Aardappelgratin met andijvie en gehakt – Een lekkere ovenschotel met eenvoudige ingrediënten, daar houdt iedereen wel van. Een aardappelgratin met andijvie en gehakt, die lekker op smaak is gebracht met kerrie, zal dan ook door de meeste mensen wel gewaardeerd worden. Hij moet een uur in de oven, maar de aardappels hoef je niet voor te koken, dat scheelt weer tijd. De oven doet dus het meeste werk voor je. Zet jij vanavond eens een andere andijvieschotel op tafel?
Koop een krop andijvie!
Andijvie is een lekkere en gezonde, groene bladgroente die veel wordt gegeten in Nederland. De groente behoort tot de cichoreifamilie en heeft een licht bittere smaak. Andijvie kan rauw gegeten worden in salades, maar wordt meestal gekookt, gestoomd of gebakken. Het is een veelzijdige groente die goed past bij verschillende gerechten, zoals stamppot, in een salade, of gewoon in een AGV’tje. Maar natuurlijk ook in een lekkere aardappelgratin met andijvie en gehakt. Andijvie is het hele jaar door verkrijgbaar, en is dus niet echt een winter- of een zomergroente te noemen. En wil je een hele goede tip? Koop gewoon een krop andijvie in plaats van een zak gesneden groente. Het is weinig werk om de andijvie even zelf te snijden, en vers gesneden is altijd lekkerder. Daarnaast is een krop andijvie een stuk goedkoper dan een zak gesneden andijvie.
Welke aardappels voor een aardappelgratin met andijvie en gehakt?
Voor het maken van een aardappelgratin gebruik je altijd vastkokende aardappels. Vastkokende aardappels hebben een stevige structuur en dus vallen ze niet uit elkaar tijdens het klaarmaken, ook niet als je ze in heel dunne schijfjes snijdt, zoals je bij het maken van een aardappelgratin met andijvie en gehakt gaat doen. Kies een ras als Accent, Nicola, of Opperdoezer ronde. Je hoeft de aardappels niet te schillen.
Kaas naar keuze
In een aardappelgratin gaat geraspte kaas. Welke kaas je daarvoor neemt, kun je zelf kiezen. Kies een kaas die aan jouw smaakwensen voldoet, dus als je van wat pittiger houdt kies je een wat oudere kaas. Heb je het liever wat minder pittig? Dan kies je voor een jonge of jong belegen kaas. Je kunt voor de aardappelgratin met andijvie en gehakt elke kaas gebruiken die je kunt raspen en die goed smelt. Die kaas ga je natuurlijk wel zelf raspen. Vers geraspte kaas is echt een stuk lekkerder dan kant-en-klaar geraspte kaas uit een zakje en het is weinig moeite om het zelf te doen.
Aardappelgratin met andijvie en gehakt, met een beetje pit, of niet
Er wordt in Nederland milde kerriepoeder en hot currypoeder verkocht. Je kunt voor de aardappelgratin met andijvie en gehakt zelf kiezen welke soort je gebruikt. Hou je van spicy? Dan ga je voor de hot currypoeder. Ben je een liefhebber van een beetje gekruid, maar het hoeft niet scherp te zijn? Kies dan de milde kerriepoeder.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Andijvie; niet alleen voor een stamppot
Verse andijvie is er het hele jaar. Toch is het niet allemaal hetzelfde. Andijvie komt uit de kas, van de volle grond of uit het buitenland.
Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel
Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!
Aardappelgratin met andijvie en gehakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo aardappels, in heel dunne schijfjes
- 1 flinke krop andijvie, gesneden
- 500 gram rundergehakt
- 1 ui, in dunne halve ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 200 gram crème fraîche
- 75 ml melk
- 200 gram geraspte kaas naar keuze
- 4 à 5 theelepels kerriepoeder, hot of mild, naar keuze
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een aardappelgratin met andijvie en gehakt:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Je kunt de aardappels schillen of ze ongeschild gebruiken. Was ze goed en droog ze met wat keukenpapier af. Snijd de aardappels in echt heel dunne plakjes (1 mm). Als je een mandoline hebt, of een keukenmachine met een rasp waarmee je plakjes kunt schaven, dan kun je die gebruiken. Pas wel op voor je vingers.
Roer in een grote kom de crème fraîche los met de melk. Roer er 100 gram geraspte kaas door en breng dit mengsel op smaak met 2 à 3 theelepels kerriepoeder, zout en peper. Schep de aardappelplakjes erdoor en meng het geheel goed.
Verhit in een hapjespan of wok een scheut olie. Bak hierin het gehakt rul. Voeg vervolgens 2 theelepels kerriepoeder toe aan het gehakt en bak even mee. Voeg de ui en de knoflook toe en bak die ook even mee tot de ui glazig is. Laat vervolgens de andijvie bij het gehakt in de pan slinken. Voeg wat zout en peper toe.
Nu ga je de aardappelgratin met andijvie en gehakt opbouwen. Vet een vuurvaste schaal in, en schep de helft van de aardappels er in. Verdeel daar het andijvie-gehaktmengsel overheen. Daar schep je de andere helft van de aardappels boven op. Strijk glad met de achterkant van een lepel of een met een spatel. Bestrooi het gerecht met de overgebleven geraspte kaas.
Bak de aardappelgratin in ongeveer een uur gaar. Let erop dat de kaas niet te donker kleurt. Dek als dat nodig is de schaal af met een vel aluminiumfolie.
Serveer de aardappelgratin met andijvie en gehakt direct.
Tafel lekker !!
Is het mogelijk dat de aardappelplakjes niet dun genoeg waren, Sabrina? Bij ‘heel dunne plakjes’ moet je echt denken aan ongeveer 1 mm. Ik heb het gerecht meerdere keren gemaakt en het was steeds binnen een uur goed gaar.
Leek me een waanzinnig lekker recept maar helaas na 1,5 uur oven waren de aardappelen nog steeds rauw.