• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht

Aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone

Een schotel met een klein Italiaans tintje

Redactie door Redactie
in Hoofdgerecht
0
2
Aardappelgratin met herfstgroenten en provolone

Aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone – Ook in het najaar kun je kleurrijk eten. Een aardappelgratin met herfstgroenten is daar het bewijs van. De rode bietjes en de koolraap maken het gerecht tot een kleurrijk geheel. De combinatie van die twee groenten is verrassend lekker. Voor het gratineren van de aardappels en de groenten gebruik je in dit recept de Italiaanse Provolone kaas.

Rode bietjes en koolraap

De groenten in de aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone zijn rode bietjes en koolraap. Die twee knolgroenten vormen een heerlijke combinatie met de aardappel en de Provolone. Allebei een beetje zoetig, en natuurlijk prachtig van kleur. De rode bietjes kook je natuurlijk zelf, en het is ook zeker lekkerder om de koolraap vers te snijden dan om een zakje voorgesneden groente te kopen. Echt verse groenten tillen het gerecht van dit recept echt naar een hoger niveau.

Provolone

Voor het gratineren van de aardappelgratin met herfstgroenten gebruik je in onderstaand recept Provolone. Provolone is een Italiaanse kaas. Misschien heb je ze wel eens zien hangen in een Italiaanse delicatessenwinkel, van die peervormige, bolvormige of worstvormige kazen omhuld door een witte waxlaag. Het lijkt wel wat op kaarsvet. Traditioneel werd de kaas in Zuid-Italië gemaakt, tegenwoordig wordt de Provolone in heel Italië geproduceerd, en wel in twee verschillende smaken, namelijk ‘dolce’ en ‘piccante’. Oftewel zacht en pittig. Provolone wordt (meestal) gemaakt van koemelk, soms van geitenmelk. De smaak laat zich het beste omschrijven als mild en nootachtig, maar wel romig en vol van smaak. Je vindt de kaas bij een goed gesorteerde kaaswinkel of Italiaanse delicatessenwinkels. Voor de aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone is de milde variant gebruikt. Je kunt uiteraard kiezen voor de pittige soort, die zal in het recept zeker ook goed combineren met de rode bietjes en de koolraap.

Aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone voorbereiden

Je kunt de aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone van tevoren zover voorbereiden dat je hem alleen nog in de oven hoeft te schuiven voordat je wilt gaan eten.

Wil je wat minder koolhydraten eten? Vervang de aardappels in het recept dan door blokjes voorgekookte knolselderij. Dat combineert ook prima met de rode bietjes en de koolraap.

Aardappelgratin met spinazie

Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel

Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!

Provolone

Provolone; lekker Italiaans!

Provolone, een bijzondere Italiaanse kaas, bereid uit gepasteuriseerde koemelk, en in een waxlaagje rijpend aan een touw... ken jij hem al?

Rode bieten

Rode bieten; kleur op je bord!

Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!

Aardappelgratin met herfstgroenten en provolone

Aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 55 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram vastkokende aardappels, in blokjes
  • 500 gram koolraap, in blokjes
  • 500 gram gekookte rode bietjes, in blokjes
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • zwarte peper
  • zout
  • 300 gram geraspte Provolone
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone:

Kook de aardappelblokjes en de koolraap blokjes gaar in wat water met zout. Er is uitgegaan van dat je de bietjes al eerder hebt gekookt, omdat die in zijn geheel gekookt worden en daarna pas in blokjes gesneden.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe de aardappels en de groenten samen in een vuurvaste schaal, breng ze op smaak met de oregano, een beetje zout, en flink wat zwarte peper. Meng 2/3 van de Provolone en de helft van de peterselie er door en strooi de rest over het gerecht.

Zet de schaal 20 minuten op het rooster in het midden van de oven en laat de kaas smelten en lichtbruin kleuren.

Serveer de aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone direct.

Tafel lekker !!

Tags: Kaas
DeelPin15VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

groene lasagne
Pastagerechten

Groene lasagne; van top tot teen gezond

Fricandeau met rozemarijn
Vleesgerechten

Fricandeau met rozemarijn en een zalige jus

ovenschotel met gerookte heilbot en verse groenten
Visgerechten

Makkelijke ovenschotel met gerookte heilbot en verse groenten

Kruidig gemarineerd lamshaasje
Vleesgerechten

Kruidig gemarineerd lamshaasje; makkelijk, snel & lekker lamsvlees

Zeewolf met pittige tomatensaus
Visgerechten

Zeewolf met pittige tomatensaus: snel en smaakvol uit eigen keuken

Ovenschotel van spitskool
Ovenschotels

Ovenschotel van spitskool met oude kaas en aardappelpuree

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Marleen Lambeets op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!