Gevulde coeur de boeuf tomaat met couscous – Als je gaat fietsen op een mooie zomerdag en je ziet dit bord, ja dan moet je afstappen en toch maar eens gaan kijken. Hier staat een automaat met de lekkerste tomaten, waaronder ook de coeur de boeuf. Zorg voor een goede fietstas, want dan kun je wat meer van die heerlijke verse tomaten kopen. Lekker om te vullen als hoofdgerecht voor vanavond, en voor morgen een lekkere plak tomaat op de tosti. Mmm…. tomaat is zo lekker en zo veelzijdig.
Tomaten combineren met…
Coeur de boeuf tomaten Er zijn heel veel soorten tomaten. Het bekendst is de gewone Nederlandse tomaat. De laatste jaren heb je op de meeste plaatsen een keuze uit heel veel soorten zoals de trostomaten, vleestomaten, cherrytomaatjes, snoeptomaatjes of romatomaten. Minder vaak zie je de heerlijke, grote coeur de boeuf liggen. Het is een grote stevige vleestomaat die vol van smaak is en die bijzonder geschikt is om te vullen, omdat hij erg veel vruchtvlees heeft en vrij weinig vocht en pitjes.
De tomaat rijpt van binnenuit en is zelfs groen al erg smakelijk. Groen eet je de coeur de boeuf tomaten het beste rauw, in salades en op bijvoorbeeld een hamburger. Rood is de tomaat het geschiktst voor warme bereiding zoals soepen, sauzen en om te vullen. Een erg fijne bijkomstigheid is dat de tomaat niet van die vervelende dikke velletjes heeft na het klaarmaken. De gevulde coeur de boeuf tomaat maak je met een vulling van de volgende ingrediënten:
Harissa kun je zien als de Marokkaanse sambal. Harissa is gemaakt van chilipepers, rode paprika, knoflook, olijfolie, azijn en zout. Het is erg lekker om couscous en gerechten uit de tajine mee op smaak te brengen.
Ras el Hanout is een Marokkaans kruidenmengsel en bestaat uit soms wel meer dan 20 verschillende specerijen. De samenstellingen verschillen nogal per leverancier. Ras el Hanout betekent letterlijk “hoofd van de winkel” wat zoveel wil zeggen als de beste samenstelling uit de winkel.
Tomatencouscous Couscous is gemaakt van grof gemalen gries van durum tarwe. Hiermee wordt een deeg gemaakt en van dit deeg worden in een soort van trommel kleine korrels gemaakt, die net als pasta worden gedroogd. Doordat de korrels zo klein zijn, hebben ze niet veel bereidingstijd nodig. Je hebt de couscous in verschillende korreldiktes, maar ook in verschillende smaken, zoals spinazie, tomaat, of met kruiden.
Als je een tomatencouscous gebruikt, kun je die zelf verder op smaak brengen met het vocht van de tomaat, kip, kruiden en specerijen.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Gevulde coeur de boeuf tomaat met couscous
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 (coeur de boeuf) tomaten
- 1 kopje tomaten couscous
- 1 kopje bouillon
- 150 gram kipfilet
- 1 ui
- 1 punt paprika
- 2 takjes koriander
- 1 eetlepel pijnboompitten
- 100 gram feta
- olijfolie
- 1 theelepel harissa
- 1 groen of rood pepertje naar smaak
- 2 theelepels Ras el Hanout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gevulde coeur de boeuf tomaat met couscous:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd het kapje van de tomaat en hol de tomaat met een lepel voorzichtig uit en zet ze op zijn kop op een keukenpapiertje om het eventuele vocht eruit te laten lopen. Vang het binnenste op en snijd het vruchtvlees klein.
Meet de couscous af en doe dit in een kommetje, meet eenzelfde kopje hete bouillon af en giet dit bij de couscous. Roer goed om en laat wellen.
Snijd de kipfilet in heel kleine stukjes en doe dit ook met de ui, paprika en rode peper. Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan. Haal de pitten uit de pan en doe er een eetlepel olijfolie in. Verwarm die en bak hierin de kipfilet.
Voeg er de ui en paprika aan toe en bak ze even mee.
Breng alles op smaak met de harissa en de Ras el Hanout.
Voeg het vruchtvlees en sap van de tomaat toe en laat dit even mee verwarmen.
Roer er de gewelde en los geroerde couscous door en verwarm alles even door.
Hak de koriander grof en meng die er samen met de pijnboompitten doorheen. Proef of er eventueel nog wat zout of kruiden bij moeten.
Smeer de tomaten licht in met wat olijfolie. Vul de tomaten en verkruimel er de feta over. Zet het kapje erop.
Zet de gevulde coeur de boeuf tomaat ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven en serveer direct.
Eventuele overgebleven vulling kan in een met aluminiumfolie bedekt bakje warm gehouden worden in de oven om er los bij te serveren.
Tafel lekker !!