• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht

Flammkuchen maken – Niks ingewikkelds aan!

Flammkuchen is een soort heel dun uitgerold brooddeeg, vaak bestreken met crème fraîche en belegd met ui en spek

Redactie door Redactie
in Hoofdgerecht
0
Flammkuchen

Flammkuchen – Dit is ook in Nederland inmiddels een populair gerecht. Houd je van pizza? Dan houd je vast ook van Flammkuchen! Doe eens gek en maak ze eens in plaats van pizza’s. En het deeg? Dat maak je met dit recept ook zelf! Niets ingewikkelds aan!

Flammkuchen, flammekueche of tarte flambée

Flammkuchen, Flammekueche, of Tarte Flambée, allemaal verschillende namen voor hetzelfde gerecht. Van oorsprong afkomstig uit de Elzas en het gebied in Duitsland dat aan de Elzas grenst. Het is een soort heel dun uitgerold brooddeeg, vaak bestreken met crème fraîche en belegd met ui en spek. Zoals alle traditionele recepten, zijn ook hiervan ontelbare variaties in omloop. Vroeger werd in de bakkerijen in de Elzas overgebleven brooddeeg van de vorige dag gebruikt om te testen of de oven heet genoeg was om brood in te bakken. Dit deeg werd dun uitgerold. Als de oven op de juiste temperatuur was, was het deeg binnen een paar minuten gaar. Was de oven te hoog opgestookt, dan vloog het deeg in brand. En daar komt de naam Flammkuchen, of Tarte Flambée vandaan!

Flammkuchen is een soort heel dun uitgerold brooddeeg, vaak bestreken met crème fraîche en belegd met ui en spek

Crème fraîche

Flammkuchen worden meestal bestreken met crème fraîche. Dit is een veel gebruikt ingrediënt. Crème fraîche is room die is aangezuurd. Het vetpercentage bedraagt minimaal 35%. Hierdoor is het heel geschikt om te verwerken in warme gerechten. Door het hoge vetpercentage zal de room niet snel schiften. Er wordt crème fraîche gemaakt van koemelk en van geitenmelk.

De klassieke Flammkuchen, zoals in dit recept, wordt meestal belegd met ui, en in reepjes gesneden spek. Uiteraard zijn er heel veel andere lekkere ingrediënten, die prima combineren met de basis van crème fraîche. Denk aan gerookte zalm, spinazie, asperges, gedroogde ham of champignons etc. Het is jouw Flammkuchen, dus leef je vooral uit!

3 stuks of 1 plaat

De hoeveelheid deeg in dit recept is voldoende voor 3 Flammkuchen, die worden gegeten als hoofdgerecht. In plaats van 3 stuks kun je dus ook één grote plaat maken. Behalve als hoofdgerecht kun je de Flammkuchen ook serveren als een hartige snack bij de borrel. Snijd ze in dat geval in punten.

Flammkuchen
kaas

Kaas

Kaasrecepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!

Flammkuchen

Porties: 3 personen
Bereidingstijd: 35 minuten
Niveau: gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram tarwebloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 300 ml lauwwarm water
  • 2 theelepels zout
  • 200 gram crème fraîche
  • 6 plakjes gerookt spek, gedroogde ham of iets dergelijks
  • 1 flinke (rode) ui, in halve ringen
  • wat geraspte kaas (Gruyere, Cheddar o.i.d.)
  • 1 eetlepel gehakte peterselie (optioneel)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Flammkuchen:

Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Voeg steeds iets van het water toe en kneed het geheel in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg. Je kunt dit ook met een keukenrobot doen. Dan is 10 minuten kneden voldoende. Je kunt controleren of het deeg voldoende gekneed is door een vliesje te trekken van een klein stukje deeg. Als dat lukt en het deeg scheurt niet direct, dan is het deeg goed. Laat het deeg vervolgens in een licht ingevette kom, afgedekt met plastic huishoudfolie, een uur rijzen, tot het in volume ongeveer verdubbeld is.

Verwarm intussen de oven voor, op de hoogste stand (250 graden).

Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken. Maak er bolletjes van en rol die zo dun mogelijk uit. Dit gaat het handigst op een met bloem bestrooid aanrecht. Leg het uitgerolde deeg op een bakplaat, die je eerst bekleedt met bakpapier.

Bestrijk het uitgerolde deeg met een laag crème fraîche. Beleg dit met de uien, de reepjes spek en bestrooi het met geraspte kaas.

Als je dat wilt, kun je nog wat gehakte peterselie over de Flammkuchen strooien.

Bak de Flammkuchen in ongeveer 10-12 minuten gaar, tot de kaas is gesmolten en de deegranden beginnen te kleuren.

Tafel lekker !!

Tags: Kaas
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gebakken schol met gepofte tomaatjes
Visgerechten

Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Pappardelle met gepofte paprika
Pastagerechten

Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta

Tagliatelle met groene asperges
Pastagerechten

Makkelijk en vers: tagliatelle met groene asperges en oude kaas

Nacho’s met gehakt uit de oven
Hoofdgerecht

Nacho’s met gehakt; uit de oven

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas

Verse kapucijners met spirelli
Pastagerechten

Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes

Reacties 1

  1. Ellen van Schaik says:
    4 jaar geleden

    Wat een leuk recept! Welk type bloem wordt er voor de Flammkuchen gebruikt?

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief