Bonenschotel met rijst – Bruine bonen kunnen, als je ze met een beetje liefde en aandacht klaarmaakt, geweldig lekker zijn. Het is een simpel gerecht met een paar eenvoudige ingrediënten dat heel makkelijk te maken is. Een grote pan vol met een stoof van bonen met rijst is daardoor budgetvriendelijk. Wil je het recept van de bonenschotel met rijst uitbreiden met vlees of meer groenten? Dan kan dat prima. Je kunt het dan ook net zo gek maken als je zelf wil. Dit gerecht valt dan ook zeker onder de noemer comfortfood.
BB met R, Bruine bonen met rijst
De basis van dit gerecht is vooral in de Surinaamse en Caribische keuken erg bekend. Het is zo ingeburgerd in hun cultuur dat de naam al vaak niet meer volop uitgesproken wordt. Er zijn dan ook heel veel varianten op. Dit recept van bruine bonen met rijst is eenvoudig gehouden en geen origineel recept maar een combinatie van diverse recepten.
Het geheim van de lekkerste bonenschotel met rijst
Zeg eens eerlijk als je bruine bonen koopt, welke zijn dat dan? Heel vaak is dat een pot of pakje met daarin de bonen al voorgekookt. Dit is makkelijk en tijdbesparend. Wil je een echt lekkere bonenschotel met rijst maken koop dan gedroogde bonen. Het lijkt misschien veel werk maar dat valt echt reuze mee.
Het is noodzakelijk om de bonen de dag voordat je de bonenschotel met rijst gaat maken in de week te zetten. De geweekte bruine bonen kook je het beste in het weekwater. Afhankelijk van de kwaliteit van de bonen is dit een uur of langer. Laat de bonen niet te hard koken om stuk koken te voorkomen.
Je kunt natuurlijk ook een grotere hoeveelheid koken en in porties invriezen. Je hebt er dan maar een keer werk aan en daarna het gemak van kant-en-klaar met de smaak van zelfgekookte bonen.
Een waar feestmaal voor een klein budget
Maak er op tafel een gezellig feest van
Dit recept voor een bonenschotel met rijst als basis al erg lekker, voedzaam en gezond. Je kunt het uitbreiden door er diverse andere ingrediënten aan toe te voegen. Nog leuker is het om er een waar feestmaal van te maken door diverse schaaltjes met bijgerechten op tafel te zetten. Iedereen kan dan pakken wat hij of zij lekker vindt. Zeker als er mensen zijn die liever geen vlees eten kan dit een uitkomst zijn. Laat het spek weg in het basisrecept voor bruine bonen met rijst en iedereen kan er van meegenieten. Het staat ook zo gezellig al die losse schaaltjes op tafel. Zo worden bruine bonen met rijst een waar feestmaal wat ook voor een klein budget op tafel staat.
Lekkere bijgerechten om van de bonenschotel met rijst een waar spektakel te maken:
- Rul gebakken gehakt
- Gebakken spek
- Stoofvlees
- Kip
- Kouseband of sperzieboontjes
- Bakbananen
- Zoetzure uitjes
- Augurkjes
- Fijn gesneden lente-ui
- Gebakken uien
- Gebakken champignons
- Gebakken of zoetzure paprika
- Komkommersalade
- Koolsalade
- Geraspte kaas
- Chilisaus, barbecuesaus of een andere saus naar wens
Met een of meer van bovenstaande ideeën maak je van een eenvoudige bonenschotel met rijst een lekker feestmaal wat voor iedereen toegankelijk is.
Gedroogde bonen; handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Bonenschotel met rijst
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram gekookte bruine bonen (300 gram ongekookt)
- 200 gram zuurkoolspek
- 2-3 tomaten
- 1 flinke eetlepel tomatenpuree
- 1 flinke ui
- 2 teentjes knoflook
- 300 ml groentebouillon
- 1 theelepel gemberpoeder
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1-2 theelepels sambal
- 1 eetlepel suiker
- zout en peper
- 300 gram ongekookte witte rijst
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een bonenschotel met rijst:
Week de gedroogde bonen minimaal 8 uur.
Kook de bonen in het weekwater in ongeveer een uur gaar, gebruik geen zout.
Snijd het zuurkoolspek in dunne reepjes.
Snipper de ui en hak de knoflook.
Snijd de tomaten in blokjes
Bak de spekreepjes knapperig in een droge koekenpan. Haal de spekjes uit de pan en zet opzij.
Gebruik de pan met het spekvet om de ui en de knoflook glazig te bakken.
Voeg er de tomatenpuree aan toe en bak die even mee om te ontzuren. Voeg de tomatenblokjes, gemberpoeder, ketjap en sambal toe.
Bak dit even kort door en voeg er de bouillon en het laurierblaadje aan toe.
Breng aan de kook en voeg er de gekookte bonen aan toe.
Laat de bonen een half uurtje op een laag pitje stoven om de smaken goed in te laten trekken. Kook ze niet te hard dan koken ze stuk.
Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op het pak.
Breng de bonenschotel op smaak met zout, peper en eventueel nog een beetje ketjap.
Roer er als laatste de uitgebakken spekreepjes doorheen zodat ze nog een beetje knapperig blijven.
Serveer de bonenschotel met rijst in een diep bord of in een kom en geniet van een geweldig lekkere maaltijd.
Tafel lekker !!