Eieren in kerriesaus – is een geweldig lekker gerecht voor een dagje zonder vlees, maar ook als basis voor een groentesaus. De kruidige, maar zeker ook romige saus geeft een heerlijk voldaan gevoel. Als je eieren in kerriesaus serveert met bijvoorbeeld rijst en verse groente van het seizoen heb je een geweldig lekkere maaltijd.
Gemaakt in een handomdraai
Zoek je een gerecht wat je op een doordeweekse dag snel op tafel kunt zetten? Dan zijn eieren in kerriesaus een goede keuze. Het is een gerecht wat makkelijk te maken is en snel klaar is. Je kunt de eieren in kerriesaus serveren als vervanging voor een vleesgerecht, maar gebruik het ook eens als basis en voeg er diverse soorten gare groente zoals wortel, broccoli of bloemkool aan toe. Heerlijk met gekookte rijst of een aardappelpuree.
Het verschil in kerrie
De eieren in kerriesaus kun je met “dezelfde” ingrediënten totaal anders laten smaken. Als je vaker met kerrie werkt weet je dat de ene kerrie de andere niet is. Dit komt doordat kerrie een mengsel is van verschillende specerijen. Kerrie bestaat meestal uit: kurkuma, korianderzaad, mosterdzaad, peper, gember, komijn, piment, nootmuskaat, selderijzaad, venkelzaad, fenegriek en lavas. En dit in verschillende verhoudingen. De kurkuma zorgt voor de kleur en in mindere maten voor de smaak. Dat een kerrie vrij geel van kleur is wil daarom niet zeggen dart hij heel pittig is.
Voor welke kerrie je kiest, is per persoon, maar ook per gerecht heel verschillend. De ene keer zoek je een zoete zachte kerrie met veel gember en voor een ander gerecht zoek je een kerrie met lekker veel pit. Dit kun je alleen maar ontdekken door te experimenteren met de verschillende soorten. Maak de eieren in kerriesaus eens een paar keer met een andere soort kerrie, de verschillen zullen je verrassen.
Kies voor eieren van de boer
Als je eieren in kerriesaus maakt Koop dan echt lekkere eieren van kippen die vrij rond kunnen scharrelen. Als je de mogelijkheid hebt, haal ze dan bij de boer. Je doet de boer er een plezier mee en je zult merken dat die eieren echt veel verser zijn. Enig nadeel is wel dat verse eieren iets minder makkelijk te pellen zijn.
Speel met smaken
Met een kleine toevoeging of verandering geef je de eieren in kerriesaus een heel andere smaak.
Pittig – voeg een beetje sambal of stukjes verse rode peper toe.
Zoet –Â voeg 2 eetlepels gembersiroop toe.
Licht zoet en pittig – voeg 2 eetlepels chilisaus toe.
Met een oosters tintje – gebruik kokosroom in plaats van kookroom.
Eieren in een saus; ontdek deze makkelijke recepten
Verse eieren koken en in een heerlijke saus op tafel zetten. Dat is variëren met een gekookt ei. Heel veel recepten voor jouw inspiratie.
Eieren in kerriesaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 eieren
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- 150 ml kookroom
- 100 ml hete groentebouillon
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 takje peterselie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je eieren in kerriesaus:
Kook de eieren in 8 minuten hard, laat ze schrikken en pel ze.
Verwarm de boter met de kerrie en voeg er de bloem aan toe. Gaar dit 1 minuutje, blijf goed roeren.
Voeg de warme bouillon er aan toe en blijf roeren tot een egaal mengsel.
Voeg nu ook de kookroom er aan toe en kook alles samen 2-3 minuten door, zodat de saus mooi gebonden is.
Proef de saus en breng verder op smaak met zout en peper, en misschien nog extra kerriepoeder.
Leg de eieren in de saus en warm ze even goed mee door.
Snijd de peterselie fijn en strooi die over de eieren.
Tafel lekker !!