Lasagne van wortel – Lasagne is een populair hoofdgerecht. Als je iemand vraagt wat er in een lasagne zit, zul je negen van de tien keer ‘Bolognese en bechamelsaus’ als antwoord krijgen. Maar waarom zou je dat gerecht altijd op dezelfde manier klaarmaken? Niet iedereen wil vlees eten, en daarnaast, er zijn zoveel varianten op die lasagne mogelijk. Ga eens voor een lasagne van wortel. Nu niet gelijk zeggen dat je geen konijn bent, eerst proeven. Wortels vormen dan wel de basis van de vegetarische lasagne uit dit recept, maar dat maakt het gerecht wel anders en zeker heel lekker. Proberen dus, die lasagne van wortel. Want zo at je wortels nog niet eerder.
Wortels als basis voor een lasagne is niet saai!
De lasagne van wortel is vegetarisch en verrassend anders. In dit recept wordt als groente namelijk alleen maar wortels gebruikt. Dat klinkt misschien saai, maar dat is het zeker niet. In combinatie met de wat zoutige feta en de rode pesto zijn de wortels prima op smaak gebracht. Daarnaast geef je de lasagne een krokante topping door hem te bestrooien met pompoenpitten.
Vegetarisch koken voor een groot gezelschap
Het recept is afkomstig van een groepsaccommodatie, waar vaak vegetarisch werd gekookt. De lasagne van wortel was daar een van de grote favorieten van de gasten en ook van de mensen die er werkten. De lasagne was lekker snel gemaakt, zonder dat er eindeloos groenten gesneden moest worden, want voor 30 vegetariërs heb je nogal wat nodig. De bechamelsaus maken was nog het meeste werk, maar dat was eigenlijk ook zo gebeurd. Dit maakt het recept dus ook geschikt voor jou als je een gerecht zoekt om aan een groot gezelschap te serveren en je wilt vegetarisch koken. De moeite waard om te onthouden dus.
Winterpeen
De naam is wat misleidend, want ondanks dat winterpeen traditioneel vooral in de winterse gerechten wordt gebruikt, kun je ze jaarrond kopen.
Lasagne van wortel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram wortels
- 10 – 12 lasagnebladen
- 75 gram boter
- 75 gram bloem
- 450 gram melk
- 1 bouillonblokje
- 200 gram rode pesto
- 300 gram feta
- 2 eetlepels pompoenpitten
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een lasagne van wortel:
Rasp de wortels en doe ze in een royale kom.
Smelt de boter in een pannetje en doe er de bloem bij. Bak even samen door tot de bloem gaar is. Voeg er in gedeelten de melk bij en klop tussendoor goed zodat je een saus zonder klontjes krijgt. Verkruimel het bouillonblokje erbij en laat de saus kort doorkoken. Meng de pesto door de saus en voeg dit bij de wortels. Roer door en proef, voeg eventueel zout en peper naar smaak toe.
Neem een ovenschaal en doe er 1/5 deel van de wortels in, strijk glad en dek af met lasagnebladen. Herhaal dit zodat je 4 lagen met lasagnebladen hebt.
Verkruimel bij de tweede laag 1/3 van de feta. De rest van de feta wordt bovenop de laatste laag saus verkruimeld.
Strooi de pompoenpitten er over en bak de lasagne 30-45 minuten in een oven van 180 graden gaar.
Als de lasagne van wortel te donker dreigt te worden dek je hem af met aluminiumfolie. Laat de schotel 10 minuten rusten voordat je hem serveert. Lekker met een frisse salade.
Tafel lekker !!