Vegetarische goulash –Ā Traditioneel is goulash een gerecht dat wordt gemaakt met rundvlees, paprika en ui. Nu wil niet iedereen vlees eten of misschien wil je af en toe een dagje geen vlees eten. Heb je wel zin in goulash? Dan vind je hier het recept voor een heerlijke vegetarische goulash, met een diepe, kruidige smaak. Dit gerecht bewijst dat je geen vlees nodig hebt om te genieten van goulash, want het is plantaardig comfortfood ten top!
Waarom zou je kiezen voor een vegetarische goulash?
Een goulash zonder vlees heeft meerdere voordelen. Allereerst is het een gezonde en voedzame maaltijd, vol verse groenten. De eiwitten voeg je toe door witte bonen te gebruiken. En omdat peulvruchten een prima vleesvervanger zijn, levert een vegetarische goulash niet in op voedingswaarde, vergeleken met een goulash die is gemaakt met vlees. Daarnaast is een plantaardige maaltijd een duurzamere keuze. Je zult het ook merken in je portemonnee, want groenten en peulvruchten zijn zeker goedkoper dan vlees. Dus als je een recept zoekt voor een budgetmaaltijd, dan is een vegetarische goulash zeker een optie.
De kruiden en specerijen
De smaak van een goulash wordt voor een belangrijk deel bepaald door het toevoegen van specerijen. In dit recept gebruik je daarvoor, al dan niet gerookt, paprikapoeder, karwijzaad, oregano en chilipoeder. Als je kiest voor gerookt paprikapoeder, dan creƫer je een goulash met een heerlijk rokerige smaak. Je kunt ook gewoon paprikapoeder gebruiken voor de vegetarische goulash. Kies dan wel voor een goede, Hongaarse soort. Verder voeg je oregano en karwijzaad toe. Karwijzaad is een specerij dat een typische, wat anijsachtige smaak aan het gerecht geeft. Laat deze specerij niet weg, het hoort, net als paprikapoeder, echt thuis in goulash. Tenslotte voeg je een beetje chilipoeder toe, voor een pittig accentje. Pas de hoeveelheid aan jouw smaak aan.
Lekker variƫren
Dit recept voor vegetarische goulash zit vol verse groenten en witte bonen. De tomaten, ui, knoflook en paprika zijn de basis. Het is heel makkelijk om met de rest van de verse ingrediƫnten te variƫren. Vervang de peterseliewortel door pastinaak, kies andere paddenstoelen, voeg aubergine toe in plaats van courgette, en kies andere bonen of kikkererwten om de witte bonen te vervangen. Kijk wat je nog in de koelkast hebt liggen, goulash is heel geschikt om restjes groente op te maken.
Vegetarische goulash uit de slowcooker
Je kunt dit gerecht ook heel goed in de slowcooker klaarmaken. Dat kan op twee manieren. Je bakt net als in het gewone recept de groenten, kruiden en specerijen aan en doet die, met de bonen in de slowcooker. Voeg 500 ml groentebouillon toe en laat de vegetarische goulash op de lage stand in 6-8 uur garen. Op de hoge stand 3 tot 4 uur. Wil je het jezelf heel makkelijk maken? Doe dan alle ingrediƫnten zonder ze aan te bakken in de slowcooker.
Het gebeurt soms dat gerechten uit de slowcooker wat meer kruiden of zout en peper nodig hebben. Proef dus altijd even voor je de goulash gaat serveren.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Vegetarische goulash
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 500 gram gekookte witte bonen
- 500 gram verse tomaten
- 150 gram winterpeen
- 150 gram peterseliewortel
- 150 gram courgette
- 150 gram kastanjechampignons
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 140 gram tomatenpuree
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels (gerookt)paprikapoeder
- 2 theelepels karwijzaad
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 750 ml groentebouillon
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je vegetarische goulash:
Snijd de ui in kwart ringen.
Hak de knoflook.
Snijd de courgette, de peterseliewortel, de winterpeen en de tomaten in blokjes.
Snijd de paprika’s in reepjes en de champignons in plakjes.
Verhit een scheut olie in een grote braadpan. Bak de uien en de knoflook even aan.
Voeg de courgette, de peterseliewortel, de winterpeen, de paprika en de champignons toe. Bak ze even mee.
Doe dan de tomaten, de tomatenpuree, de oregano, het paprikapoeder, het karwijzaad en het chilipoeder in de pan en bak ook die even mee.
Voeg de groentebouillon toe en breng alles aan de kook. Laat op een heel laag vuurtje een half uurtje zachtjes sudderen of tot de groenten zacht zijn.
Schep de witte bonen door de goulash en warm het gerecht nog even op. Breng op smaak met zout en peper.
Indien gewenst kun je de vegetarische goulash garneren met wat vers gehakte peterselie.
Geef er rijst, pasta of aardappelpuree bij om de maaltijd compleet te maken. Ook vers brood, stokbrood of grof boerenbrood is lekker bij de vegetarische goulash.
Tafel lekker !!