• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht

Asperges op zijn Vlaams

Een alombekende Belgische klassieker

Frederike door Frederike
in Hoofdgerecht
0
2
Asperges op z'n Vlaams

Asperges op zijn Vlaams – Een klassieker uit de Belgische keuken, die elk voorjaar weer opduikt op tal van menukaarten in bistro’s, brasserieën en restaurants. En nu maak je dit oer-Vlaamse gerecht helemaal zelf. Je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig. Meer dan asperges, verse roomboter, eieren en peterselie is het niet. Daarmee tover je een geliefd hoofdgerecht uit je koksmuts. Als je aan de asperges en het ei op zich niet genoeg hebt, kun je er eventueel een gekookt krielaardappeltje bij serveren, maar ook vers brood is lekker bij asperges op zijn Vlaams.

Wil je dit gerecht als voorgerecht serveren? Ook dat kan! Verminder dan simpelweg de hoeveelheden.

Een glas witte wijn smaakt lekker bij asperges. Drink je het liefste (half)zoete wijn, ga dan voor Riesling, als je eerder een droge witte wijn verkiest, kies eens voor een Weisburgunder. Geen wijnliefhebber? Ook een fris witbier of een eenvoudig pilsje zijn goede bondgenoten van dit gerecht.

Asperges op zijn Vlaams, van superverse asperges

Vraag je groenteboer om Nederlandse (of Belgische, je maakt tenslotte een Belgische klassieker) asperges. Je groenteboer zal voor jou de allerverste asperges selecteren. Verse asperges voelen stevig aan, en zijn niet buigzaam. De kopjes zijn mooi wit en gesloten. De snede aan de onderkant van verse asperges mag er niet verkleurd of uitgedroogd uitzien.

Als je de asperges nog even wilt bewaren voor je asperges op zijn Vlaams gaat klaarmaken, dan kun je dat het best in een vochtige theedoek, in de groentelade van je koelkast, doen.

Koop asperges van gelijke dikte, dat zorgt ervoor dat de asperges gelijkmatig gaar worden. Koop uiteraard wel ongeschilde asperges. Van de aspergeschillen kun je later nog aspergebouillon trekken, om er achteraf een smakelijke asperge(room)soep mee te maken. En zoveel werk is het nu ook weer niet om die asperges zelf te schillen, toch?

Als je eenmaal asperges op zijn Vlaams hebt geprobeerd, ben je ongetwijfeld verkocht en maak je dit gerecht vaker tijdens het aspergeseizoen. Dit recept doet alle eer aan de delicate smaak van de asperge, het witte goud. Probeer het maar eens!

Asperge recepten

Aspergerecepten voor elk moment – van klassiek tot verrassend

Van klassiekers tot ovengerechten: een verzameling aspergerecepten met witte én groene asperges + tips over koken, bewaren en schillen.

Asperges op z'n Vlaams

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 36 witte asperges
  • 6 eieren
  • 200 gram verse roomboter
  • 2 handenvol gehakte peterselie
  • 1/2 verse muskaatnoot
  • zout en peper uit de molen

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je asperges op zijn Vlaams:

Schil de asperges met behulp van een dunschiller. Houd hiervoor de asperge vast aan het kopje en schil van boven naar beneden, rondom de asperge. Breek het kontje van de asperge af.

Spoel de peterselie, dep droog en hak 2 volle eetlepels peterselie fijn.

Vul een pan met koud water, voeg een snufje zout toe. Leg de asperges erin en breng het water aan de kook, met de deksel op de pan. Als het water kookt, zet je het fornuis uit en laat de asperges nog 7 minuten rusten, tot ze gaar zijn. Ze zijn nog knapperig, maar toch zacht genoeg.

Klaar intussen de boter door 200 gram verse roomboter heel rustig te laten smelten in een pannetje op het vuur. Zodra de boter gesmolten is komen de melkeiwitten naar bovendrijven. Schep de melkeiwitten weg met behulp van een eetlepel. Houd de boter warm op een laag pitje.

Kook de eieren 9 minuten (hardgekookt). Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel ze. Plet de gekookte eieren met een vork tot fijne stukjes ei.

Schep de peterselie en de geprakte eieren door de geklaarde boter. Kruid het mengsel naar smaak met geraspte nootmuskaat, zout en peper uit de molen.

Serveer acht asperges op zijn Vlaams per persoon. Schep daarover een flinke portie van het eiermengsel.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin1VerstuurVerstuur
Frederike

Frederike

Ze zeggen van Belgen dat ze Bourgondiërs zijn. In mijn geval klopt dat. Ik hou van lekker tafelen en ik maak het ook nog eens graag zelf klaar. Hoe verser, hoe liever. In de zomer haal ik de groenten en kruiden recht uit de moestuin. En, ik durf ook wel eens aan de slag met minder vanzelfsprekende ingrediënten. Laat je verrassen!

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gegrilde entrecote
Vleesgerechten

Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan

Lasagne met andijvie
Ovenschotels

Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven

groene lasagne
Pastagerechten

Groene lasagne; van top tot teen gezond

Fricandeau met rozemarijn
Vleesgerechten

Fricandeau met rozemarijn en een zalige jus

ovenschotel met gerookte heilbot en verse groenten
Visgerechten

Makkelijke ovenschotel met gerookte heilbot en verse groenten

Kruidig gemarineerd lamshaasje
Vleesgerechten

Kruidig gemarineerd lamshaasje; makkelijk, snel & lekker lamsvlees

Reacties 2

  1. A,bosch says:
    1 jaar geleden

    Heerlijke recepten kan
    Niet wachten tot ik ze kan maken,bedankt

    Beantwoorden
    • Frederike says:
      1 jaar geleden

      Bedankt A,bosch! Het zal je vast bevallen!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!