Kapucijners met gestoofde uien en champignons – Peulvruchten zijn gezond en lekker. Helaas worden ze veel te weinig gegeten. Waar vroeger regelmatig bonen en erwten op het menu stonden, is dat tegenwoordig veel minder. Best jammer, want ze zijn heerlijk en veelzijdig. Kapucijners zijn zo’n voorbeeld. Wanneer at jij ze voor het laatst? Onderstaand recept voor kapucijners met gestoofde uien is gewoon een eenvoudig gerecht voor een doordeweekse avondmaaltijd. Niets meer en niets minder. Maar wel erg lekker. En helemaal vegetarisch. Je mist het vlees niet in het gerecht en met de kapucijners krijg je toch de juiste voedingsstoffen binnen. Want peulvruchten zijn namelijk heel goede vleesvervangers.
Gedroogd of uit een blik? Zelf koken heeft echt de voorkeur!
Natuurlijk kun je dit recept ook maken met kapucijners die uit een blik of een pot komen. Lekker makkelijk, want die hoef je tenslotte alleen maar op te warmen en dat scheelt heel veel tijd et cetera. Toch valt er voor pleiten om gedroogde kapucijners te gebruiken. En ja, dat kost veel meer tijd. Want ze moeten van tevoren geweekt worden, en het koken kost je al snel een uur. Maar echt, het resultaat wordt zoveel smakelijker als je wel gedroogde kapucijners gebruikt. Kook ze desnoods de avond ervoor en zet ze na het koken weg in het kookvocht. Dan ben je de volgende dag veel sneller klaar.
Maar waar koop je dan kapucijners?
Je gaat het recept voor kapucijners met gestoofde uien en champignons maken? Je koopt helaas niet in elke supermarkt even snel een zak gedroogde kapucijners. Dat heeft ongetwijfeld te maken met dat ze tegenwoordig niet zo veel meer gegeten worden. Als je even zoekt, vind je ze echter wel. In een groentewinkel zul je ze eerder een wat uitgebreider assortiment gedroogde erwten en bonen aantreffen dan in de meeste supermarkten. En er worden door verschillende bedrijven ook kapucijners, die trouwens bij de erwten, en niet bij de bonen horen, in hun webshop verkocht.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Kapucijners met gestoofde uien en champignons
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gedroogde kapucijners
- 5 grote uien, in niet te dunne halve ringen
- 400 gram champignons, in plakjes
- 250 ml groentebouillon
- 2 theelepels suiker
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 eetlepel Worcestershire sauce
- 1 eetlpel gedroogde tijm
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kapucijners met gestoofde uien en champignons:
Zet de avond van tevoren (minimaal 8 uur) voor dat je gaat koken de kapucijners in de week. Controleer ze op steentjes en andere zaken die er niet in thuis horen en spoel ze af in een zeef onder stromend water. Doe de kapucijners in een diepe schaal of pan en vul ze met ruim water aan. Laat de kapucijners nu minimaal 8 uur (langer mag ook) weken.
Mocht je vergeten zijn om ze in de week te zetten, dan kun je nog een noodgreep toepassen als je nog een paar uur tijd hebt. Breng in dat geval een pan water aan de kook, doe de kapucijners daar in en zet het vuur uit. Laat de kapucijners zo 3 uur weken met het deksel op de pan. Daarna kun je verder met de volgende stap.
Zet de kapucijners op in schoon, koud water. Je kunt ook eventueel het weekwater gebruiken. Kook de kapucijners tot ze gaar zijn. Hoelang dat precies duurt, is moeilijk aan te geven. Dat is afhankelijk van het soort en hoe oud de gedroogde kapucijners zijn. Begin met 30 minuten en controleer vanaf dat moment regelmatig de gaarheid. Let er op dat ze wel goed gaar worden. Giet ze af in een vergiet.
Verhit, terwijl de kapucijners koken, wat olie in een braadpan en bak daar in de uien aan. Voeg de suiker, de tijm, de balsamicoazijn en de Worcestershiresauce toe, en laat nog even bakken, blus dan af met 250 ml groentebouillon. Voeg wat peper, zout en de tijm toe en laat de uien 30-45 minuten zachtjes stoven op een laag vuurtje.
Verhit vervolgens wat olie in een koekenpan en bak hierin de champignons tot ze gaar en bruin zijn.
Als de kapucijners gaar zijn giet je ze af en doe je ze bij de uien. Doe ook de champignons erbij en schep alles voorzichtig door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de kapucijners met gestoofde uien en champignons met een frisse salade, en je hebt een heerlijke, voedzame, vegetarische maaltijd!
Tafel lekker !!