• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Aardappelgratin met andijvie en gehakt

Lekker op smaak gebracht met kerrie!

Redactie door Redactie
in Ovenschotels
0
Aardappelgratin met andijvie en gehakt

Aardappelgratin met andijvie en gehakt – Een lekkere ovenschotel met eenvoudige ingrediënten, daar houdt iedereen wel van. Een aardappelgratin met andijvie en gehakt, die lekker op smaak is gebracht met kerrie, zal dan ook door de meeste mensen wel gewaardeerd worden. Het gerecht moet een uur in de oven, maar de aardappels hoef je niet voor te koken, dus dat scheelt weer tijd. De oven doet dus het meeste werk voor je. Zet jij vanavond eens een andere andijvieschotel op tafel?

Koop een krop andijvie!

Andijvie is een lekkere en gezonde, groene bladgroente die veel wordt gegeten in Nederland. De groente behoort tot de cichoreifamilie en heeft een licht bittere smaak. Andijvie kan rauw gegeten worden in salades, maar wordt meestal gekookt, gestoomd of gebakken. Het is een veelzijdige groente die goed past bij verschillende gerechten, zoals stamppot, in een salade, of gewoon in een AGV’tje. Maar natuurlijk ook in een lekkere aardappelgratin met andijvie en gehakt. Andijvie is het hele jaar door verkrijgbaar, en is dus niet echt een winter- of een zomergroente te noemen. En wil je een hele goede tip? Koop gewoon een krop andijvie in plaats van een zak gesneden groente. Het is weinig werk om de andijvie even zelf te snijden, en vers gesneden groente is altijd lekkerder. Daarnaast is een krop andijvie een stuk goedkoper dan een zak gesneden andijvie.

Welke aardappels voor een aardappelgratin met andijvie en gehakt?

Voor het maken van een aardappelgratin gebruik je altijd vastkokende aardappels. Vastkokende aardappels hebben een stevige structuur en dus vallen ze niet uit elkaar tijdens het klaarmaken, ook niet als je ze in heel dunne schijfjes snijdt, zoals je bij het maken van een aardappelgratin met andijvie en gehakt gaat doen. Kies een ras als Accent, Nicola, of Opperdoezer ronde. Dan maak je pas echt een gerecht met smaak. Je hoeft de aardappels niet te schillen.

Kaas naar keuze

In een aardappelgratin gaat geraspte kaas. Welke kaas je daarvoor neemt, kun je zelf kiezen. Kies een kaas die aan jouw smaakwensen voldoet, dus als je van wat pittiger houdt kies je een wat oudere kaas. Heb je het liever wat minder pittig? Dan kies je voor een jonge of jong belegen kaas. Je kunt voor de aardappelgratin met andijvie en gehakt elke kaas gebruiken die je kunt raspen en die goed smelt. Die kaas ga je natuurlijk wel zelf raspen. Vers geraspte kaas is echt een stuk lekkerder dan kant-en-klaar geraspte kaas uit een zakje en het is weinig moeite om het zelf te doen. Daarnaast zitten er in dat zakje geraspte kaas toevoegingen die je niet hebt als je de kaas zelf raspt.

Aardappelgratin met andijvie en gehakt, met een beetje pit, of niet

Er wordt in Nederland milde kerriepoeder en hot currypoeder verkocht. Je kunt voor de aardappelgratin met andijvie en gehakt zelf kiezen welke soort je gebruikt. Hou je van spicy? Dan ga je voor de hot currypoeder. Ben je een liefhebber van een beetje gekruid, maar het hoeft niet scherp te zijn? Kies dan de milde kerriepoeder.

Aardappelgratin met spinazie

Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel

Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!

Gehakt

Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees

Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.

andijvie

Andijvie; niet alleen voor een stamppot

Verse andijvie is er het hele jaar. Toch is het niet allemaal hetzelfde. Andijvie komt uit de kas, van de volle grond of uit het buitenland.

Aardappelgratin met andijvie en gehakt

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 75 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo aardappels, in heel dunne schijfjes
  • 1 flinke krop andijvie, gesneden
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui, in dunne halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 200 gram crème fraîche
  • 75 ml melk
  • 200 gram geraspte kaas naar keuze
  • 4 à 5 theelepels kerriepoeder, hot of mild, naar keuze
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een aardappelgratin met andijvie en gehakt:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Je kunt de aardappels schillen of ze ongeschild gebruiken. Was ze goed en droog ze met wat keukenpapier af. Snijd de aardappels in echt heel dunne plakjes (1 mm). Als je een mandoline hebt, of een keukenmachine met een rasp waarmee je plakjes kunt schaven, dan kun je die gebruiken. Pas wel op voor je vingers.

Roer in een grote kom de crème fraîche los met de melk. Roer er 100 gram geraspte kaas door en breng dit mengsel op smaak met 2 à 3 theelepels kerriepoeder, zout en peper. Schep de aardappelplakjes erdoor en meng het geheel goed.

Verhit in een hapjespan of wok een scheut olie. Bak hierin het gehakt rul. Voeg vervolgens 2 theelepels kerriepoeder toe aan het gehakt en bak even mee. Voeg de ui en de knoflook toe en bak die ook even mee tot de ui glazig is. Laat vervolgens de andijvie bij het gehakt in de pan slinken. Voeg wat zout en peper toe.

Nu ga je de aardappelgratin met andijvie en gehakt opbouwen. Vet een vuurvaste schaal in, en schep de helft van de aardappels er in. Verdeel daar het andijvie-gehaktmengsel overheen. Daar schep je de andere helft van de aardappels boven op. Strijk glad met de achterkant van een lepel of een met een spatel. Bestrooi het gerecht met de overgebleven geraspte kaas.

Bak de aardappelgratin in ongeveer een uur gaar. Let erop dat de kaas niet te donker kleurt. Dek als dat nodig is de schaal af met een vel aluminiumfolie.

Serveer de aardappelgratin met andijvie en gehakt direct.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenVlees - Gehakt
DeelPin94VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Zuurkoolschotel uit de oven
Ovenschotels

Zuurkoolschotel uit de oven; met spek, rookworst en mosterd

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella
Ovenschotels

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree
Ovenschotels

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Reacties 2

  1. Elise de Haan says:
    1 jaar geleden

    Is het mogelijk dat de aardappelplakjes niet dun genoeg waren, Sabrina? Bij ‘heel dunne plakjes’ moet je echt denken aan ongeveer 1 mm. Ik heb het gerecht meerdere keren gemaakt en het was steeds binnen een uur goed gaar.

    Beantwoorden
  2. Sabrina says:
    1 jaar geleden

    Leek me een waanzinnig lekker recept maar helaas na 1,5 uur oven waren de aardappelen nog steeds rauw.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Aardappels

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief