Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Bonenschotel met rijst; B.B met R

Heerlijk als basisrecept, geweldig als onderdeel van een feestmaal

Connie Derks door Connie Derks
in Hoofdgerecht
0
Bonenschotel met rijst

Bonenschotel met rijst – Bruine bonen kunnen, als je ze met een beetje liefde en aandacht klaarmaakt, geweldig lekker zijn. Het is een simpel gerecht met een paar eenvoudige ingrediënten dat heel makkelijk te maken is. Een grote pan vol met een stoof van bonen met rijst is daardoor budgetvriendelijk. Wil je het recept van de bonenschotel met rijst uitbreiden met vlees of meer groenten? Dan kan dat prima. Je kunt het dan ook net zo gek maken als je zelf wil. Dit gerecht valt dan ook zeker onder de noemer comfortfood.

BB met R, Bruine bonen met rijst

De basis van dit gerecht is vooral in de Surinaamse en Caribische keuken erg bekend. Het is zo ingeburgerd in hun cultuur dat de naam al vaak niet meer volop uitgesproken wordt. Er zijn dan ook heel veel varianten op. Dit recept van bruine bonen met rijst is eenvoudig gehouden en geen origineel recept maar een combinatie van diverse recepten.

Het geheim van de lekkerste bonenschotel met rijst

Zeg eens eerlijk als je bruine bonen koopt, welke zijn dat dan? Heel vaak is dat een pot of pakje met daarin de bonen al voorgekookt. Dit is makkelijk en tijdbesparend. Wil je een echt lekkere bonenschotel met rijst maken koop dan gedroogde bonen. Het lijkt misschien veel werk maar dat valt echt reuze mee.

Het is noodzakelijk om de bonen de dag voordat je de bonenschotel met rijst gaat maken in de week te zetten. De geweekte bruine bonen kook je het beste in het weekwater. Afhankelijk van de kwaliteit van de bonen is dit een uur of langer. Laat de bonen niet te hard koken om stuk koken te voorkomen.

Je kunt natuurlijk ook een grotere hoeveelheid koken en in porties invriezen. Je hebt er dan maar een keer werk aan en daarna het gemak van kant-en-klaar met de smaak van zelfgekookte bonen.

Een waar feestmaal voor een klein budget

Maak er op tafel een gezellig feest van

Dit recept voor een bonenschotel met rijst als basis al erg lekker, voedzaam en gezond. Je kunt het uitbreiden door er diverse andere ingrediënten aan toe te voegen. Nog leuker is het om er een waar feestmaal van te maken door diverse schaaltjes met bijgerechten op tafel te zetten. Iedereen kan dan pakken wat hij of zij lekker vindt. Zeker als er mensen zijn die liever geen vlees eten kan dit een uitkomst zijn. Laat het spek weg in het basisrecept voor bruine bonen met rijst en iedereen kan er van meegenieten. Het staat ook zo gezellig al die losse schaaltjes op tafel. Zo worden bruine bonen met rijst een waar feestmaal wat ook voor een klein budget op tafel staat.

Lekkere bijgerechten om van de bonenschotel met rijst een waar spektakel te maken:

  • Rul gebakken gehakt
  • Gebakken spek
  • Stoofvlees
  • Kip
  • Kouseband of sperzieboontjes
  • Bakbananen
  • Zoetzure uitjes
  • Augurkjes
  • Fijn gesneden lente-ui
  • Gebakken uien
  • Gebakken champignons
  • Gebakken of zoetzure paprika
  • Komkommersalade
  • Koolsalade
  • Geraspte kaas
  • Chilisaus, barbecuesaus of een andere saus naar wens

Met een of meer van bovenstaande ideeën maak je van een eenvoudige bonenschotel met rijst een lekker feestmaal wat voor iedereen toegankelijk is.

Gedroogde bonen handige tips en heerlijke recepten

Gedroogde bonen; handige tips en heerlijke recepten

Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!

Bonenschotel met rijst

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram gekookte bruine bonen (300 gram ongekookt)
  • 200 gram zuurkoolspek
  • 2-3 tomaten
  • 1 flinke eetlepel tomatenpuree
  • 1 flinke ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 ml groentebouillon
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1-2 theelepels sambal
  • 1 eetlepel suiker
  • zout en peper
  • 300 gram ongekookte witte rijst

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een bonenschotel met rijst:

Week de gedroogde bonen minimaal 8 uur.

Kook de bonen in het weekwater in ongeveer een uur gaar, gebruik geen zout.

Snijd het zuurkoolspek in dunne reepjes.

Snipper de ui en hak de knoflook.

Snijd de tomaten in blokjes

Bak de spekreepjes knapperig in een droge koekenpan. Haal de spekjes uit de pan en zet opzij.

Gebruik de pan met het spekvet om de ui en de knoflook glazig te bakken.

Voeg er de tomatenpuree aan toe en bak die even mee om te ontzuren. Voeg de tomatenblokjes, gemberpoeder, ketjap en sambal toe.

Bak dit even kort door en voeg er de bouillon en het laurierblaadje aan toe.

Breng aan de kook en voeg er de gekookte bonen aan toe.

Laat de bonen een half uurtje op een laag pitje stoven om de smaken goed in te laten trekken. Kook ze niet te hard dan koken ze stuk.

Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op het pak.

Breng de bonenschotel op smaak met zout, peper en eventueel nog een beetje ketjap.

Roer er als laatste de uitgebakken spekreepjes doorheen zodat ze nog een beetje knapperig blijven.

Serveer de bonenschotel met rijst in een diep bord of in een kom en geniet van een geweldig lekkere maaltijd.

Tafel lekker !!

DeelPin4TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Ovenpasta met raapsteeltjes en gerookte kip
Pastagerechten

Ovenpasta met raapsteeltjes en gerookte kip

Schnitzel met paprika en courgette
Vleesgerechten

Schnitzel met paprika en courgette; in 30 minuten iets ECHT lekkers op tafel

Echt lekkere mixed grill spiezen voor op de barbecue
Vleesgerechten

Deze mixed grill spiezen wil je deze zomer op de barbecue

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!