Chili con carne – Een recept voor een heerlijke stoofschotel op basis van bonen en vlees, aangevuld met verschillende andere groenten als tomaten, paprika en maïs. Dit is een gerecht met een Tex-mex tintje en dus een beetje pit. Je keuken vult zich met de lekkerste geuren terwijl de chili con carne met rundvlees staat te pruttelen. Dit is een recept om op een vrije dag of een thuiswerkdag te maken, want het staat niet binnen een half uur op tafel. Je gebruikt namelijk stoofvlees in plaats van gehakt in dit recept. Dat hoeft geen probleem te zijn, je hoeft niet naast de pan te blijven staan, dus je kunt gewoon iets anders gaan doen.
Chili con carne met rundvlees
Bijna altijd wordt voor de “carne”, het vlees dus, gehakt gebruikt. In de variant uit dit recept ga je echter Chili con carne met rundvlees maken in plaats van gehakt. Dat betekent dat het geen snel klaar gerecht is, maar dat het zeker een uur of 3 op staat. Maar daarna heb je dan ook een heerlijke stoofpot. Laat je niet afschrikken door het aantal ingrediënten, veel ervan zul je wel standaard in huis hebben.
Riblappen in plaats van gehakt
In de chili con carne met rundvlees wordt stoofvlees gebruikt. Dit is vlees dat een aantal uren nodig heeft om gaar te stoven op een laag vuur. In het recept zijn riblappen gebruikt, die hebben een beetje vet. Neem nooit het magerste rundvlees voor een stoofpot. Een beetje vet geeft veel smaak en het smelt weg tijdens het klaarmaken van het vlees. Laat je eventueel adviseren door de slager.
Die kidneybonen kook je toch zeker zelf!
Chili con carne wordt gemaakt met kidneybonen. In Nederland worden ook wel bruine bonen gebruikt om het gerecht te maken. Natuurlijk kun je voor het maken van de chili con carne met rundvlees kidneybonen uit blik gebruiken. Maar waarom zou je ze niet zelf koken? Gedroogde bonen kun je prima zelf koken. Dit is heel makkelijk, het kost wel wat tijd, maar zelf gekookt is ook in dit geval lekkerder dan bonen uit blik. In dit recept heb je tijd genoeg om de kidneybonen te koken terwijl het vlees op staat. Je moet er wel aan denken om de bonen wel de avond van tevoren in de week zetten om het gerecht te kunnen maken.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Gedroogde bonen; handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Chili con carne met rundvlees
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram gedroogde kidneybonen, de avond er voor in het water gezet om te weken
- 800 gram riblappen, in blokjes
- 2 grote uien, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, gehakt
- 500 gram tomaten, in stukjes gesneden
- 2 rode puntpaprika’s, in reepjes
- 2 rode chilipepers, in ringetjes
- 1 blikje tomatenpuree van 70 gram
- 1 gekookte maïskolf, korrels eraf halen met een vork (of 1 klein blikje maïs)
- 500 ml runderbouillon
- 2 eetlepel azijn
- 2 eetlepels gemalen komijn
- 2 eetlepels gemalen koriander
- 1 eetlepel (gerookt) paprikapoeder
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 30 gram pure chocolade
- 1 eetlepel oploskoffie of 1 kopje espresso
- zout
- een half bosje bladpeterselie
- olie om te bakken
- *optioneel: crème fraîche of zure room
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Chili con carne met rundvlees
Verhit in een grote braadpan wat olie. Bak hierin het vlees rondom bruin. Schep het vlees vervolgens op een bord.
Bak in het braadvet de ui, de knoflook en de chilipeper aan en laat een paar minuten zachtjes bakken. Voeg dan de tomatenpuree toe, laat die even meebakken om te ontzuren. Daarna doe je de tomaten, de oregano, komijn, paprikapoeder en koriander erbij. Als de tomaten zacht beginnen te worden schenk je de bouillon in de pan. Je voegt nu ook de koffie, de chocolade en de azijn toe en je doet het vlees terug in de pan. Breng aan de kook en laat op een heel laag vuur minstens 2,5 uur sudderen. Gebruik eventueel een sudderplaatje.
Kook ondertussen de kidneybonen gaar in een pan water, zonder zout. Hoe lang ze moeten koken is een beetje afhankelijk van hoe oud ze zijn en het ras. Meestal ligt de kooktijd rond een uur. Dit kan echter ook korter of langer zijn. Dus proef af en toe even of de bonen gaar zijn. Laat ze uitlekken in een vergiet en zet ze even weg.
Voeg aan het eind van de stooftijd van het vlees de kidneybonen, de reepjes puntpaprika en de maiskorrels toe. Laat ze ongeveer 10 minuten mee stoven. Na die 10 minuten roer je de peterselie erdoor. Breng de Chili con carne met rundvlees indien nodig nog op smaak met wat zout.
Je kunt dit gerecht heel goed een dag van tevoren klaarmaken. Laat het dan afkoelen en bewaar het in de koelkast.
Het is lekker om de Chili con carne met rundvlees op het bord te serveren met een schepje crème fraîche of zure room.
Tafel lekker !!
O, dit gaat zeker op mijn lijstje!
Binnenkort krijgen wij eters, kan van te voren gemaakt worden, dus geweldig.
Ik zou het serveren met rijst ?
Goed idee Yvonne, ik denk dat het prima smaakt met rijst. Laat je ons weten of het lekker was?