Gevulde aubergines – Niet iedereen houdt van aubergine. Maar als je ze wel lust vind je ze waarschijnlijk heerlijk. Een tussenweg lijkt er niet te zijn bij deze paarse vruchtgroente. Ben jij wel een auberginefan? Dan is dit recept voor gevulde aubergines echt iets voor jou! Helemaal vegetarisch, en bomvol groenten en kikkererwten, dus behalve lekker is dit ook nog eens heel erg gezond. We maken geen gebruik van kant-en-klare vleesvervangers, want er zitten kikkererwten in de vulling en peulvruchten zijn een prima alternatief voor vlees en veel gezonder. Wil je helemaal vegan eten? Dan hoef je alleen de cottage cheese te vervangen door een vegan alternatief, of je laat het helemaal weg.
Hoe pittig wil je de gevulde aubergines hebben?
Deze gevulde aubergines zijn een behoorlijk pittig gekruid hoofdgerecht. Er zit een hele rode chilipeper in, waaruit het zaad niet is verwijderd en hoe heet het uiteindelijke resultaat wordt is ook afhankelijk van hoe scherp de gebruikte shoarmakruiden zijn. Houd jij niet van scherp gekruid eten of eten er kinderen mee? Geen nood. Je kunt de peper er gewoon uit laten, je gebruikt een halve of je kunt het zaad eruit verwijderen. Dat laatste maakt het al een stuk minder pittig, want het zaad is het scherpste deel van de peper.
Handige tips
Wij zijn uitgegaan van ‘normale eters’. In dat geval is één halve gevulde aubergine voldoende. Kook je voor grote eters? Dan moet je overwegen om twee gevulde aubergines per persoon te serveren.
Je kunt dit gerecht van tevoren zo ver voorbereiden dat je het op een later tijdstip alleen nog hoeft af te bakken. Laat het gerecht in dat geval volledig afkoelen, dek het af met aluminiumfolie en bewaar het tot gebruik in de koelkast.
Houd je niet van cottage cheese? Je kunt deze heel goed vervangen door zachte geitenkaas of feta.
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Gevulde aubergines
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 grote aubergines
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 1 rode puntpaprika, in blokjes
- 1 rode chilipeper, in dunne ringetjes (optioneel)
- 70 gram tomatenpuree
- 250 gram gekookte kikkererwten
- 1 eetlepel shoarmakruiden
- 3 eetlepels gehakte peterselie
- olijfolie
- zout
- 4 flinke eetlepels cottage cheese
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gevulde aubergines:
Verwarm de oven voor op 180 graden. (hete lucht)
Was de aubergines en halveer ze in de lengte. Schep met een lepel het vruchtvlees eruit. Let er op dat de randen van de aubergine dik genoeg blijven, zo dat hij zijn stevigheid behoudt. Hak het vruchtvlees met een scherp mes in kleine stukjes. Bestrijk de aubergines met een kwastje aan de binnenkant met olijfolie en bestrooi ze heel licht met zout. Leg de halve aubergines in een grote, lage ovenschaal of braadslee, die je even invet met wat olijfolie.
Verhit in een koekenpan of hapjespan wat olijfolie. Bak hierin het vruchtvlees, dat je uit de aubergines hebt geschept, even aan. Voeg dan de ui, de puntpaprika, de knoflook en de eventuele rode chilipeper toe. Bak deze even mee. Vervolgens doe je tomatenpuree en de shoarmakruiden erbij. Ook deze bak je even mee. Als het mengsel te droog wordt, voeg dan een klein scheutje water toe. Niet te veel, het moet niet te nat worden.
Zodra de uien en de paprika gaar zijn voeg je de kikkererwten en 2 eetlepels van de peterselie toe. Breng goed op smaak met zout.
Verdeel het mengsel vervolgens over de aubergines.
Verkruimel vervolgens over elke auberginehelft een eetlepel cottage cheese.
Plaats de schaal in het midden van de oven en bak de aubergines in ongeveer 40 minuten gaar. Let er op dat het niet te hard gaat. Dek wanneer nodig de schaal af met aluminiumfolie.
Bestrooi de gevulde aubergines voor het serveren met de rest van de gehakte peterselie.
Tafel lekker !!