Linzen met spinazie – Oosters eten terwijl je jonge kinderen hebt die mee-eten? Geen probleem. Je hoeft geen potje voor ze te kopen, want het is gewoon een kwestie van slim koken. Voor jou een heerlijk kruidige stoofpot van linzen met spinazie, voor je baby een hapje van linzen met spinazie, zonder kruiden en specerijen.
Indiase dahl
Indiase dahl is een gerecht dat wordt gemaakt van gedroogde peulvruchten als gedroogde linzen, bonen of erwten. Van die peulvruchten maak je een soort stoofpot. Eigenlijk lijkt het wel op een dikke soep, je kookt de peulvruchten tot ze zacht zijn. Het gerecht wordt op smaak gebracht met smaakmakers en specerijen als knoflook, chilipeper en gember, komijn, koriander en kurkuma. De dahl uit dit recept wordt gemaakt van rode linzen met spinazie. Omdat er, zoals bij veel gerechten uit de oosterse keuken, niet een vast recept is, worden er ook wel andere groenten aan toegevoegd. Denk aan tomaten, pompoen et cetera. Maar er zijn ongetwijfeld nog veel meer groenten die geschikt zijn om aan dahl toe te voegen.
Linzen met spinazie zijn heel geschikt voor een dagje zonder vlees
De Indiase leuken staat bekend om zijn vele vegetarische gerechten. Niet zo gek natuurlijk, in een land waar een groot deel van de bevolking vegetariër is. Vrijwel elk recept voor dahl dat je tegenkomt, is dan ook vegetarisch. Ook de linzen met spinazie uit dit recept worden gemaakt zonder vlees of vis. Voor de voedingswaarde is dat ook niet nodig. Linzen en andere peulvruchten zijn tenslotte prima vleesvervangers.
Zo eet je dahl
Alleen dahl is geen complete maaltijd. Zoals veel gerechten uit de Indiase keuken, kun je de linzen met spinazie serveren met gekookte witte rijst. Ook Indiase rijst is een optie. Een recept daarvoor vind je via de links hieronder. Natuurlijk is ook naan een goed idee. En wil je je Indiase maaltijd helemaal compleet maken? Dan geef je er ook nog een lekkere chutney bij.
Ook je kindje kan linzen met spinazie eten
Heb je een kindje van acht maanden of ouder? Dan kun je daarvoor heel makkelijk een lekker en gezond hapje maken van de hoofdingrediënten die je gebruikt voor het maken van linzen met spinazie. Dat is niet alleen handig, maar je geeft je kindje daarmee ook een vers gekookte maaltijd, waarvan jij precies weet wat er in zit. Natuurlijk geef je een baby van die leeftijd nog geen kruiden en specerijen, en ook zout is geen goed idee. Maar als je wat zonder zout gekookte linzen achterhoudt, daar wat spinazie bij kookt en die twee vervolgens samen pureert, heb je een prima hapje voor je kindje. Wil je ook tomaten en/of winterpeen toevoegen, dan kan dat eventueel ook. Wel even goed gaar koken.
Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Linzen met spinazie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram linzen
- verse spinazie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 verse tomaten
- 1 kleine winterpeen
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel fenegriekpoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel mosterdzaad
- 1 groentebouillonblokje
- zonnebloem of rijstolie om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rode linzen met spinazie:
Spoel de linzen onder de koude kraan schoon en controleer je op steentjes et cetera.
Schil de wortel en snijd hem in kleine blokjes.
Snijd de tomaten in kleine blokjes.
Snipper de ui en hak de knoflook.
Kook de linzen ongeveer 12 minuten in water zonder zout. Giet af en laat uitlekken. Schep er eventueel wat uit voor een babyhapje.
Verhit wat olie in een wok of hapjespan. Bak hierin de ui, de knoflook en de winterpeen aan. Voeg de tomatenpuree, de fenegriek, de koriander, de komijn en het mosterdzaad toe en bak het even mee. Voeg de tomaten toe en bak ze mee tot ze gaar zijn. Laat het groentebouillonblokje oplossen in de saus.
Schep de linzen door de saus.
Verhit in een koekenpan een beetje olie en laat hierin de spinazie slinken. Roer de spinazie vervolgens door het linzenmengsel.
Serveerde rode linzen met spinazie met witte rijst of naan om er een complete maaltijd van te maken.
Tafel lekker !!