Heerlijke lauwwarme couscoussalade – Van couscous kun je heerlijke lichte gerechten maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Maar wat is couscous nu eigenlijk? Couscous wordt gemaakt van de grofgemalen gries van durumtarwe, hier wordt deeg van gemaakt en dit wordt in een trommel tot bolletjes gevormd. Die bolletjes worden gedroogd net als pasta et voilã , de couscous is geboren!
Er zijn talloze recepten met couscous te vinden, maar ik mag graag ook zelf experimenteren. Van ingrediënten die nog in huis waren heb ik dit recept gemaakt. Deze lauwwarme couscous is een heerlijk vegetarisch gerecht. Maar ook de vleesliefhebber zal hier van smullen, lees maar even mee.
Ingrediënten
- ½ venkelknol
- ½ flespompoen
- 700 ml groentebouillon
- Paar draadjes saffraan
- 1 ui
- 2 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 300 gr couscous
- 3 theelepels râs al hânout
- 120 gr granaatappelpitjes
- 6 gedroogde abrikozen
- 1 ingelegde citroen
- Olijfolie
In dit recept maak ik gebruik van mijn couscoussière. Een handig hulpmiddel bij de bereiding van deze salade. Heb je geen couscouissière? Lees dan vooral verder en bekijk mijn tips voor thuiskoks zonder deze handige pan.
Doe onder in de couscoussière twee eetlepels olijfolie en fruit hierin de fijngesneden ui en sjalotten. Hak twee tenen knoflook in kleine stukjes en voeg dit toe. Laat op laag vuur even pruttelen terwijl je de rest van de ingrediënten gaat snijden. Snijd de halve venkelknol in kleine stukjes en de halve flespompoen in dobbelsteentjes. Doe de groenten in de pan en laat dit even meebakken. Voeg dan de groentebouillon toe, paar draadjes saffraan en 2 theelepels râs al hânout.
Zet een diepe schaal neer en strooi daar de couscous in. Overgiet het geheel met een kopje heet water. Roer het even goed om en schep alles dan in het bovenste gedeelte van de pan. Dek af met een plat bord of – als jouw couscoussière een deksel heeft – met de deksel. Haal om de tien minuten de couscous uit de bovenste pan, leg in de schaal en voeg eventueel wat vocht toe als het te droog is, schep het om en doe het weer terug in de pan. Herhaal dit drie tot vier keer.
Geen couscoussière? Geen nood!
Doe alles met ui, groenten e.d. volgens beschrijving, maar dan in een gewone pan of hapjespan. Neem een grote diepe schaal en doe daar de couscous in, schenk er kokendheet water op tot de couscous net niet onder water staat, dek het geheel af en zet het 15 minuten op zij. Een minuutje meer of minder kan geen kwaad.
Gaan we nu weer verder
Snijd de abrikozen en ingelegde citroen in hele klein stukjes. Heb je een couscoussière dan voeg je de citroen en abrikozen toe na de tweede keer begieten en terug in de bovenste pan scheppen. Zonder de couscoussière voeg je de abrikozen en citroen na 15 minuten toe aan de schaal en schep je dit nog even goed door. Dan weer afdekken en wegzetten.
Wil je toch echt een stukje vlees erbij?
Snijd dan twee kipfilets in kleine stukjes, leg het in een schaal en giet er een eetlepel olijfolie over en 1 theelepel râs al hânout. Meng het even goed en laat een kwartiertje zo staan. Bak de kipstukjes dan op hoog vuur goudbruin en knapperig.
Serveren in stijl
Doe de couscous in een grote schaal. Schep het ui- en groentemengsel uit het vocht en leg dit in een ring om de couscous heen. Giet het vocht over de couscous. Schep er nu de granaatappelpitjes overheen. Dit is een lekkere tegenhanger voor dit ietwat zoete recept. Haal nu wat groen van de venkelknol af en steek dit midden in het bergje couscous.
Eet lekker!
Tip voor het snijden van venkel en pompoen
Snijd de venkelknol doormidden, onderop de knol zie je nu een driehoekje verschijnen. Als je dat verwijdert ben je in een keer klaar.
Flespompoen hoef je niet te schillen, maar zorg dan wel voor een onbespoten of erg goed gewassen pompoen. Wil je hem liever toch schillen? Snijd de pompoen dan in tweeën, lepel de pitten eruit en leg met de platte kant op het aanrecht. Schil nu met een dunschiller.
Restverwerking
Ook aan de restverwerking hebben we gedacht. Snijd de venkelknol met behulp van de keukenmachine in flinterdunne schijfjes en voeg dit eens toe aan je sla: heerlijk fris! En met de flespompoen heb je in mum van tijd een heerlijk soepje als voorgerecht op tafel getoverd.