Hondshaai in het groen; een boost aan kruiden vitaminen – Hondshaai, we schreven er al eerder over. De hondshaai is in Nederland nauwelijks verkrijgbaar., Vroeger werd deze verkocht als zeepaling, maar zo mag die blijkbaar niet meer heten. De graatvrije vis is ideaal voor een klassiek gerecht uit de Belgische keuken. Paling in ’t groen is een bekende klassieker. Vandaag het recept voor Hondshaai in ’t groen. In België wordt dit gerecht graag gemaakt.
De grote hoeveelheid groenten en kruiden die we hieraan toevoegen laat niets aan de verbeelding over. Met dit gerecht zet je een gezonde, en bijzondere maaltijd op tafel.
Hondshaai in het groen
voor 2 personen
- 700 g hondshaai in moten van 4 cm gesneden
- Peper en zout
- 1 bosje peterselie
- 1 bosje basilicum
- 200 gram kervel
- 200 gram spinazie
- 1 bosje waterkers
- 1 bosje postelein
- 2 takjes selderij
- een handvol bieslook
1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 2 el witte wijn
- peper en zout
- 3 el olijfolie
- 2,5 dl pocheer vocht van de kruiden
- snufje natrium-bicarbonaat
- appelkappertjes (optioneel)
Was de kruiden en de groenten. Verwijder de nerven uit de spinazie. Gebruik zeker de takjes van de kruiden, daar zitten de meeste vitamientjes in.
Blancheer de kruiden kort in kokend gezouten water met een snuifje natrium-bicarbonaat. Het bicarbonaat zal ervoor zorgen dat de kruiden hun grasgroene kleur behouden Verfris in ijskoud water en knijp het overtollige water uit de kruiden.
Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Fruit ze glazig in een scheutje olijfolie en blus af met de witte wijn. Laat de alcohol verdampen.
Mix de kruiden fijn in de blender met de 3 el olijfolie en een scheutje blancheer vocht van de kruiden. Kruid goed af met peper en zout.
Verwarm de saus met de mootjes hondshaai tot deze gaar zijn. Duurt ongeveer een minuutje of vijf.
Serveer op een voorverwarmd bord en werk af met peterselie plukjes, appelkappertjes en een partje citroen.
Tafel lekker.