• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht

Chili con Carne; Mexicaans comfortfood

Een van de vele recepten van dit gerecht

1
Chili con carne

Chili con Carne – Comfortfood uit de Tex-mex of de Mexicaanse keuken? Dat kan alleen maar chili con carne zijn! Nou bestaan er van dit hoofdgerecht heel veel verschillende recepten, met gestoofd vlees, zonder vlees, met gehakt of met kip. De varianties met kip of zonder vlees heten dan overigens ook anders. De basis van het gerecht zijn meestal bonen. Wat dan het juiste recept is zul je nooit weten. De variant met gehakt, die hier met je wordt gedeeld, is ongetwijfeld niet authentiek Mexicaans, en stiekem een beetje aangepast aan de wat minder pittige Nederlandse smaakvoorkeuren, maar lekker is hij zeker, en dat is tenslotte waar het om gaat!

Bonen koken kun je zelf!

Je kunt een chili con carne maken met bonen uit blik. Dat gaat lekker snel, en als je echt tijd tekort komt, is dat een prima oplossing. Maar het is eigenlijk veel lekkerder als je zelf bonen weekt en kookt. Dat is niet zoveel werk als het lijkt, en het resultaat van je kookkunsten wordt er zeker beter van. Let er wel op dat je de gedroogde bonen de avond van tevoren in de week zet. Het koken van de bonen vergt ongeveer een uurtje. De bereidingstijd in het recept is exclusief het koken van de bonen, dus houd daar rekening mee. Je kunt bonen ook in grotere hoeveelheden koken en vervolgens invriezen. Dan heb je altijd een voorraadje bij de hand als je ineens zin krijgt in chili con carne.

Welke bonen zijn geschikt voor chili con carne?

Er zijn verschillende bonensoorten die gebruikt kunnen worden in een chili, zoals bruine bonen of kidneybonen. Dit zijn beide goede keuzes.  Ze zorgen allebei voor een goede structuur in het gerecht. Ook zijn er recepten met zwarte bonen of garbanzo bonen. Er zijn geen specifieke regels welke bonen te gebruiken, het is gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur. In het recept voor de chili con carne zijn bruine bonen gebruikt, maar je kunt ook prima een andere soort gebruiken.

Gedroogde bonen handige tips en heerlijke recepten

Gedroogde bonen; handige tips en heerlijke recepten

Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!

Gehakt

Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees

Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.

Chili con carne

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 400 gram rundergehakt
  • 800 gram bruine bonen, gaar
  • 2 uien, in kwart ringen
  • 2 paprika's, in reepjes, kleur naar wens
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 rode chilipeper, in ringen
  • 250 gram tomaten, in kleine stukjes gesneden
  • 70 gram tomatenpuree
  • 150 gram maiskorrels, gaar
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 2 eetlepels Worcestershire sauce
  • peper en zout
  • olie om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je chili con carne:

Verhit een scheut olie in een grote braadpan. Bak hierin het gehakt rul en bruin aan.

Voeg de uien, de knoflook, en de chilipeper toe en bak ze even mee tot de uien glazig zijn. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak die ook even mee.

Vervolgens doe je tomaten erbij, de oregano, de chilipoeder, het paprikapoeder, de komijn en de koriander. Laat op een laag vuurtje sudderen tot de tomaten stuk gekookt zijn.

Voeg dan de paprikareepjes toe en laat ze beetgaar worden.

Breng het mengsel op smaak met zout en peper en de Worcestershiresauce. Schep vervolgens de bruine bonen en de maiskorrels erdoor. Warm het gerecht nog even goed op.

Serveer de chili con carne met rijst, wat zure room, en geraspte kaas en bestrooi het gerecht eventueel met wat fijn geknipte korianderblaadjes.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • kool uit de wok

    Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

  • Pastinaak friet uit de oven

    Pastinaak friet uit de oven of airfryer; de gezonde variant van friet

  • Rode kool met stoofpeertjes

    Rode kool met stoofpeertjes een heerlijk kruidig bijgerecht

  • Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

    Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

  • Kipburger met portobello bun

    Kipburger met portobello bun – in 10 minuten klaar

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.