolgens de Pecorino of Parmezaan toe en roer die er goed doorheen.

Bak de paddenstoelen met de knoflook in de boter. Breng op smaak met peper, zout en verse kruiden naar smaak. Het is ook lekker om de paddenstoelen te bakken in kruidenboter.

Roer de paddenstoelen door de risotto. Laat de risotto vervolgens door en door koud worden.

Doe de opgeklopte eieren in een diep bord. Doe wat panko of paneermeel eveneens in een diep bord.

Vorm van de risotto een balletje ter grootte van een golfbal. Haal dat balletje eerst door het ei, en daarna door de panko. Leg op een platte schaal of bakplaat of iets dergelijks. Dit herhaal je tot alle risotto op is.

Frituur de balletjes 5 minuten op 190 graden. Maximaal vijf risotto bitterballen tegelijk in de pan!

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons (Heerlijk op de borrelplank)

  • Tomatengroentesoep

    Tomatengroentesoep

  • Tomatensalsa

    Zo maak je zelf tomatensalsa van verse tomaten

  • boterboontjes

    Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

  • Uiensaus

    Uiensaus; erg lekker bij vlees of vis!

  • Verse aspergesoep

    Verse aspergesoep; met dit recept kun je zelf aspergesoep maken

  • gebakken zoete aardappels

    Gebakken zoete aardappels; lekker en snel

  • Hollandse zuurkoolstamppot met spek en rookworst

    Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans
  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.