Aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek – Een aardappelschotel die helemaal uit Nederlandse ingrediënten bestaat? Dat kan! Aardappels, kaas, spek en slagroom, die haal je allemaal uit Nederland. En daarmee maak je dan, volgens onderstaand recept, een heerlijke aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek. Een salade of wat gekookte groente erbij, en je serveert een complete maaltijd, vol met verse en lokale ingrediënten.
Lekker lokaal kaasje
Edammer kaas, dat is een van onze Nederlandse kazen die over de hele wereld gegeten worden. In Nederland zelf staat de kaas helaas iets minder vaak op tafel. Maar daar komt nu verandering in met dit recept voor een aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek. Als je die eenmaal hebt gemaakt wil je hem vast vaker maken. Probeer als je kaas gaat kopen eens of je een wat meer belegen Edammer kunt vinden. Dat is echt een delicatesse en ongetwijfeld een reden om de kaas eens vaker te gebruiken. Lukt dat niet, een jonge Edammer voldoet ook prima voor dit recept.
Aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek
Zoals je vast en zeker al bedacht had, Zeeuws spek is een delicatesse uit Zeeland. Vroeger werd daarvoor een stuk doorregen spek gekookt in water met zout en kruiden. Tegenwoordig wordt het spek gemarineerd en in de oven gegrild of gebakken. Voor de aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek zijn plakjes gebruikt. Die kun je bij elke slager kopen en ook de supermarkten verkopen tegenwoordig die vers gegrilde vleeswaren. Natuurlijk kun je het ook zelf maken. Een recept daarvoor vind je elders op de website.
Met welke aardappels maak je een gratin?
De aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek is gemaakt met vastkokende aardappels. Als je daar plakjes van snijdt blijven het ook plakjes, want ze gaan niet stuk tijdens het garen. Dat zou wel gebeuren als je kruimig kokende aardappels zou gebruiken. En dan wordt het gerecht meer een puree. En dat is dus niet de bedoeling.
Een paar tips bij aardappelgratin met Edammer
De aardappelgratin met Edammer is geen gerecht dat binnen een half uur op tafel staat. Het voorbereiden is zo gebeurd, want je verwerkt de aardappels rauw. Maar de gratin moet wel een uur in de oven om goed gaar te worden. Het is echter geen goed idee om de gratin lang van tevoren klaar te maken en later af te bakken. Omdat de aardappels rauw de oven in gaan loop je het risico dat ze verkleuren en dat ziet er niet zo smakelijk uit.
Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel
Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!
Edammer kaas; over de hele wereld bekend!
Helaas in Nederland weinig gegeten, maar volop geëxporteerd. Bekend over de hele wereld, al vanaf de Gouden Eeuw, onze eigen Edammer kaas!
Spek, een heerlijk veelzijdig stukje vlees
Spek is geweldig en meer dan zomaar een stukje varkensvlees, het is met reden een favoriet in keukens over de hele wereld.
Aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo vastkokende aardappels
- 225 gram Edammer kaas
- 125 gram Zeeuws spek
- 250 ml slagroom
- 2 teentjes knoflook
- zout en peper
- 2 eetlepels gehakte verse peterselie
- olie of boter om in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek:
Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van ongeveer 2 mm dik. Gebruik eventueel een keukenmachine waarmee je plakjes kunt raspen.
Rasp de Edammer kaas.
Meng in een grote kom de slagroom met wat zout en peper. Knijp de knoflook erboven uit en roer die er ook door.
Voeg de aardappels, de peterselie en 150 gram van de kaas toe en meng alles goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een passende ovenschaal in.
Leg een laagje van het aardappelmengsel in de schaal. Verdeel er wat plakjes Zeeuws spek overheen. Daaroverheen weer een laagje aardappel, Zeeuws spek, et cetera. Zo werk je door tot de ingrediënten op zijn. Je eindigt met een laagje aardappel. Strooi daar de rest van de Edammer kaas overheen.
Zet de schaal in de oven en bak de gratin in ongeveer een uur gaar. Dek de schaal af met een vel aluminiumfolie als het gerecht te snel kleurt.
Serveer de aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek met wat gekookte groente of een frisse, groene salade erbij.
Tafel lekker !!