Gevulde omelet – Een paar eieren en wat groenten maken al snel een erg lekkere omelet. Het is de perfecte maaltijd na een drukke dag, hij is zo gemaakt en je werkt intussen de restjes uit de koelkast op. Je kunt hem namelijk vullen met wat je al hebt liggen of waar je net op dat moment zin in hebt. De basis is de omelet, de rest is helemaal jouw keuze. Alleen groenten, groenten met een beetje kaas of misschien dat restje snijvlees of gehakt wat er nog ligt, alles is mogelijk.
Eieren zijn natuurlijk de basis van een gevulde omelet
Als eerste heb je een smakelijke basis nodig. In dit geval is dat een omelet. Hier wordt vaak moeilijk over gedacht, maar het is eigenlijk supermakkelijk. Je klopt een paar lekkere verse scharreleitjes los met wat water, melk of room en bakt dit in de pan. Niet als een pannenkoek, zoals vaak wordt gedaan, maar heel rustig op een zacht vuur. Als de randen beginnen te stollen roer je er een keer rustig doorheen zodat het vloeibare naar de bodem van de pan loopt. Zorg ervoor dat de hele bodem weer gevuld is en je een mooie cirkel van ei hebt. Die hoeft nog niet helemaal gaar te zijn als je er de vulling over verdeelt. Het is de bedoeling dat het een lekkere zachte omelet wordt en geen doorgebakken plak ei. Hij gaart nog een beetje na als je hem hebt dubbelgeklapt, dus dat komt wel goed.
De vulling maakt het onderscheid
Je kunt een omelet heel basis houden door een eenvoudige vulling te gebruiken. Kijk wat er in de koelkast ligt en maak restjes op. Dit recept voor gevulde omelet is een basisrecept wat je nog vaak kunt gebruiken. Het geeft aan dat je 200 gram beetgare groenten nodig hebt. Dit is een houvast voor de hoeveelheid vulling die je ongeveer nodig hebt. Je kunt in een gevulde omelet doen wat je wil of wat je hebt. De keuze is reuze.
Groenten die lekker zijn in een gevulde omelet:
- broccoli
- prei
- sperziebonen
- paprika
- courgette
- tomaat
- wortel
- spinazie
- uien
- champignons
En dit kan ook in een gevulde omelet, bij de groenten:
- geraspte kaas
- korstjes kaas, in stukjes gesneden
- feta of halloumi, in stukjes
- verse of gerookte vis
- restjes snijvlees, in stukjes gesneden
- een bal gehakt, in plakjes
- stoofvlees of ragout
- satésaus of tomatensaus
Een gevulde omelet hoeft echt niet saai te zijn
Met de gegeven mogelijkheden kun je talloze variaties maken. Kijk wat er in huis is en maak er een lekkere budgetmaaltijd van of maak het lekker luxe en koop iets waar je trek in hebt. Met een gevulde omelet kan het allemaal.
Omelet recepten; van basis tot luxe varianten
Een omelet bakken is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Laat de perfectie een beetje vieren en bak met deze recepten een heerlijke omelet.
Gevulde omelet
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 eieren
- 25 gram boter
- 200 gram beetgare groenten
- 50 gram geraspte kaas
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een gevulde omelet:
Snijd de groenten in kleine, maar toch duidelijk herkenbare stukjes.
Bak de groenten even kort aan in een wok of hapjespan en breng op smaak met zout en peper. Houd ze warm.
Klop de eieren los met 2 eetlepels water en een snufje zout en peper.
Neem een ruime koekenpan met antiaanbaklaag. Smelt de boter in een koekenpan, maar laat hem niet bruin worden.
Giet het eimengsel in de pan en laat de randen een beetje stollen. Houd het vuur laag. Roer een of twee keer met een spatel zodat het ei gelijkmatig kan stollen. Duw de eimassa in vorm en laat het garen tot de bovenkant dof begint te worden. Bak de omelet niet te lang door. Hij moet een beetje zacht zijn.
Schep de warme groenten op de helft van de omelet en klap de omelet dicht.
Bestrooi de omelet met kaas en leg de deksel op de pan zodat de kaas kan smelten.
Schuif de gevulde omelet op een groot bord en geniet.
Tafel lekker !!