Gentse waterzooi – Geloof ons maar, dit gerecht is veel smakelijker dan de naam ervan je doet vermoeden! Door het gebruik van verse kip of verse vis, met groenten, aardappelen in het recept en haar romige soep, is waterzooi een complete en smakelijke maaltijdsoep, die je vast vaker op tafel gaat zetten.
Wat is dat dan, Gentse waterzooi?
Aangenomen wordt dat het recept van ‘Waterzooi’ oorspronkelijk werd gemaakt met vis, en dan vooral zoetwatervis uit de Gentse rivieren, kanalen en grachten. Meer lokaal kon het toen al niet! Omdat het op een bepaald moment afgeraden werd om nog riviervissen te eten, wegens vervuiling van de Gentse binnenwateren en omdat om die reden riviervis schaarser werd, heeft men destijds de vis vervangen door kip. En zo ontstond een oer-Vlaams gerecht, de Gentse waterzooi. De ‘zooi’ in de benaming komt trouwens van ‘zieden’, of ‘zode’, wat koken betekent. ‘Water dat kookt’, dus.
De lekkerste waterzooi maak je van verse, lokale ingrediënten
Voor een écht lekkere, verse Gentse waterzooi, heb je een verse braadkip nodig. De kip wordt ongeveer een uurtje gegaard in een zelfgemaakte kippenbouillon, vergezeld van streekgroenten zoals aardappelen, wortelen (bospeen, winterpeen), prei en (bleek)selderij. Uiteraard hoeven de groenten en de kip niet in Gent gehaald te worden, je lokale poelier en de groenteboer kunnen je vast aan de juiste, verse, ingrediënten helpen.
De bouillon wordt gebonden met een liaison van eigeel en room om een fluweelzachte romigheid aan het gerecht te geven.
Een Gentse waterzooi is een recept om mee uit te pakken bij je tafelgenoten, en zelfs aan je feestdis! Waterzooi klaarmaken kost een beetje tijd, maar je tijd is zeker goed geïnvesteerd. Je kunt de waterzooi trouwens van tevoren klaarmaken en pas bij het serveren afwerken. Dan kun jij ook gezellig meegenieten van je dinertje, in plaats van de hele avond achter het fornuis te staan, terwijl je gezelschap lekker tafelt.
Gentse waterzooi is zeker weten een van de meest bekende Belgische specialiteiten! Durf jij het aan om eens een Belgische, zelfs op-en-top Vlaamse klassieker, op tafel te zetten?
Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten
Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!
Gentse waterzooi
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 verse braadkip
- 3 stengels prei
- 3 stengels bleekselderij
- 6 verse bospenen
- 12 kleine vastkokende aardappelen
- 2 liter gezeefde kippenbouillon
- 2 eieren
- 250 ml verse room
- 60 gram verse roomboter
- 40 gram bloem
- zout en peper uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Gentse waterzooi maak je zo:
Kook de kip gaar in 2 liter verse kippenbouillon, dit duurt ongeveer 45 minuten tot een uurtje.
Maak intussen de groenten (prei, bospeen en selderij) schoon. Schil of schrob de bospenen. Verwijder het donkergroene gedeelte van de prei (dat gebruik je hier niet) en was het wit van prei onder stromend water om vuil en zand te verwijderen. Was de selderijstengels en schil ze met een dunschiller, verwijder de vezelige “draadjes”. Snijd de groenten (prei, bospeen en selderij) in julienne (fijne reepjes). Schil de aardappelen.
Kook intussen de aardappelen gaar, in ongeveer 20 minuten. Giet ze af en houd ze apart.
Zet een ruime braadpan op een gematigd vuur en stoof de prei, peen en selderij beetgaar in 20 gram verse roomboter.
Haal na een klein uurtje de gare kip uit de bouillon. Laat de kip een klein beetje afkoelen tot je ze kan hanteren en verwijder het vel. Haal voorzichtig de borstfilets en de billen van de kip. Houd die warm.
Zeef de bouillon en maak een roux van de resterende boter, de bloem en de bouillon. Bind de roux met een liaison van geklopt eigeel met de verse room.
Voeg de gestoofde groenten en de kip toe aan de roux. Serveer een stuk vlees per persoon, met de saus en de groenten en drie aardappeltjes. Kruid af met zout en peper uit de molen naar smaak. Strooi wat gehakte peterselie over elk bord.
Tafel lekker !!