• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht

Kapucijners met spek-uiensaus

Een traditioneel Hollands gerecht!

Redactie door Redactie
in Hoofdgerecht
1
Kapucijners met spek-uiensaus

Kapucijners met spek-uiensaus – Er bestaat geen peulvrucht die meer Hollands is dan de kapucijner. In het buitenland zijn ze niet zo bekend, op wat uitzonderingen na. Dat maakt die erwten, want daar vallen ze onder, natuurlijk bij uitstek geschikt voor het maken van typisch Hollandse gerechten. Helaas worden ook in Nederland niet zoveel kapucijners meer gegeten. De jeugd kent ze vaak niet eens. En dat is jammer, want kapucijners zijn lekker, en daarnaast ook nog eens heel gezond. Zoals veel peulvruchten zitten ze vol voedingsvezels en eiwitten. Dat laatste maakt ze een heel goede vleesvervanger. Dus zeker in de vegetarische en veganistische keuken zouden ze best wat vaker op het menu mogen staan. Wij combineerden ze in onderstaand recept wel met vlees. Want de combinatie kapucijners met spek en uien is wel erg lekker. En een traditioneel Hollands recept natuurlijk. Dus, ga je ze eens proberen? Zeker als je ze nog nooit gegeten hebt zijn de kapucijners met spek-uiensaus een lekker gerecht om eens kennis te maken met de kapucijner!

Helaas worden ook in Nederland niet zoveel kapucijners meer gegeten. De jeugd kent ze vaak niet eens. En dat is jammer

Gedroogd versus blik of pot

Voor dit recept voor ga je gebruikmaken van gedroogde kapucijners. Je zult nu wel denken ‘dat kan ook met een blik, en dat is veel makkelijker en scheelt veel tijd’. Dat klopt helemaal. Alleen zijn zelf gekookte, gedroogde kapucijners echt zoveel lekkerder dan die uit een blik of een pot. Ja, je moet ze weken van tevoren, en ze moeten lang koken. Mocht je nu echt geen tijd hebben om ze te koken, dan kun je dit recept natuurlijk ook maken met kapucijners uit een blik of pot. Maar echt, het is zo de moeite waard om het zelf te doen. Daar krijg je echt geen spijt van!

Zoals veel peulvruchten zitten ze vol voedingsvezels en eiwitten. Dat laatste maakt ze een heel goede vleesvervanger.

Het kopen van kapucijners om dit recept te maken

Het kopen van gedroogde kapucijners is nog wel een dingetje. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat ze steeds minder gegeten worden. Toch kun je ze wel vinden als je er een klein beetje moeite voor doet. Er zijn groentewinkels die een uitgebreid assortiment gedroogde peulvruchten voeren, en er zijn ook wel supermarkten die ze in het assortiment hebben. Daarnaast zijn er verschillende bedrijven die gedroogde kapucijners is hun webshop verkopen.

Gedroogde erwten recepten

Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!

Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!

Uien

Uien; veelzijdig en onmisbaar

Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.

Kapucijners met spek-uiensaus

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 540 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram gedroogde kapucijners
  • 500 gram uien, in halve ringen
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 250 gram spekblokjes
  • 1 flinke eetlepel (Zaanse) mosterd
  • 200 gram crème fraîche
  • 1 1/2 eetlepel vers bonenkruid (of 2 theelepels gedroogd)
  • peper en zout
  • olie om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kapucijners met spek-uiensaus:

Zet minimaal 8 uur voor dat je gaat koken de kapucijners in de week. Controleer ze op steentjes en andere zaken die er niet in thuis horen en spoel ze af in een zeef onder stromend water. Doe de kapucijners in een diepe schaal of pan en vul met ruim water aan. Laat de kapucijners nu minimaal 8 uur (langer mag ook) weken.

Zet de kapucijners op in schoon water. Je kunt eventueel het weekwater gebruiken. Kook de kapucijners tot ze gaar zijn. Hoelang dat precies duurt, is moeilijk aan te geven. Dat is afhankelijk van het soort en hoe oud de gedroogde kapucijners zijn. Begin met 30 minuten. Controleer vanaf dat moment regelmatig de gaarheid. Giet ze af in een vergiet.

Verhit (als de kapucijners ongeveer 30 minuten koken) de olie in een braadpan. Bak hierin het spek met de uien en de knoflook lichtbruin aan. Voeg het bonenkruid toe en laat de uien zacht worden en het spek gaar is. Roer dan de crème fraîche en de mosterd erdoor en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat nog een paar minuten zachtjes pruttelen.

Nu kun je twee dingen doen. Je serveert de kapucijners en de saus apart van elkaar, op je schept de kapucijners door de saus. Net waar je zelf de voorkeur aan geeft.

Serveer de kapucijners met spek-uiensaus direct. Je kunt er eventueel gekookte aardappels bij geven.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gebakken schol met gepofte tomaatjes
Visgerechten

Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Pappardelle met gepofte paprika
Pastagerechten

Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta

Tagliatelle met groene asperges
Pastagerechten

Makkelijk en vers: tagliatelle met groene asperges en oude kaas

Nacho’s met gehakt uit de oven
Hoofdgerecht

Nacho’s met gehakt; uit de oven

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas

Verse kapucijners met spirelli
Pastagerechten

Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes

Reacties 7

  1. Stan says:
    1 jaar geleden

    Nou ik zou mij beter laten informeren…er staat in het buitenland kennen ze geen kapucijner..dat had jij gedacht ik kom uit Suriname en daar kennen wij ook…eerst op onderzoek uitgaan voor je iets schrijft..

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Je hebt helemaal gelijk Stan. We hebben de tekst een klein beetje aangepast. Het blijft natuurlijk een feit dat kapucijners hier vroeger populair waren, en bij jullie ook. Nu zie je ze bijna alleen nog in de oudere generatie, en dat is jammer, want kapucijners zijn echt wel de moeite waard om er iets lekkers mee te maken. En, we houden ons natuurlijk aanbevolen voor het originele Surinaamse recept 😉

      Beantwoorden
  2. P. Drijvers says:
    2 jaar geleden

    Ik zie bij recepten staan dat er reviews zijn geweest maar ik kan ze nergens vinden.
    Waar staan die reviews?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Bij onze recepten staan geen reviews. U kunt wel een reactie achterlaten onder het recept.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief