Curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen – Met die heerlijke curry geef je een oosterse draai aan westerse ingrediënten. Eigenlijk is het een Hollands AGV’tje (aardappels, groente en vlees, mocht je die term niet kennen), die je met een paar extra ingrediënten omtovert tot heel iets anders, zonder dat het ingewikkeld wordt. Het stoven van het klapstuk kost je wel wat tijd, maar daarna heb je een pan vol lekker, pittig comfortfood!
Klapstuk, gesneden uit de klapribben van het rund
De curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen is een rundvleescurry. Klapstuk wordt gesneden uit de klapribben van het rund. Die bevinden zich in de borst. Het vlees wordt ook wel borststuk genoemd. Misschien ken je de naam wel van het gerecht ‘hutspot met klapstuk’. Dat is waar het borststuk veel voor wordt gebruikt. Maar je kunt met dit rundvlees dus ook heel andere dingen doen. Niet elke slager heeft klapstuk op voorraad, dus houdt er rekening mee dat je het misschien moet bestellen.
Gebruik vastkokende aardappels in een curry
In een eenpansgerecht als een curry, kun je het beste vastkokende aardappels gebruiken. Die blijven mooi stevig tijdens het koken en zullen niet uit elkaar vallen.
Iets over currypasta
Om dit recept eenvoudig te houden en er geen ellenlange lijst van ingrediënten aan vast te knopen is er gebruikgemaakt van kant-en-klare currypasta. Die kun je in de supermarkt kopen, of in de toko. In dit recept is Massaman currypasta gebruikt. Dit is een wat mildere, Thaise currypasta. Je kunt een curry echter zo pittig maken als je zelf lekker vindt. Je kunt dat doen door meer of minder currypasta te gebruiken, of door te kiezen voor een ander soort currypasta. De hoeveelheid Massaman currypasta in het recept is alleen maar een indicatie. Wees dus voorzichtig met het toevoegen van de currypasta als het voor jou niet zo scherp hoeft te worden. Je kunt er altijd nog wat aan toevoegen als geproefd hebt.
Sperziebonen
Sperziebonen lijken misschien wat gewoontjes, maar dat is niet terecht. Je kunt oneindig variëren met deze heerlijke en veelzijdige groente!
Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee? Je kent het waarschijnlijk van de 'hutspot met klapstuk'. Maar wat kun je er nog meer mee doen?
Curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram klapstuk, in dobbelstenen
- 3 eetlepels massaman currypasta
- 2 uien, grof gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 600 gram vastkokende aardappels, geschild en in stukjes
- 600 gram verse sperziebonen, schoongemaakt, eventueel gehalveerd
- 1,5 l runderbouillon
- 3 eetlepels gemalen kokos
- maïzena, om indien nodig, te binden
- neutrale olie, om te bakken
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen:
Verhit wat olie in een grote braadpan. Bak hierin de klapstuk dobbelstenen rondom bruin aan. Doe dan de ui, de knoflook en de currypasta erbij en bak ze mee tot de ui glazig is.
Voeg 500 ml runderbouillon toe en breng het gerecht weer aan de kook. Laat, met het deksel op de pan, op een heel laag vuur, eventueel een sudderplaatje gebruiken, ongeveer 3 uur zachtjes stoven.
Aan het eind van de suddertijd van het vlees voeg je de aardappels en de sperziebonen toe. Schenk er genoeg runderbouillon bij, zodat de alles onderstaat. Laat de aardappels en sperziebonen nog 10 à 15 minuten meekoken tot ze gaar zijn. Voeg dan de gemalen kokos toe en laat heel even meekoken.
Als de saus te dun is, kun je die binden met wat maïzena, aangemaakt met koud water. Heel even mee laten koken.
Proef even of er nog zout bij moet. Wil je het gerecht garneren? Strooi er dan wat gehakte bosui, rode peper of wat korianderblaadjes over. Serveer de curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen in diepe borden of grote kommen.
Tafel lekker !!