Risotto bitterballen (Arancini) – Als je uiteten gaat en je eet Italiaans, dan bestel je als starter misschien wel eens een bord antipasti. Daar liggen dan vaak ook arancini op. Arancini zijn een soort “bitterballen” van risotto. Die balletjes zouden hun oorsprong vinden op SiciliĆ«, waar ze traditioneel gegeten worden tijdens het feest van Sint-Lucia, op 13 december. Ze worden in veel verschillende smaken gemaakt. Echt een lekkernij! Vind je ze ook zo lekker en wil je ze graag eens zelf maken? Dat kan met het recept uit dit artikel, en het zal je verbazen hoe makkelijk het is. Als je risotto kunt koken kun je ook arancini maken.
Arancini, dat zijn eigenlijk bitterballen van risotto
De arancini of risotto bitterballen kun je ook zelf maken van een risotto. Eigenlijk kun je daar iedere risotto voor gebruiken die je lekker vindt. In onderstaand recept ga je aan de slag met een risotto met gemengde paddenstoelen. Je kunt ook gewoon een ‘basis’ risotto gebruiken met wat Parmezaanse kaas, of er compleet iets anders door heen doen. Wees creatief in de keuken en ga vooral voor de smaak die jij lekker vindt.
Vaak wordt arancini geserveerd als antipasti. Maar serveer de arancini ook eens als hapje bij de borrel. De schaal is gegarandeerd snel leeg! Waarschijnlijk kook je de eerstvolgende keer dat je risotto maakt, stiekem een beetje extra om die heerlijke snack te kunnen maken!

Maak de risotto een dag van tevoren en laat koud worden in de koelkast. Je vormt er dan makkelijker balletjes van
De bouillon geeft smaak aan de risotto
De bouillon is een belangrijke smaakmaker bij de bereiding van een risotto. Je proeft dit uiteraard terug in de risotto bitterballen. Voor de arancini uit dit recept gebruik je gemengde paddenstoelen en kun je dus het beste een paddenstoelenbouillon gebruiken. Een zelfgemaakte groentebouillon of runderbouillon mag natuurlijk ook altijd. Dat maakt de arancini misschien nog wel lekkerder.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Risotto bitterballen (Arancini)
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 300 gram risotto rijst
- 100 ml droge witte wijn
- 1 liter paddenstoelenbouillon
- 60 gram roomboter
- 100 gram geraspte Pecorino of Parmezaan
- 1 middelgrote ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 400 gram paddenstoelen, gemengd of alleen champignons, redelijk klein gesneden.
- boter om in te bakken
- kruiden naar smaak, tijm, peterselie etc.
- zout en peper
- 2 eieren, opgeklopt
- panko** of paneermeel
- een frituurpan of eventueel een wok of braadpan met zonnebloem of frituurolie.
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je risotto bitterballen (Arancini):
Smelt 60 gram roomboter in een pan, op een middelhoog vuur.
Bak de ui glazig. Voeg dan de risotto rijst toe en roer goed. Bak de rijst even mee en voeg dan de witte wijn toe. Als die is opgenomen door de rijst, doe je er een scheutje bouillon bij. Als dat is opgenomen, doe je er weer een scheutje bij. Dit herhaal je onder voortdurend goed roeren. Na ongeveer 20 minuten is alle bouillon opgenomen door de rijst en is de rijst gaar. Controleer dit door even iets te proeven.
Voeg vervolgens de Pecorino of Parmezaan toe en roer die er goed doorheen.
Bak de paddenstoelen met de knoflook in de boter. Breng op smaak met peper, zout en verse kruiden naar smaak. Het is ook lekker om de paddenstoelen te bakken in kruidenboter.
Roer de paddenstoelen door de risotto. Laat de risotto vervolgens door en door koud worden.
Doe de opgeklopte eieren in een diep bord. Doe wat panko of paneermeel eveneens in een diep bord.
Vorm van de risotto een balletje ter grootte van een golfbal. Haal dat balletje eerst door het ei, en daarna door de panko. Leg op een platte schaal of bakplaat of iets dergelijks. Dit herhaal je tot alle risotto op is.
Frituur de balletjes 5 minuten op 190 graden. Maximaal vijf risotto bitterballen tegelijk in de pan!
Tafel lekker !!
Ik heb het gisteren klaargemaakt, recept is goed te volgen en het is superlekker! Maar stel je hebt toch nog wat bitterballen over, hoe kan je ze het beste bewaren als je ze de volgende dag wilt opeten?
Je kunt de (ongefrituurde!) arancini ook heel goed invriezen en op een later moment frituren, Pauline. Je doet ze dan bevroren in de frituurpan en iets langer dan de niet-bevroren arancini.
Hey, even een vraagje: ik heb ze laatst gemaakt en ze waren heerlijk. Nu wil ik ze voor oudjaar opnieuw maken, alleen hebben de mensen alleen een airfryer ter beschikking. Enig idee of dit met de bitterballen mogelijk is?
Fijn dat je de risotto bitterballen lekker vond Rinaldo!
Ik denk echter niet dat je ze in de airfryer kunt bakken. Ze zullen waarschijnlijk geen mooi bruin en knapperig korstje krijgen en er dus niet lekkerder van worden.
Misschien is het een idee om je eigen frituurpan mee te nemen?