Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Bami met Chinese kool

Lekker voor een dagje zonder vlees!

Redactie door Redactie
in Hoofdgerecht
0
Bami met Chinese kool

Bami met Chinese kool – Eet je geen vlees, of wil je af en toe een dagje zonder vlees koken? Dan is een heerlijke, kruidige, bami met Chinese kool, een gerecht dat heel geschikt is voor een vegetarische, in dit geval zelfs veganistische, doordeweekse maaltijd. In plaats van vlees eet je er lekker krokant gebakken tempeh bij. Serveer er wat (zelfgemaakte) pindasaus en wat cassave kroepoek bij om het gerecht nog wat verder aan te kleden.

Chinese kool, gewoon geteeld in Nederland

Oorspronkelijk komt de lichtgroene Chinese kool met de ‘gebubbelde’ bladeren uit het verre Oosten. De groente wordt tegenwoordig ook gewoon in de Nederlandse kassen geteeld. Als je bami met Chinese kool gaat maken kun je die Chinese kool in elke supermarkt en groentewinkel kopen. De smaak van de Chinese kool is veel zachter dan van bijvoorbeeld groene kool, witte kool of rode kool. De koolsmaak is een stuk subtieler, zeg maar. De Chinese kool voelt een stuk lichter en minder compact aan dan zijn Westerse soortgenoten. Chinese kool is ook veel lichter verteerbaar dan de andere koolsoorten. Behalve bakken of wokken, zoals voor het recept van de bami met Chinese kool, kun je de groente ook heel goed rauw eten in een salade. Snijd de kool daarvoor in heel dunne reepjes.

Tempeh, een prima vleesvervanger

Tempeh is een plantaardige eiwitbron op basis van soja, die wordt verkregen door het fermenteren van sojabonen. Het heeft een steviger structuur dan tofu, dat ook van sojabonen wordt gemaakt. In tempeh zit bijna net zoveel eiwit als vlees, veel onverzadigde vetzuren en geen cholesterol. De smaak van tempeh is een beetje champignonachtig. Als je de tempeh echter goed marineert, zoals de tempeh bij de bami met Chinese kool, proef je daar niets van terug. Je kunt tempeh in bijna iedere supermarkt kopen, maar zeker bij een toko.

Tips bij het maken van bami met Chinese kool

De tempeh in de bami met Chinese kool is een prima vleesvervanger in dit recept, maar het product heeft van zichzelf niet veel smaak. Een goede marinade die veel smaak aan de tempeh geeft, is dus belangrijk om er iets lekkers van te maken. Laat de tempeh dan ook rustig een paar uur langer in de marinade staan, het komt het uiteindelijke resultaat alleen maar ten goede.

Een variatie op dit recept kun je heel goed maken met spitskool. Snijd de kool dan in heel dunne reepjes. Verder kun je gewoon het recept voor bami met Chinese kool volgen.

Als je de ingrediëntenlijst van dit recept bekijkt, zul je zien dat daar een hele rode chilipeper (met zaad) en twee theelepels sambal oelek in staan. Je verwacht misschien dat de bami met Chinese kool heel pittig is. Dat valt echter bijzonder mee. Ben je bang dat het toch te pittig wordt, dan kun je het zaad uit de chilipeper verwijderen of de peper weglaten. De sambal weglaten uit de marinade is een minder goed idee, dit zal de smaak van de tempeh niet verbeteren.

Bami met Chinese kool

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 10 mie nestjes
  • 1 Chinese kool (ong. 1 kilo), in reepjes
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • 4 bosuitjes, in ringetjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper, in ringetjes
  • 400 gram tempeh, in kleine reepjes
  • een halve duim verse gember, zeer fijn gesneden of geraspt
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels ketjap asin of zoute sojasaus
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel sereh (citroengras)
  • 1 theelepel laos
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel maïzena
  • neutrale olie om in te bakken
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je bami met Chinese kool:

Meng in een grote kom de ketjap manis, de ketjap asin of sojasaus, de sambal, het limoensap, 1 teentje knoflook (uitgeperst), de gember en de maïzena tot een marinade. Schep de reepjes tempeh erdoor. Zorg dat alle reepjes een laagje marinade krijgen. Dek de kom af en zet minstens een uur in de koelkast. Langer mag ook, het zal de tempeh een intensere smaak geven.

Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan tot een hoge temperatuur, en bak hierin tempehreepjes krokant. Let er wel op dat ze niet te hard gaan, want in de ketjap in de marinade zit suiker en dat kan snel verbranden.

Kook ondertussen de mie gaar in een pan water met zout, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat even uitlekken in een vergiet en spoel koud onder de kraan.

Verhit een scheutje olie in een grote wok of hapjespan. Bak hierin de ui, 1 teentje geperste knoflook en de chilipeper even aan. Doe dan de Chinese kool erbij en bak de kool al omscheppend tot ze geslonken is.

Voeg de koriander, de komijn, de sereh, de laos, en de kurkuma toe. Schep alles goed door elkaar en bak nog even mee. Zet de warmtebron uit en schep de bosui door het gerecht. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

Voeg dan de mie aan het Chinese koolmengsel toe en wok tot de mie weer warm is. Je kunt vervolgens de tempeh erdoor scheppen, of ernaast serveren. Doe wat jouw voorkeur heeft.

Serveer in diep borden of grote kommen. Bami met Chinese kool is heerlijk met een beetje pindasaus en cassavekroepoek.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - Kool - Chinese kool
DeelPin7TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas

Verse kapucijners met spirelli
Pastagerechten

Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes

Ovenpasta met raapsteeltjes en gerookte kip
Pastagerechten

Ovenpasta met raapsteeltjes en gerookte kip

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief