Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Curry

Curry Madras

Een klassieker uit de Indiase keuken

Redactie door Redactie
in Curry
0
Curry Madras

Curry Madras – Dat is een naam die menig liefhebber van de Indiase keuken doet watertanden. De heerlijke en pittige curry is onder de curryliefhebbers geliefd vanwege zijn rijke smaken en aromatische specerijen. Een van de bijzondere aspecten aan Curry Madras is de grote variatie aan ingrediënten die erin zitten. In tegenstelling tot sommige andere curry’s, is er dan ook geen vast recept voor de curry. Elke kok of huisvrouw voegt zijn of haar eigen twist toe, waardoor elke curry uniek is. De curry kan gemaakt worden met verschillende hoofdingrediënten. Je kunt bijvoorbeeld kip, lam of garnalen gebruiken, of tofu als je geen vlees eet en graag een vegetarische curry wilt maken. De keuze van het hoofdingrediënt bepaalt vaak de rest van de smaken in de curry. Je moet dit gerecht echt een keer geproefd hebben als je van de Aziatische keuken houdt. Hieronder vind je dan ook het recept voor een lekker pittige Curry Madras met kip voor je. Je serveert het gerecht met wat rijst of naan, en een frisse salade voor een complete maaltijd.

Elke kok of huisvrouw voegt zijn of haar eigen twist toe, waardoor elke curry uniek is

De oorsprong van het gerecht

Het recept voor Curry Madras, zoals je het vandaag de dag kent, heeft zijn wortels diep in Zuid-India. Het is vernoemd naar de stad Madras (nu Chennai) aan de oostkust van India. Die bruisende stad is altijd een smeltkroes van culturen en keukens geweest, wat heeft bijgedragen aan de diverse en unieke smaak van de beroemde curry. Hoewel de exacte oorsprong van de curry moeilijk te achterhalen is, wordt er aangenomen dat het een fusiongerecht is dat is ontstaan uit de Indiase, Britse en Maleisische keukens. De Britse kolonisten in India waren al snel geïnteresseerd in de lokale gerechten en begonnen ze naar hun eigen smaak te maken. Zo ontstond Curry Madras, dat al snel zijn weg vond naar de menu’s van restaurants in Groot-Brittannië en de rest van Europa.

Tips bij het recept van Curry Madras

Curry Madras is een pittig gerecht. Heb je het liever wat milder? Pas dan gewoon de hoeveelheid peper in het recept aan. Kan het jou niet pittig genoeg zijn? Een extra pepertje om het gerecht wat pittiger te maken kan natuurlijk altijd.

Je kunt de curry van tevoren maken. Dat maakt hem zeker ook nog lekkerder, want zo kunnen de smaken goed intrekken. Bewaar de curry, na het maken en afkoelen, afgedekt in de koelkast.

Hoofdgerechten met kipfilet

Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!

Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!

Curry Madras

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 75 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram kipfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • een stukje gember ter grootte van een duim
  • 2 sjalotten
  • 2 verse, grote tomaten
  • 3 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 theelepel gemalen fenegriek
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel gemalen venkelzaad
  • sap van 1 limoen
  • 400 ml kokosmelk
  • zout
  • olie, om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Curry Madras:

Meng in een kom de kurkuma, de komijn, de koriander, de fenegriek, de zwarte peper, het mosterdzaad en het venkelzaad. Rooster het mengsel in een droge koekenpan tot het licht kleurt en er een heerlijke geur vanaf komt. Let er wel op dat de specerijen niet aanbranden.

Snipper de sjalotten. Snijd de knoflook in dunne plakjes en snijd de chilipeper in ringetjes. Schil de gember en rasp hem of hak hem heel fijn. Snijd de tomaten en de kipfilet in blokjes.

Verhit wat olie in een braadpan. Bak hierin de kipfilet rondom bruin aan.

Voeg de sjalotten, de knoflook, de gember en de chilipeper toe en bak ze even mee. Voeg het specerijenmengsel toe en bak dat ook even mee.

Vervolgens doe je de tomatenblokjes erbij. Bak ze mee tot ze zacht worden en voeg dan de kokosmelk en het limoensap toe. Doe er een klein beetje zout bij.

Breng de Curry Madras aan de kook en laat zachtjes een uurtje pruttelen met het deksel op de pan. Controleer tegen het eind van de kooktijd of de saus dik genoeg is. Is dat niet het geval, laat de curry dan nog even zonder deksel iets inkoken.

Serveer de Curry Madras met rijst, naan en een frisse salade.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin2TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Curry met zoete aardappel en kip
Curry

Curry met zoete aardappel en kip

Curry met rundvlees
Curry

Curry met rundvlees

Gele curry met gehaktballetjes
Curry

Gele curry met gehaktballetjes

Reacties 10

  1. Saskia says:
    2 jaar geleden

    Heerlijk! Madras is mijn favoriete curry. Wat ik me al lang afvraag: er wordt bij meer recepten aangegeven dat ze de volgende dag lekkerder zijn. Ik kook dergelijke gerechten altijd voor meer keren en vries het in porties in. Wat is dan beter voor de smaak, meteen dezelfde dag invriezen of de volgende dag?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Door het bevriezen van voedsel zet je de chemische veranderingen in het gerecht stil, Saskia, waardoor het niet bederft. Als je de smaak wilt beïnvloeden zou je het dus de volgende dag moeten invriezen. Let er wel op dat je het gerecht in de koelkast bewaart tot je het gaat invriezen, om problemen met de voedselveiligheid te voorkomen.

      Beantwoorden
      • Saskia says:
        2 jaar geleden

        Ok, helemaal duidelijk, dan ga ik dat de volgende keer zo doen. Dankjewel voor je reactie!

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!