Lamscurry – Curry’s zijn eigenlijk culinaire meesterwerkjes die hun oorsprong vinden in Zuid-Azië. Er zijn ontelbaar veel variaties van dit heerlijke gerecht, van mild en romig tot pittig en kruidig. Een populaire curry is de lamscurry.
Dit hartverwarmende vleesgerecht biedt een ongelooflijke combinatie van smaken en texturen die de zintuigen prikkelen en het huis vullen met de lekkerste geuren als je het maakt. Dit is een recept van een heerlijke lamscurry, met kikkererwten, met je, die je helemaal zelf maakt. Óók de currypasta. Zo weet je precies wat er allemaal ingaat. Het klinkt als moeilijk of veel werk, maar dat is het zeker niet. Als je de lamscurry combineert met wat andere gerechtjes als raita en een chutney, en er wat rijst en naan bij serveert, maak je er een complete Aziatische maaltijd van.
De basis van lamscurry is natuurlijk vers lamsvlees, meestal afkomstig van de schouder of de bout. Dit vlees is sappig en mals, waardoor het perfect is om te stoven in de smaakvolle saus van tomaten, uien en een mix van specerijen. Het vlees wordt langzaam gekookt, waardoor het zacht en sappig wordt en de smaken zich goed kunnen vermengen. Je kunt elke soort lamsstoofvlees voor de lamscurry gebruiken. Twijfel je welke soort je het beste kunt kiezen? Maak dan eens een praatje met de slager, hij of zij kan je adviseren. Lamsvlees duur? Neem dan eens een kijkje bij een Islamitische slager. Zij verkopen relatief veel lamsvlees, en vaak van goede kwaliteit. Ook ligt de prijs van lamsvlees er vaak wat lager.
Bepaal zelf hoe spicy de lamscurry wordt
Laat je om te beginnen niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst. De meeste dingen op die lijst zijn specerijen, waarvan je waarschijnlijk de meeste wel in je keukenkastje op voorraad hebt.
Sommige curry’s kunnen heel spicy zijn. Dat valt bij de lamscurry uit dit artikel erg mee, ondanks de 2 chilipepers en de zwarte peper. Vind jij dat curry heeft moet zijn? Voeg dan gerust wat extra peper toe. Je kunt de pittigheid van een gerecht altijd aanpassen aan je eigen smaak. Minder peper kan dus ook.
Een lamscurry maak je van stoofvlees, en vlees stoven kost tijd. Laat je daardoor niet weerhouden om de curry te maken. Als hij eenmaal in de pan zit heb je er vrijwel geen omkijken meer naar en kun je gewoon iets anders gaan doen. Dit is een ideaal gerecht om op een thuiswerkdag te maken.
Lamsvlees; dat betekent voorjaar
Lammetjes horen bij het voorjaar, dus dat is de tijd om van Nederlands lamsvlees te genieten. Met deze lamsvleesrecepten gaat dat lukken!
Lamscurry
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram lamsstoofvlees
- 750 gram verse tomaten, in stukjes
- 500 ml groentebouillon
- 2 rode chilipepers, met zaad in stukken
- 40 gram verse gember, geschild en in plakjes
- 6 teentjes knoflook
- 2 rode uien, grof gesnipperd
- 1 bosje verse koriander
- 1 eetlepel gemalen venkelzaad
- 1 eetlepel gemalen komijnzaad
- 1 eetlepel gemalen korianderzaad
- 1 eetlepel kurkuma
- 2 theelepels mosterdzaad
- 1 theelepel gemalen fenegriek
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
- 2 kruidnagels
- 4 kardemompeulen
- 600 gram gekookte kikkererwten
- zonnebloem of rijstolie
- zout
- 3 flinke eetlepels Griekse yoghurt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je lamscurry:
Snijd het voor de lamscurry in blokjes. Snij de tomaat in blokjes.
Doe het venkelzaad, het komijnzaad, het korianderzaad, het mosterdzaad, de fenegriek, de zwarte peper, de kruidnagels, de kardemompeulen, en de kurkuma bij elkaar in een kommetje en meng ze goed. Rooster ze vervolgens een paar minuten in een kleine, droge koekenpan.
Doe vervolgens de ui, de knoflook, de gember, de chilipepers en het bosje koriander samen met het geroosterde specerijenmengsel en een scheutje olie in een keukenmachine en pureer dit tot een currypasta.
Bak de currypasta in een braadpan pan totdat het goudbruin is. Blijf goed roeren. Voeg dan de tomatenstukjes en de groentebouillon (of het water) toe en breng aan de kook. Laat op een laag vuurtje sudderen tot een geurige currysaus.
Verhit in een koekenpan wat olie en bak hierin de stukjes lamsvlees bruin aan.
Voeg het lamsvlees toe aan de currysaus. Breng aan de kook en laat, met het deksel op de pan, minstens 3 uur op een heel laag vuur stoven. Langer mag altijd.
Als het vlees zacht en gaar is voeg je de kikkererwten toe. Roer ze door de lamscurry en laat ze een kwartiertje mee stoven. Roer tot slot de Griekse yoghurt door de curry.
Serveer de curry met witte rijst, Indiase rijst of met naan. Ook een frisse salade is er lekker bij.
Tafel lekker !!
Kun je voor dit gerecht ook ander vlees dan lam gebruiken?
Lieve groet Cecile
Je zou ook rundvlees voor dit recept kunnen gebruiken, Cecile. In dat geval zou ik kiezen voor riblappen of sukadelappen. Je kunt vervolgens gewoon het recept aanhouden. Ook de stooftijd blijft gelijk.
Bedankt! Lieve groet Cecile
Ik kook graag, goed, dagelijks, gevarieerd, internationaal, en al dertig jaar. Nog elke week probeer ik nieuwe recepten uit.
Deze lamscurry behoort tot de heerlijkste gerechten die ik ooit maakte!! Merci voor het geweldige recept!
Dat ziet er goed uit, Ann. Fijn dat je onze recepten waardeert. Dankjewel voor het compliment!