• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Lekker lokaal; aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek

Een echte Nederlandse aardappelschotel!

Redactie door Redactie
in Ovenschotels
0
Aardappelgratin met Edammer

Aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek – Een aardappelschotel die helemaal uit Nederlandse ingrediënten bestaat? Dat kan! Aardappels, kaas, spek en slagroom, die haal je allemaal uit Nederland. En daarmee maak je dan, volgens onderstaand recept, een heerlijke aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek. Een salade of wat gekookte groente erbij, en je serveert een complete maaltijd, vol met verse en lokale ingrediënten.

Lekker lokaal kaasje

Edammer kaas, dat is een van onze Nederlandse kazen die over de hele wereld gegeten worden. In Nederland zelf staat de kaas helaas iets minder vaak op tafel. Maar daar komt nu verandering in met dit recept voor een aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek. Als je die eenmaal hebt gemaakt wil je hem vast vaker maken. Probeer als je kaas gaat kopen eens of je een wat meer belegen Edammer kunt vinden. Dat is echt een delicatesse en ongetwijfeld een reden om de kaas eens vaker te gebruiken. Lukt dat niet, een jonge Edammer voldoet ook prima voor dit recept.

Aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek

Zoals je vast en zeker al bedacht had, Zeeuws spek is een delicatesse uit Zeeland. Vroeger werd daarvoor een stuk doorregen spek gekookt in water met zout en kruiden. Tegenwoordig wordt het spek gemarineerd en in de oven gegrild of gebakken. Voor de aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek zijn plakjes gebruikt. Die kun je bij elke slager kopen en ook de supermarkten verkopen tegenwoordig die vers gegrilde vleeswaren. Natuurlijk kun je het ook zelf maken. Een recept daarvoor vind je elders op de website.

Met welke aardappels maak je een gratin?

De aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek is gemaakt met vastkokende aardappels. Als je daar plakjes van snijdt blijven het ook plakjes, want ze gaan niet stuk tijdens het garen. Dat zou wel gebeuren als je kruimig kokende aardappels zou gebruiken. En dan wordt het gerecht meer een puree. En dat is dus niet de bedoeling.

Een paar tips bij aardappelgratin met Edammer

De aardappelgratin met Edammer is geen gerecht dat binnen een half uur op tafel staat. Het voorbereiden is zo gebeurd, want je verwerkt de aardappels rauw. Maar de gratin moet wel een uur in de oven om goed gaar te worden. Het is echter geen goed idee om de gratin lang van tevoren klaar te maken en later af te bakken. Omdat de aardappels rauw de oven in gaan loop je het risico dat ze verkleuren en dat ziet er niet zo smakelijk uit.

Aardappelgratin met spinazie

Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel

Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!

Edammer kaas

Edammer kaas; over de hele wereld bekend!

Helaas in Nederland weinig gegeten, maar volop geëxporteerd. Bekend over de hele wereld, al vanaf de Gouden Eeuw, onze eigen Edammer kaas!

Spek

Spek, een heerlijk veelzijdig stukje vlees

Spek is geweldig en meer dan zomaar een stukje varkensvlees, het is met reden een favoriet in keukens over de hele wereld.

Aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 70 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 225 gram Edammer kaas
  • 125 gram Zeeuws spek
  • 250 ml slagroom
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en peper
  • 2 eetlepels gehakte verse peterselie
  • olie of boter om in te vetten

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek:

Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van ongeveer 2 mm dik. Gebruik eventueel een keukenmachine waarmee je plakjes kunt raspen.

Rasp de Edammer kaas.

Meng in een grote kom de slagroom met wat zout en peper. Knijp de knoflook erboven uit en roer die er ook door.

Voeg de aardappels, de peterselie en 150 gram van de kaas toe en meng alles goed door elkaar.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet een passende ovenschaal in.

Leg een laagje van het aardappelmengsel in de schaal. Verdeel er wat plakjes Zeeuws spek overheen. Daaroverheen weer een laagje aardappel, Zeeuws spek, et cetera. Zo werk je door tot de ingrediënten op zijn. Je eindigt met een laagje aardappel. Strooi daar de rest van de Edammer kaas overheen.

Zet de schaal in de oven en bak de gratin in ongeveer een uur gaar. Dek de schaal af met een vel aluminiumfolie als het gerecht te snel kleurt.

Serveer de aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek met wat gekookte groente of een frisse, groene salade erbij.

Tafel lekker !!

DeelPin14VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Ovenschotel met venkel en spinazie
Ovenschotels

Ovenschotel met venkel en spinazie in filodeeg

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas (1)
Ovenschotels

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas

Lasagne met andijvie
Ovenschotels

Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven

Ovenschotel van spitskool
Ovenschotels

Ovenschotel van spitskool met oude kaas en aardappelpuree

Ovenschotel met snijbonen gehakt en aardappel
Ovenschotels

Hollandse ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!