Eieren in kruidensaus – Gekookte eieren zijn een veelzijdig en voedzaam ingrediënt. Ze zijn een heerlijke basis om talloze gerechten mee te maken. Wil je eens een dagje zonder vlees eten, dan zijn eieren een prima manier om toch aan de benodigde voedingsstoffen te komen. Als je die eieren dan ook nog eens in een lekkere saus serveert, zet je heel makkelijk een vegetarisch alternatief voor vlees op tafel. Met het recept voor gekookte eieren in kruidensaus gaat dat zeker lukken. Ga jij er vandaag een dagje zonder vlees van maken?
Geef een culinaire draai aan een gekookt ei
Eieren in kruidensaus zul je misschien niet kennen. In de Nederlandse keuken worden eieren vooral gekookt of gebakken gegeten. Of ze zijn een onderdeel van een salade. Het concept van eieren in een saus is niet echt ingeburgerd. In het buitenland is dat wel anders. In de Franse keuken worden gekookte eieren vaak geserveerd met een bechamel of Hollandaise saus. Of wat te denken van ‘oeufs mayonnaise’? Dat is het makkelijkste recept dat je kunt verzinnen, eieren in mayonaise. Ook in de Aziatische keukens worden eieren wel in een saus geserveerd. Waarom zou je daar in Nederland dan niet een keer mee verrassen? Begin eens met het maken van eieren in kruidensaus. Die romige saus vol verse kruiden tilt jouw gekookte eitje zeker naar een hoger niveau. En je gaat dit zeker waarderen. Als je dit makkelijke recept een keer probeert ga je absoluut vaker eieren in een lekkere saus maken.
Eieren in kruidensaus kun je gewoon maken met jouw favoriete kruiden
In de ingrediëntenlijst van het recept voor eieren in kruidensaus staat ‘verse kruiden’. Nu zul je denken dat dat een vrij ruim begrip is. Dat heb je goed gezien. Het leuke van dit recept is dat je het heel makkelijk zo kunt maken dat het voldoet aan waar jij op dat moment zin in hebt. Heb je zin in een maaltijd met een Mediterraan tintje? Kies dan voor een mengsel van verse Mediterrane kruiden als tijm, oregano, salie et cetera. Mag het voor jou wel een beetje minder exotisch? Maak het recept dan met dan met een kruidenboeketje van verse bieslook, peterselie, selderij of dragon. Kortom, wees een beetje creatief met verse kruiden, en je kunt de saus heel makkelijk naar jouw hand zetten.
Eieren in een saus; ontdek deze makkelijke recepten
Verse eieren koken en in een heerlijke saus op tafel zetten. Dat is variëren met een gekookt ei. Heel veel recepten voor jouw inspiratie.
Eieren in kruidensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 eieren
- 500 ml tuinkruidenbouillon + wat extra om te verdunnen
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- een scheutje kookroom (+/-50 ml)
- 4 eetlepels gehakte, verse tuinkruiden naar keuze
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je eieren in kruidensaus:
Kook de eieren zoals jij ze lekker vindt. Hard, zacht, het kan allebei.
Hak de kruiden.
Smelt de boter in een sauspannetje.
Voeg in een keer alle bloem toe en bak die, al roerend, een paar minuten tot ze gaar is. Dat gaat het gemakkelijkst als je roert met een rubberen spatel.
Daarna voeg je in scheutjes de bouillon toe. Laat als alle bouillon is opgenomen de saus heel even zachtjes doorkoken.
Roer de kookroom en de kruiden door de saus. Breng op smaak met zout en peper.
Mocht je de saus te dik vinden, of dat is hij geworden na eventueel afkoelen, verdun hem dan met de extra bouillon.
Serveer de eieren in de kruidensaus.
Tafel lekker !
Hoeveel kookroom?
Een scheutje van ongeveer 50 ml, Gerda.