Aardappel uien ovenschotel met Franse kaas – Dit is een recept voor de kaasliefhebbers. Een ovenschotel met twee laagjes kaas! Dat is comfortfood ten top! De aardappel uien ovenschotel met Franse kaas is heerlijk als bijgerecht bij een stukje vlees. Maar met een frisse salade erbij is hij ook prima in te zetten als vegetarisch hoofdgerecht. Je maakt dit gerecht met onderstaand recept.
Troosteten, dat is comfortfood op zijn Hollands!
Comfortfood zoals ze zo mooi zeggen, en op zijn Hollands heet dat gewoon troostvoer. Dat is dit lekkere gerecht bij uitstek, want aardappels, uien en Franse kaas in een ovenschotel dat moet wel lekker zijn. Met de Franse kaas maak je het recept helemaal speciaal. Zeker als je de Morbier of de Comté neemt, want die smelten namelijk zo heerlijk weg. En dat is natuurlijk een belangrijke eigenschap voor een kaas die in een ovenschotel verwerkt wordt.
Het begon zo simpel …
Vroeger zette men een halve kaas naast het vuur. Als de kaas begon te smelten smeerden men die gesmolten kaas op lekker knapperig brood of op hete aardappels. Nu met een oven binnen handbereik kun je de mooiste en lekkerste schotels maken met alles wat je maar wilt. Maar bedenk, meer is niet altijd beter, simpel is vaak het lekkerst en je proeft wat je eet. En wat is nu simpeler en lekkerder dan aardappel, ui en Franse kaas. Heerlijk vers en puur eten, om jezelf en je tafelgenoten mee te verwennen.
Bedenk, meer is niet altijd beter, simpel is vaak het lekkerste en je proeft wat je eet!
De aardappel uien ovenschotel met Franse kaas van tevoren maken
Je kunt dit recept voor de aardappel uien ovenschotel met Franse kaas van tevoren maken. Dat is makkelijk voor een drukke dag, je hoeft het gerecht alleen nog maar in de oven te schuiven als je wilt gaan eten. Bewaar het gerecht tot gebruik afgedekt in de koelkast. Let er op dat een ovenschotel die je hebt voorbereid, en die dus koud is langer in de oven moet om goed heet te worden. Want ook de ovenschotel uit dit recept is goed heet het allerlekkerst.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Comté; De koning onder de bergkazen
Comté is een in Frankrijk zeer populaire halfharde rauwmelkse kaas uit het Jura gebergte. Een veelzijdige kaas met een romig pikante smaak.
Morbier; het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje
Twee lagen kaas met een laagje as ertussen. Morbier is een kaasje voor bij de borrel maar leent zich ook goed voor een gratin of een tosti.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Aardappel uien ovenschotel met Franse kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg licht bloemige aardappels
- 4 flinke uien
- 400 gram Comté of Morbier
- 25 gram boter
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappel uien ovenschotel met Franse kaas:
Schil de aardappels en kook ze met een beetje zout gaar.
Schil de uien en snijd ze in ringen.
Smelt de boter in een grote koekenpan. Bak hierin de uien tot ze goudbruin en helemaal zacht zijn. Bestrooi ze met een klein beetje zout en royaal peper. Meng goed door elkaar.
Snijd de aardappels in plakken.
Snijd de kaas in plakken met een kaasschaaf.
Smeer een ruime ovenschotel in met boter en leg hier de helft van de aardappels met daarop de helft van de gebakken uien.
Verdeel er ongeveer 1/3 van de kaas over en herhaal.
Dek af met de rest van de kaas en zet alles in een oven van 180 graden.
Als de uien en de aardappelen nog warm zijn, volstaat 15 minuten, als de schotel voorbereid is en nog koud, dan moet hij minimaal 30 minuten in de oven.
Serveer de aardappel uien ovenschotel heet.
Tafel lekker !!