Kapucijners met spek-uiensaus – Er bestaat geen peulvrucht die meer Hollands is dan de kapucijner. In het buitenland zijn ze niet zo bekend, op wat uitzonderingen na. Dat maakt die erwten, want daar vallen ze onder, natuurlijk bij uitstek geschikt voor het maken van typisch Hollandse gerechten. Helaas worden ook in Nederland niet zoveel kapucijners meer gegeten. De jeugd kent ze vaak niet eens. En dat is jammer, want kapucijners zijn lekker, en daarnaast ook nog eens heel gezond. Zoals veel peulvruchten zitten ze vol voedingsvezels en eiwitten. Dat laatste maakt ze een heel goede vleesvervanger. Dus zeker in de vegetarische en veganistische keuken zouden ze best wat vaker op het menu mogen staan. Wij combineerden ze in onderstaand recept wel met vlees. Want de combinatie kapucijners met spek en uien is wel erg lekker. En een traditioneel Hollands recept natuurlijk. Dus, ga je ze eens proberen? Zeker als je ze nog nooit gegeten hebt zijn de kapucijners met spek-uiensaus een lekker gerecht om eens kennis te maken met de kapucijner!
Helaas worden ook in Nederland niet zoveel kapucijners meer gegeten. De jeugd kent ze vaak niet eens. En dat is jammer
Gedroogd versus blik of pot
Voor dit recept voor ga je gebruikmaken van gedroogde kapucijners. Je zult nu wel denken ‘dat kan ook met een blik, en dat is veel makkelijker en scheelt veel tijd’. Dat klopt helemaal. Alleen zijn zelf gekookte, gedroogde kapucijners echt zoveel lekkerder dan die uit een blik of een pot. Ja, je moet ze weken van tevoren, en ze moeten lang koken. Mocht je nu echt geen tijd hebben om ze te koken, dan kun je dit recept natuurlijk ook maken met kapucijners uit een blik of pot. Maar echt, het is zo de moeite waard om het zelf te doen. Daar krijg je echt geen spijt van!
Zoals veel peulvruchten zitten ze vol voedingsvezels en eiwitten. Dat laatste maakt ze een heel goede vleesvervanger.
Het kopen van kapucijners om dit recept te maken
Het kopen van gedroogde kapucijners is nog wel een dingetje. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat ze steeds minder gegeten worden. Toch kun je ze wel vinden als je er een klein beetje moeite voor doet. Er zijn groentewinkels die een uitgebreid assortiment gedroogde peulvruchten voeren, en er zijn ook wel supermarkten die ze in het assortiment hebben. Daarnaast zijn er verschillende bedrijven die gedroogde kapucijners is hun webshop verkopen.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Kapucijners met spek-uiensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gedroogde kapucijners
- 500 gram uien, in halve ringen
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 250 gram spekblokjes
- 1 flinke eetlepel (Zaanse) mosterd
- 200 gram crème fraîche
- 1 1/2 eetlepel vers bonenkruid (of 2 theelepels gedroogd)
- peper en zout
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kapucijners met spek-uiensaus:
Zet minimaal 8 uur voor dat je gaat koken de kapucijners in de week. Controleer ze op steentjes en andere zaken die er niet in thuis horen en spoel ze af in een zeef onder stromend water. Doe de kapucijners in een diepe schaal of pan en vul met ruim water aan. Laat de kapucijners nu minimaal 8 uur (langer mag ook) weken.
Zet de kapucijners op in schoon water. Je kunt eventueel het weekwater gebruiken. Kook de kapucijners tot ze gaar zijn. Hoelang dat precies duurt, is moeilijk aan te geven. Dat is afhankelijk van het soort en hoe oud de gedroogde kapucijners zijn. Begin met 30 minuten. Controleer vanaf dat moment regelmatig de gaarheid. Giet ze af in een vergiet.
Verhit (als de kapucijners ongeveer 30 minuten koken) de olie in een braadpan. Bak hierin het spek met de uien en de knoflook lichtbruin aan. Voeg het bonenkruid toe en laat de uien zacht worden en het spek gaar is. Roer dan de crème fraîche en de mosterd erdoor en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat nog een paar minuten zachtjes pruttelen.
Nu kun je twee dingen doen. Je serveert de kapucijners en de saus apart van elkaar, op je schept de kapucijners door de saus. Net waar je zelf de voorkeur aan geeft.
Serveer de kapucijners met spek-uiensaus direct. Je kunt er eventueel gekookte aardappels bij geven.
Tafel lekker !!
Nou ik zou mij beter laten informeren…er staat in het buitenland kennen ze geen kapucijner..dat had jij gedacht ik kom uit Suriname en daar kennen wij ook…eerst op onderzoek uitgaan voor je iets schrijft..
Je hebt helemaal gelijk Stan. We hebben de tekst een klein beetje aangepast. Het blijft natuurlijk een feit dat kapucijners hier vroeger populair waren, en bij jullie ook. Nu zie je ze bijna alleen nog in de oudere generatie, en dat is jammer, want kapucijners zijn echt wel de moeite waard om er iets lekkers mee te maken. En, we houden ons natuurlijk aanbevolen voor het originele Surinaamse recept 😉
Ik zie bij recepten staan dat er reviews zijn geweest maar ik kan ze nergens vinden.
Waar staan die reviews?
Bij onze recepten staan geen reviews. U kunt wel een reactie achterlaten onder het recept.