Gumbo – Misschien heb je nog nooit van gumbo gehoord. Het is een populaire en traditionele stoofschotel met kip, worst en garnalen, uit Louisiana, Verenigde Staten. Je zou het ook als een dikke soep kunnen omschrijven. Het is een typisch gerecht uit de Cajun- en Creoolse keuken en staat bekend om zijn rijke smaak en verscheidenheid aan ingrediënten. Zoals bij alle traditionele gerechten bestaan er heel veel verschillende recepten van gumbo, afhankelijk van de streek en de persoonlijke voorkeur. Soms worden er bijvoorbeeld andere groenten, zoals courgette of wortels toegevoegd aan het recept.
De basis van gumbo is een dikke roux, die wordt gemaakt door bloem en olie te roosteren tot een dikke saus. Hieraan worden vervolgens groenten, zoals ui, knoflook, paprika, tomaten en selderij, toegevoegd. Een groente die in Nederland niet echt veel wordt gegeten, maar die er traditioneel wel in hoort, is okra. Vervolgens wordt er vlees of vis, zoals kip, worst, garnalen toegevoegd. De stoofschotel, of soep zo je wilt, wordt vervolgens gekookt tot de saus ingedikt is en de ingrediënten gaar zijn.
Gumbo wordt meestal geserveerd met rijst en is een populaire maaltijd tijdens feestdagen en speciale gelegenheden. Het is dan ook een gerecht dat vaak wordt gegeten tijdens de Mardi Gras festivals, waarbij het wordt gedeeld met familie en vrienden.
Welke worst gebruik je voor de gumbo?
In Louisiana wordt andouilleworst aan de gumbo toegevoegd. Die worstsoort wordt niet in Nederland verkocht. Je kunt de worst echter goed vervangen door Kielbasa. Kielbasa is een gerookte worst afkomstig uit Polen. Je koopt die worst in een van de vele Poolse supermarkten in Nederland. Er zijn ook Nederlandse supermarkten die ze verkopen, maar dat is wel zoeken. Eventueel kun je ook een grove rookworst of gekruide braadworstjes gebruiken om in de gumbo te doen.
Hoe kom je aan okra en andere tips
Okra is een groente die in Nederland weinig gegeten wordt. Af en toe zie je ze bij de groenteboer of in de supermarkt wel eens liggen, maar dat gebeurt niet vaak. Je maakt een grotere kans om verse okra te vinden in een Turkse supermarkt. Als ze daar geen verse okra hebben, dan hebben ze ze wel diepgevroren, en dat is voor in een gumbo een prima alternatief voor vers.
In Louisiana wordt aan het traditionele recept voor gumbo filé-poeder toegevoegd. Filé-poeder is een specerij gemaakt van gemalen bladeren van de sassafrasboom, dat wordt gebruikt in de Creoolse- en Cajunkeuken, en dan vooral in hoofdgerechten zoals gumbo. Het is in Nederland heel moeilijk tot niet verkrijgbaar. De supermarkten verkopen het niet, en ook online is er bijna niet aan te komen. In het recept hieronder is de filé-poeder dan ook weggelaten.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Recepten met garnalen; een feestje op je bord!
Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!
Gumbo
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram kippendijfilet, in stukjes
- 350 gram Kielbasaworst
- 350 gram grote garnalen, gepeld en darmkanaal verwijderd
- 100 gram bloem
- 100 gram zonnebloemolie
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 500 gram tomaten, in kleine stukjes
- 250 gram paprika, kleur naar keuze
- 3 stengels bleekselderij, in boogjes
- 1/2 aubergine, in blokjes
- 150 gram okra, in schijfjes
- 750 ml kippenbouillon
- 2 eetlepels cajunkruiden
- 2 bosuien, in ringetjes
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gumbo:
Verhit de olie in een grote braadpan. Voeg de bloem aan de olie toe en bak die tot een donkerbruine/chocoladekleurige roux. Dit duurt een minuut of 5-10. Blijf roeren met een rubberen spatel om te voorkomen dat de roux verbrandt. Zet het vuur niet te hoog.
Voeg de ui en de knoflook aan de roux toe en bak ze even mee. Doe dan de kippendijfilet er bij en bak die ook even mee. Vervolgens doe je de tomaten, de bleekselderij, de paprika, de aubergine en de cajunkruiden ook in de pan en bak je die ook even mee. Blus af met de kippenbouillon.
Breng het gerecht aan de kook en laat op een heel laag vuurtje een half uurtje pruttelen. Doe het deksel op de pan.
Voeg dan de worst, de garnalen en de okra toe en laat een kwartiertje meekoken. Laat de deksel van de pan, zo dat de gumbo kan inkoken.
Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Proef wel eerst even, sommige cajunkruiden kunnen behoorlijk pittig zijn.
Serveer de gumbo in grote kommen of diepe borden. Geef er gekookte, witte rijst bij en bestrooi het gerecht met de bosui.
Tafel lekker !!
Heel erg leuk , de simpele uitleg van de meestal ingewikkelde recepten , en ook erg verrassende recepten die je al lang kent maar dan weer net even anders , je dagelijkse maaltijd net een twist ,
We proberen het zo simpel mogelijk te houden, Karisma. Fijn dat je onze recepten op prijs stelt!