Aardappelgratin met asperges – Wil je je asperges eens op een andere manier eten dan de klassieke manier met ham en ei? Maak dan eens een verrassende aardappelgratin met asperges. Daarmee zet je meteen een complete maaltijd op tafel. Eventueel serveer je er nog een frisse, groene salade bij voor wat extra groenten.
Aardappels kiezen voor aardappelgratin met asperges
De romige aardappelgratin met asperges is niet moeilijk te maken. Gebruik bij het klaarmaken van een aardappelgratin met asperges vastkokende aardappels. Als je een kruimig kokende soort gebruikt, vallen de aardappels uit elkaar bij het koken en krijg je meer een soort puree en dat is niet de bedoeling.
Witte asperges, of groene? Je kunt variëren!
In dit recept voor aardappelgratin met asperges worden witte asperges gebruikt. Je hoeft er niet de allermooiste exemplaren voor uit te zoeken, want ze worden in stukjes gesneden. Vaak worden er ook wel gebroken, of kromme asperges verkocht. Die ‘buitenbeentjes’ zijn meestal een flink stuk goedkoper dan de mooie AAA-klasse asperges.
Zorg wel dat je de asperges zorgvuldig schilt, want je wilt geen stukjes van de harde schil tegenkomen in je gerecht. Schillen gaat het handigst als je de asperges plat op een plank legt en met een dunschiller rondom schilt. Je zou in de ovenschotel de witte asperges ook kunnen vervangen door groene. Groene asperges hoef je niet te schillen, je verwijdert alleen de houtige uiteinden.
Nog meer variatie?
De gerookte spekblokjes geven een hartig accentje aan de aardappelgratin met asperges. Je kunt ze eventueel vervangen door blokjes ham, of gerookte kipfilet. Je kunt ze gewoon weglaten als je een vegetarische maaltijd wilt.
Houd je niet van oude of extra belegen kaas? Je kunt ook kiezen voor een jong belegen Goudse. Houd er dan wel rekening mee dat de kaassmaak van het gerecht wat minder uitgesproken zal zijn.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel
Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!
Aardappelgratin met asperges
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram witte asperges
- 800 gram vastkokende aardappels
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 250 gram mascarpone
- een flinke scheut droge witte wijn
- 75 gram geraspte oude of extra belegen kaas
- een half bosje peterselie, gehakt
- boter of olie om in te vetten
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelgratin met asperges:
Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze in 12 minuten gaar in water met wat zout. Giet af en laat uitdampen.
Schil de asperges, snijd het houtige uiteinde er af en snijd in stukjes van ongeveer 3 cm. Kook ze in 5 minuten gaar in water met wat zout.
Bak ondertussen in een koekenpan de spekjes zachtjes uit. Laat ze niet verbranden. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op een bord waarop je keukenpapier hebt gelegd.
Roer in een kom de mascarpone los met een scheut wijn. Het is de bedoeling dat het ongeveer consistentie van een wat dikkere yoghurt krijgt. Breng dit mengsel op smaak met zout en peper. Roer de peterselie er doorheen. Houd een beetje peterselie achter ter garnering.
Vet een vuurvaste schaal van 23 bij 23 cm in. Meng hierin de aardappels, spekblokjes en asperges. Schenk de losgeroerde mascarpone er zo overheen dat alles bedekt is. Strooi de geraspte kaas er over en garneer met de achtergehouden peterselie.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de Aardappelgratin met asperges in 25 minuten mooi goudbruin. Serveer direct.
Je kunt dit gerecht van tevoren zover klaarmaken dat je het alleen nog hoeft te bakken. Bewaar het dan tot gebruik, afgedekt, in de koelkast.
Tafel lekker !!
Het recept uitgeprobeerd omdat ik het in de morgen al kon bereiden. Had in de avond eters opmbezoek. Gemakkelijk en heerlijk!
Fijn dat je de aardappelgratin met asperges lekker vond en dat je onze recepten waardeert, Els!