• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Hoe maak je spareribs

Redactie door Redactie
in Kookschool, Recepten
0
2

Iedereen houdt ervan, spareribs van de barbecue. Maak zelf de lekkerste spareribs en verbaas je vrienden met je barbecuekunsten!

Je hebt verschillende soorten spareribs waaruit je kan kiezen. Zo heb je verschillende varkensrassen met ieder hun eigen smaak. Hollands varken is heel neutraal van smaak en daarom zeer geschikt om rijkelijk te kruiden of te marineren. Ibericovarken is heel anders van smaak en byte. Het vlees bevat veel smaak van zichzelf en daarom zul je spaarzaam moeten kruiden of marineren. Andere varkens zoals Livar of Yorkshire White zijn wat romiger van byte en iets meer doorregen en laten zich daarom uitstekend kruiden.
De spareribs die wij kennen zijn lenderibben. Loin ribs of Baby Back Ribs zoals de Amerikanen zeggen. Je hebt ook buikspareribs, de ribben van het lager gelegen ribdeel. Die kom je weinig tegen in Nederland. Het vlees is iets steviger en de spareribs iets groter.
De manier om de lekkerste spareribs te maken is door ze indirect te garen. Neem geen voorgekookte spareribs want door het voorkoken verniel je de structuur en daarmee de byte die spareribs zo lekker maken. Gewone ongegaarde spareribs zijn het beste. Kijk of er nog wat vlies op de spareribs zit en verwijder die met een scherp mesje. Kies een mooie rub of maak een lekkere marinade. Laat de marinade een nacht intrekken in de spareribs. Een rub hoeft niet in te trekken, gebruik wel vooraf olijfolie om de spareribs vooraf mee in te smeren.
Je kunt spareribs bereiden in de oven of op de barbecue. Gebruik een barbecue met deksel en zorg dat je de temperatuur af kunt lezen. Een thermometer kun je bijvoorbeeld prikken in het ventilatierooster van het deksel. De garingstemperatuur is bij voorkeur 110 tot 120 graden celsius. Om indirecte hitte te krijgen leg je kooltjes op een helft van de barbecue en een aluminium schaaltje op de andere helft. De spareribs liggen boven het schaaltje. Plaats de spareribs met de botten naar beneden en laat ze 3,5 tot 4 uur garen. Om te kijken of ze gaar zijn kun je de breektest gebruiken: als de spareribs makkelijk zijn te breken maar net niet helemaal zijn ze gaar.
Tenslotte smeer je ze met een kwastje in met een lekkere barbecuesaus en je grilt ze even om en om boven direct vuur en je hebt de lekkerste spareribs!

Tags: Kruiden
DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gegrilde entrecote
Vleesgerechten

Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan

Lasagne met andijvie
Ovenschotels

Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Zomerse fruitsalade van steenfruit
Salade

Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Spread van snijbonen en Rotterdamsche Oude
Saus

Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties 2

  1. Cooper says:
    13 jaar geleden

    Een lekkere marinade zoals die in een bekende ribhouse keten wordt gebruikt is:

    Ketjap
    Chilisaus
    Knoflook
    En katoembar of te wel gemalen Korianderkorrels.
    De ribs worden voor het marineren in de peper en zout gezet.

    Beantwoorden
    • lonneke says:
      12 jaar geleden

      welke ribhouse keten bedoel je???

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!