Yufka Börek met feta en peterselie – Dit is een heerlijk krokant hapje. Van buiten lekker knapperig en van binnen heerlijk zacht, gevuld met stukjes feta en peterselie. En je kunt dat heerlijke hapje ook zelf maken. Kijk maar eens naar het recept voor Yufka Börek dat je onderaan de pagina vindt.
Yufka Börek, met feta
Het is een heerlijk krokant gerecht uit de Turkse keuken gevuld met stukjes feta. In Turkije wordt het vaak bij de lunch of thee gegeten vergezeld van veel andere hapjes. Het is ook erg lekker om kleine stukjes te serveren op een feestje bij de borrel. Een veelzijdig gerecht dus. Yufka Börek wordt meestal lauwwarm gegeten.
Yufka
Dit is het deeg waarmee de Yufka Börek mee gemaakt is. Yufka betekent ‘dun’. Dat is direct duidelijk als je het deeg ziet. Je kunt het natuurlijk zelf maken, maar waarom zou je het jezelf heel moeilijk maken? Je kunt ook bij de plaatselijke Turk een pak uit de koeling kopen. Het is namelijk erg moeilijk om het deeg zelf zo dun uitgerold te krijgen. In dit geval dient gemak dus de mens. Als je toch naar de Turkse supermarkt gaat, kun je daar ook het nigellazaad uit het recept kopen.
Börek maken naar eigen recept
Börek is de naam van het gerecht. In het Yufka Börek recept is feta en peterselie gebruikt. Het kan met heel veel andere ingrediënten worden gevuld. Misschien ken je de börek van je vakantie in Turkije. Daar zitten vaak vrouwen op de grond grote lappen deeg uit te rollen, die daar ook gebakken en gevuld worden. Nu heb je waarschijnlijk thuis de nodige attributen niet om hun recept te volgen, dus maak je er gewoon een eigen variant van. Dit recept voor Yufka Börek is dus naar eigen inzicht gemaakt en niet origineel, maar lekker is het wel! En dat is toch waar het om gaat?
Yufka Börek met feta en peterselie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 pak yufka bladeren
- 200 gram Griekse yoghurt
- 150 ml melk
- 100 ml water
- 1 ei
- peper
- 200 gram feta
- 6 takjes peterselie fijn gehakt
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1 eetlepel nigellazaad
- 2 eetlepels gesmolten boter
Bereidingswijze van dit recept
Yufka börek maak je zo:
Voor een vorm van 15 × 25 cm of rond 24 cm ongeveer.
Maak de verpakking open en laat er even lucht bij komen. Meng in een grote kom de melk, Griekse yoghurt, water en het ei en voeg een beetje peper naar smaak toe. Vul 1 koffiekopje met dit mengsel. Verbrokkel door de rest de feta en de gehakte peterselie. Meng even goed door.
Besmeer de vorm met ongeveer de helft van de boter. Vouw de vellen open en bekleed met de helft van 1 vel de bodem. Leg de andere helft opzij voor de bovenkant. De andere 2 vellen scheur je in grove stukken en doe je bij het yoghurtmengsel in de kom. Meng alles voorzichtig door. Verdeel het mengsel van deeg, kaas en yoghurt losjes en gelijkmatig over de bodem. Zorg dat er overal wat kaas zit.
Verdeel er de achtergehouden yufka over en vouw dicht. Snij de börek nu in stukken. Verdeel er het achtergehouden yoghurtmengsel over en zorg dat de bovenkant een dun laagje heeft. De vloeistof zal naar beneden lopen, maar dat geeft niet. Druppel nu de rest van de boter over de börek en bestrooi met sesam en nigellazaad.
Bak de börek ongeveer 25 minuten in een oven van 210 graden tot ze mooi goudbruin en krokant is.
Serveer de yufka börek warm tot lauwwarm. Je kunt yufka börek eventueel voorbereiden en afbakken indien nodig is of later opwarmen.
Tafel lekker !!