Foe yong hai – Als jij bij de Chinees gaat eten, of je gaat iets afhalen, kies je dan ook wel eens voor foe yong hai? Je weet wel, dat gerecht met ei en een rode, zoetzure saus. Wist je dat je die Foe yong hai ook heel makkelijk zelf kunt maken? Dus waarom naar de Chinees als je ook zelf de keuken in kunt duiken. Een paar eieren, wat groente, een lekkere zoetzure saus, schepje rijst erbij en je hebt een heerlijke, vegetarische, Oosterse maaltijd! Erg lekker om zo te eten, maar zeker ook heel geschikt als onderdeel van een rijsttafel of een buffet.
Foe yong hai bestaat niet alleen uit ei, maar zit ook vol verse groenten!
Foe yong hai wordt geschaard onder de noemer ‘eiergerecht’. Natuurlijk zijn die eieren een belangrijk bestanddeel. Maar naast eieren zitten er ook verschillende groenten in het gerecht. Door het toevoegen van die verse groenten maak je makkelijk een complete maaltijd. Met die groenten kun je makkelijk variëren en het gerecht is dan ook heel geschikt om restjes groenten op te maken die anders in de koelkast blijven liggen en uiteindelijk in de vuilnisbak belanden. Door creatief om te gaan met koken kom je niet alleen tot heel verrassende resultaten, maar voorkom je ook voedselverspilling.
Eieren; voor de broodnodige eiwitten
In de foe yong hai worden de eiwitten geleverd door eieren. Die eieren zijn een prima vervanger voor vlees of vis. En elke dag vlees eten is ook helemaal niet nodig. Eieren zijn een heel veelzijdig product. Je kunt ze gebruiken in veel verschillende soorten gerechten, en ook in alle verschillende menugangen. Daarnaast hebben eieren een fantastische voedingswaarde. Een prima reden dus om vaker voor eieren te kiezen. Je gaat natuurlijk wel voor een verantwoord ei. Dat betekent in Nederland dat je kiest voor biologische of vrije-uitloopeieren.
Als je eens een dag geen vlees of vis wilt eten, kies dan voor eieren!
Foe yong hai
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 10 eieren
- 1 prei, in halve ringen
- ½ winterpeen, in kleine reepjes of blokjes
- 1 rode paprika, in reepjes
- 125 gr champignons, in plakjes
- 5 tomaten, in stukjes
- 1 teen knoflook, gehakt
- 1 kleine rode ui, grof gesnipperd
- 2 el azijn
- 3 el gembersiroop
- 1 el suiker
- zout en peper
- 3 el chilisaus
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Verder nodig: staafmixer of blender
Zo maak je Foe yong hai
Je begint met het maken van de saus.
Verhit wat olie in een steelpan. Bak hierin de ui en de knoflook even aan, maar laat ze niet bruin worden. Voeg dan de tomaten, azijn, gembersiroop, suiker en chilisaus toe. Laat dit op een laag vuurtje pruttelen tot alles zacht is. Pureer het mengsel met de staafmixer of blender. Breng indien nodig op smaak met een klein beetje zout.
Vervolgens maak je de omelet.
Roer de eieren los met een garde. Breng op smaak met wat zout en peper.
Verhit wat olie in een koekenpan.
Bak hier in de groenten op een laag vuur tot ze beetgaar zijn. Schenk dan het eimengsel er over.
Laat de omelet rustig gaar worden. Let er wel op dat hij niet te donker kleurt. Draai halverwege om met een schuimspaan. Het is geen probleem als de omelet niet heel blijft. Je serveert hem toch in stukken.
Serveer de Foe yong hai in een lage schaal. Leg eerst de omelet in grote stukken in de schaal en schenk dan de saus er over. Lekker met rijst of noodles.
Dit gerecht kun je ook prima serveren als onderdeel van een rijsttafel.
Tafel lekker !!
Gisteren FoeYongHai gemaakt was echt fantastisch. Voor herhaling vatbaar, alleen bereiding 30 minuten heb ik niet gehaald.
Niet iedereen werkt op dezelfde manier, misschien dat dat wat verschil maakt in hoelang de bereiding duurt, Dagmara. Maar fijn dat je het lekker vond. En daar gaat het om, nietwaar?😉