• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht

Luikse salade mét spek en bonen; met lokale groenten

Frederike door Frederike
in Hoofdgerecht
1
Luikse salade

Luikse salade – een fantastische salade van aardappelen, groenten en vlees. Een Luikse klassieker waarmee je echt het seizoen op tafel zet.

Als je weet dat de ingrediënten lokaal geteeld zijn, is het lekkerder

Luikse salade, ook wel “Salade Liégeoise” genoemd, is een traditioneel Belgisch gerecht dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Belgische stad Luik. De hoofdingrediënten van de Luikse salade zijn sperziebonen (prinsessenboontjes) vastkokende aardappelen en gebakken, gezouten spekblokjes. En… er hoort een middelzacht gekookt eitje bij.

Oorspronkelijk wordt de salade gemaakt met het aardappelras Corne de Gatte, een oud Haspengouws aardappelras. De sperziebonen werden geteeld in de uiterwaarden van de Maas.

De Luikse salade is dus een prachtig voorbeeld van koken met lokale ingrediënten. Met die kennis is koken leuker en heb je aan tafel iets te vertellen over de herkomst van de salade.

Bonen en aardappelen worden tegelijk geoogst

In Luik is de Luikse salade een wintergerecht. Dat kan natuurlijk als je de lokale bonen invriest of in weckpotten bewaart. Maar hoe leuk is het om de salade in het hoogseizoen van de sperziebonen op tafel te zetten. Sperziebonen worden ongeveer gelijk geoogst met de vroege aardappelen. Wat ons betreft, is dat het moment om deze salade op tafel te zetten. Verser dan dat wordt het niet.

Zo lekker dat je niet voor spek en bonen in de keuken staat

Luikse salade als hoofdgerecht

De Luikse bonensalade is een compleet AGV’tje. Aardappelen, Groenten en Vlees. De hartige salade serveer je dus niet als bijgerecht maar als hoofdgerecht. Je kunt het overigens wel als bijgerecht bij een barbecue serveren. De vullende salade zorgt er dan ook voor dat er minder vlees gegeten wordt. En het gaat hier natuurlijk over een aardappelsalade, die je anders ook bij de barbecue zou serveren. Maar eet de Luikse salade vooral ook zonder die barbecue in de achtertuin. Dit is een bordje eten waar je echt van gaat genieten.

Bonensalade

Bonensalade; lekkere en makkelijke recepten

Bonensalade, daarmee zet je makkelijk een kleurrijk gerecht vol heerlijke, verse sperziebonen, en andere ingrediënten op tafel!

Luikse salade

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 800 gram sperziebonen
  • 800 gram vastkokende aardappelen
  • 500 gram gezouten spekblokjes
  • 4 eieren
  • 1 flinke sjalot
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 200 ml slaolie
  • Zout en peper uit de molen

Bereidingswijze van dit recept

Luikse salade maak je zo:

Maak de sperziebonen schoon. Ontdoe ze van eventuele “draadjes”. Dat doe je door de kopjes van de bonen af te breken en ze neerwaarts , langs de draad (waar je de naad van de peul ziet) van de boon te trekken. De draden zijn vezelig en niet lekker.

Was de aardappelen, schil ze niet! Kook de aardappelen gaar in 20-25 minuten in ruim kokend water.

Breng ruim water aan de kook, voeg een theelepel zout toe. Als het water kookt, voeg je de sperziebonen toe en kook je ze in 5 tot 10 minuten beetgaar. Proef tussendoor om de perfecte beetgare sperzieboon in de Luikse salade te krijgen. Als de sperziebonen gaar zijn, giet je ze onmiddellijk af in een vergiet. Laat ze daarna schrikken onder ijskoud stromend water, zo behouden ze hun beet en mooie groene kleur.

Breng water aan de kook voor de eieren. Kook de eieren 8 minuten. Schrik de eieren onder koud stromend water. Pel de eieren onder koud stromend water. De eierschaal laat makkelijker los en je vermijdt dat er stukjes schaal aan het ei blijven kleven. Stukjes eierschaal in de salade willen we niet.

Terwijl de groenten en de eieren koken pel en snipper je de sjalot. Hou deze apart.

Maak intussen ook de vinaigrette: doe 1 eetlepel mosterd samen met twee eetlepels wittewijnazijn in een kommetje. Meng goed. Voeg al roerend met een garde de olie toe om een gebonden vinaigrette te krijgen. Breng op smaak met zout en peper uit de molen.

Giet de aardappelen af als ze gaar zijn. Snij de aardappelen, mét schil, in hapklare stukjes.

Snij de eieren in hapklare stukken.

Bak de spekblokjes krokant.

Stel nu de Luikse salade samen door de sperziebonen te mengen met de aardappelen, de eieren, de gesnipperde sjalot, de vinaigrette en de gebakken spekblokjes.  Breng op smaak met zout en peper uit de molen. Serveer direct.

Tafel lekker !!

DeelPin123VerstuurVerstuur
Frederike

Frederike

Ze zeggen van Belgen dat ze Bourgondiërs zijn. In mijn geval klopt dat. Ik hou van lekker tafelen en ik maak het ook nog eens graag zelf klaar. Hoe verser, hoe liever. In de zomer haal ik de groenten en kruiden recht uit de moestuin. En, ik durf ook wel eens aan de slag met minder vanzelfsprekende ingrediënten. Laat je verrassen!

Gerelateerde Recepten en ideeën

gebakken scholfilet met tartaarsaus
Visgerechten

Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept

Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
Vleesgerechten

Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien

spies van biefstuk
Vleesgerechten

Spies van biefstuk

Ovenschotel met venkel en spinazie
Ovenschotels

Ovenschotel met venkel en spinazie in filodeeg

Lasagne bolognese recept met bechamelsaus
Pastagerechten

Lasagne bolognese (met bechamelsaus) om samen te delen

Schelvis met gestoofde paprika
Visgerechten

Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!